- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Kurczak z grzybami w naleśnikowych kopertach
(na 2 osoby)
Pierś kurczaka
grzyby suszone - 2-3 szt.
pieczarki - 4-6 szt.
cebula
sos sojowo-grzybowy
olej
masło
sól
pieprz
papryka ostra
czosnek
ser żółty
śmietana (opcjonalnie)
Do naleśników:
mąka
mleko
jajko
szczypta soli
1.
a. Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę i zamarynować w oleju z sosem sojowym lub (wskazane!) sojowo-grzybowym. - ok 15 min.
b. Grzyby suszone- najlepiej prawdziwki- pokruszyć na mniejsze kawałki i zalać wrzątkiem (nie więcej jak 1/3 szkl.) w miseczce, zostawić pod przykryciem na ok. 15 min.
c. zrobić naleśniki.
2.
a. Na patelni, na oleju z odrobiną masła, podsmażamy kurczaka na złocisto, wyjmujemy do osobnego naczynia.
b. Następni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę - i tak samo, zdejmujemy z patelni.
c. podsmażamy pieczarki pokrojone w kostkę.
Gdy się zrumienią, dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, rozmieszawszy w niej dokładnie łyżkę mąki.
Sos doprawiamy solą i pieprzem, można dodać odrobinę czosnku i ostrej papryki. Sos można zabielić łyżeczką śmietany.
3.
Na patelnię, do sosu dokoładamy kurczaka i cebulę, mieszamy, chwilę dusimy razem.
4.
Kurczaka układamy na naleśnikach, które składamy w kopertę. Podajemy posypane startym żółtym serem i szczypiorkiem.
Baaardzo smaczne i sycące danie, proste i dość szybkie w wykonaniu.
SMACZNEGO!

(na 2 osoby)
Pierś kurczaka
grzyby suszone - 2-3 szt.
pieczarki - 4-6 szt.
cebula
sos sojowo-grzybowy
olej
masło
sól
pieprz
papryka ostra
czosnek
ser żółty
śmietana (opcjonalnie)
Do naleśników:
mąka
mleko
jajko
szczypta soli
1.
a. Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę i zamarynować w oleju z sosem sojowym lub (wskazane!) sojowo-grzybowym. - ok 15 min.
b. Grzyby suszone- najlepiej prawdziwki- pokruszyć na mniejsze kawałki i zalać wrzątkiem (nie więcej jak 1/3 szkl.) w miseczce, zostawić pod przykryciem na ok. 15 min.
c. zrobić naleśniki.
2.
a. Na patelni, na oleju z odrobiną masła, podsmażamy kurczaka na złocisto, wyjmujemy do osobnego naczynia.
b. Następni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę - i tak samo, zdejmujemy z patelni.
c. podsmażamy pieczarki pokrojone w kostkę.
Gdy się zrumienią, dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, rozmieszawszy w niej dokładnie łyżkę mąki.
Sos doprawiamy solą i pieprzem, można dodać odrobinę czosnku i ostrej papryki. Sos można zabielić łyżeczką śmietany.
3.
Na patelnię, do sosu dokoładamy kurczaka i cebulę, mieszamy, chwilę dusimy razem.
4.
Kurczaka układamy na naleśnikach, które składamy w kopertę. Podajemy posypane startym żółtym serem i szczypiorkiem.
Baaardzo smaczne i sycące danie, proste i dość szybkie w wykonaniu.
SMACZNEGO!


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: