- Kwi 4, 2007
- 6,637
- 0
- 0
Pieke je co roku jako jedne z 7-miu rodzajow ciastek swiatecznych:
20 dkg masla
20 dkg cukru(moze byc brazowy)
1 lyzka syropu(golden sirup?)
1 lyzeczka sody
2 lyzeczki cukru wan.
30 dkg maki
Zmixowac miekkie maslo z cukrem.Dodac syrop i reszte skladnikow.Wymieszac mixerem lub recznie.Dokladnie.Ciasto podzielic na 4 czesci,zrolowac kazda na cienka kielbaske o dlugosci brytfanny,wylozyc na papier do pieczenia,splaszczyc dosyc mocno.Posmarowac mlekiem albo bialkiem.Rozgrzac piec.Piec ok.15 min. w 175 C.Wyciagnac dobrze rumiane i od razu pokroic w ukosne paseczki.Cieple sa b. kruchutkie,jak ostygna-troche twardnieja z wierzchu.Jak sie uda to mozna je przechowywac w szczelnych pudelkach nawet do wiosny.
W smaku sa jak nazwa wskazuje -karmelowe-baaaardzo dooooobre.
20 dkg masla
20 dkg cukru(moze byc brazowy)
1 lyzka syropu(golden sirup?)
1 lyzeczka sody
2 lyzeczki cukru wan.
30 dkg maki
Zmixowac miekkie maslo z cukrem.Dodac syrop i reszte skladnikow.Wymieszac mixerem lub recznie.Dokladnie.Ciasto podzielic na 4 czesci,zrolowac kazda na cienka kielbaske o dlugosci brytfanny,wylozyc na papier do pieczenia,splaszczyc dosyc mocno.Posmarowac mlekiem albo bialkiem.Rozgrzac piec.Piec ok.15 min. w 175 C.Wyciagnac dobrze rumiane i od razu pokroic w ukosne paseczki.Cieple sa b. kruchutkie,jak ostygna-troche twardnieja z wierzchu.Jak sie uda to mozna je przechowywac w szczelnych pudelkach nawet do wiosny.





W smaku sa jak nazwa wskazuje -karmelowe-baaaardzo dooooobre.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: