IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

6 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Piernik - miodowy, wilgotny, pyszny, z książki „A Treasury of Jewish Holiday Baking” Marcy Gold
villanelle
post 5 Dec 2007, 12:39
Post #1


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.286
Dołączył: 29-January 06
Skąd: Przeworsk
Użytkownik nr: 1.300



Z podanych proporcji wychodzi naprawdę duża porcja: 2 blaszki muffinek (po 12 sztuk każda) oraz jedna keksówka. Można je zmniejszyć o połowę lub nawet więcej. Niemniej jednak warto, bo efekt jest zniewalający – wilgotne, delikatne, niezwykle bogate w smaku ciasto piernikowe, któro rozpływa się w ustach. Mmmm…

składniki:
3 ½ szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
4 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki goździków*
½ łyżeczki ziela angielskiego**

1 szklanka oleju roślinnego
1 szklanka miodu
1 ½ szklanki cukru
½ szklanki brązowego cukru (opcjonalnie)***
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka kawy lub mocnej herbaty
½ szklanki świeżego soku z pomarańczy
¼ szklanki wódki lub whisky****
½ szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)

* użyłam samych główek rozgniecionych w moździerzu
** około 4-5 ziaren rozgniecionych w moździerzu
*** dla nas wystarczającą ilością słodyczy jest w tym przepisie biały cukier wraz z miodem
**** można zastąpić kawą lub sokiem


sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celcjusza. Przygotować blaszki. Jeśli chcemy sprawić komuś słodką niespodziankę możemy upiec muffinki w specjalnie do tego przygotowanych papilotkach.

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zrobić dołek i dodać olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kawę, sok z pomarańczy oraz alkohol.

Używając mocnej, dużej trzepaczki lub miksera, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, upewniając się, że na dnie nie zostały suche składniki. Utworzy się gęsta masa.

Przygotowane wcześniej formy wypełniamy do połowy ciastem, po czym posypujemy migdałami. Muffiny pieczemy około 20-25 minut; ciasto w keksówce 40-45 minut. Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto na 15 minut do wstępnego wystygnięcia, a następnie wyciągamy je z blaszki i kładziemy na kratce.

Załączony plik  2088095769_1229da6ef1.jpg ( 126.87K ) Suma pobrań: 94
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 5 Dec 2007, 23:01
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.247
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Ale mi sie podoba ten przepis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sinistra
post 5 Dec 2007, 23:10
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.699
Dołączył: 21-February 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 344



Vill, podałaś przepis na lekach- żydowskie ciasto podawane na Rosz- Haszana (w przyszłym roku 30 września) czyli Nowy Rok

Zaintrygowała sama książka. Vill podesłałabyś mi via PW listę przepisów? anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 6 Dec 2007, 10:46
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.131
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Villanelle, bardzo ciekawy przepis. Muszę spróbować choćby z 1/3 porcji. Takie piernikowe muffiny będą idealne na prezenty. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 6 Dec 2007, 11:38
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.247
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



A czy te mufiny -pierniki można przechowywać z kilka dni jak piernik?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 6 Dec 2007, 18:25
Post #6


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



upieklam, bardzo smaczne!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 6 Dec 2007, 18:42
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 18.189
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



CYTAT(owieczka @ 6 Dec 2007, 18:25 ) *
upieklam, bardzo smaczne!

Co jestes taka lakoniczna? icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 6 Dec 2007, 19:55
Post #8


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



dobra ide po aparat.... icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 6 Dec 2007, 20:46
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Bardzo mi się podobają, brakuje mi tylko miodku bo wyszedł do innego piernika
jeśli jutro upiekę muffinki to czy mogą do świąt poleżakować?
a może powinnam je już porozdawać, takie świeżutkie, wśród znajomych? icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
imp_act
post 7 Dec 2007, 13:17
Post #10


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.009
Dołączył: 11-May 07
Skąd: SZCZECIN
Użytkownik nr: 4.008



Przejrzałam wszystkie przepisy na pierniki i wybrałam ten icon_smile.gif. Będę go na pewno piekła na święta. Ile dni wcześniej najlepiej go upiec ? Czy piec raczej przed samymi świętami ?
Będę dodawała dużo bakalii, skórki kandyzowanej, mam nadzieję, że z takimi dodatkami też może poleżeć.
Zdjęcia będą więc po świętach, jak zdążę cyknąć icon_smile.gif.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 7 Dec 2007, 13:42
Post #11


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



ja dodalam skorke pomaranczowa kandyzowana:) ale moje mufiny nie beda lezec az do swiat na pewno:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 8 Dec 2007, 22:12
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 18.189
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



CYTAT(owieczka @ 7 Dec 2007, 13:42 ) *
moje mufiny nie beda lezec az do swiat na pewno:)

Zdjęcia przekonują, owszem, ale powyższy cytat jest dla mnie najlepszą zachętą. icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 10 Dec 2007, 13:47
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.131
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Załączony plik  muffiny_piernikowe1.jpg ( 36.5K ) Suma pobrań: 31


Villanelle, dzięki za świetny przepis. To ciasto z rodzaju, jaki najbardziej lubię - minimum pracy, maksymalny efekt i znikoma "brudzalność "naczyń i sprzętu. icon_smile.gif
Nowością dla mnie był dodatek ekstraktu waniliowego do piernika - nigdy nie przypuszczałam, że się tak świetnie będzie komponować z przyprawami korzennymi, pomarańczami i kawą. Zamiast wódki dałam domową mocną i dość wytrawną nalewkę jeżynową, zamiast półtorej szklanki białego cukru - jedną, plus pół szklanki trzcinowego. Płatki migdałów sypnełam do środka, bo z wierzchu będę dekorować czekoladą i cukrem- pudrem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
villanelle
post 14 Dec 2007, 11:45
Post #14


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.286
Dołączył: 29-January 06
Skąd: Przeworsk
Użytkownik nr: 1.300



Ojej. Nie zaglądałam tutaj, a tu tyle odpowiedzi. Bardzo się cieszę, że smakowało. Zdjęcia są piękne.

U mnie muffiny zniknęły, natomiast piernik leżał sobie kilka dni i z każdym był bardziej wilgotny, ale też lepki.

CYTAT(Sinistra @ 5 Dec 2007, 23:10 ) *
Vill, podałaś przepis na lekach- żydowskie ciasto podawane na Rosz- Haszana (w przyszłym roku 30 września) czyli Nowy Rok

Zaintrygowała sama książka. Vill podesłałabyś mi via PW listę przepisów? anbetung.gif


Sini, niestety nie mam tej książki przepis znalazłam pojedynczo na jakieś stronie, która wygooglowałam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 25 Dec 2007, 23:15
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.131
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Załączony plik  piernik_Villanelle_przek_adany_mas__daktylow__Margot.jpg ( 30.08K ) Suma pobrań: 16


Załączony plik  pierniki_mufiny.jpg ( 47.14K ) Suma pobrań: 9


Upieczone na początku miesiąca pierniki postanowiłam w ramach eksperymentu przechować do świąt. Zawinięte w folię leżakowały w lodówce, nabierając soczystości i wilgotności. Babeczki były co jakiś czas konsumowane "diagnostycznie", a piernik pieczony w keksówce, uważnie oglądany. icon_wink.gif
Piernik kilka dni temu przełożyłam masą daktylowo - pomarańczową podaną przez Margot i oblałam czekoladą. Babeczki uświetniły zakończenie kolacji wigilijnej, a piernik degustowany był dopiero dzisiaj.
Muszę przyznać, że warto było czekać... Jest pyszny! mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
letti
post 12 Feb 2008, 19:47
Post #16


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.366
Dołączył: 4-April 06
Użytkownik nr: 1.603



Piernik przepyszny,najlepszy ze zrobionych dotychczas przeze mnie.Skusiła mnie łatwość wykonania i nowości w składnikach.Wyśmienity smak i to co lubię najbardziej w pierniku-puszystość i wilgotność.Mniam,udostępniony przepis koleżance.Dzięki za niego. icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
olcieek
post 27 Oct 2008, 15:34
Post #17


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.630
Dołączył: 20-July 07
Użytkownik nr: 4.710



zainteresowana jestem bardzo fiesgrins.gif

tylko w końcu jak jest z tym piernikiem ? lepiej upiec wcześniej, a jeśli tak to ile?
Wiem, że Joanna pisała że przechowywała w lodówce, ale mnie to nic nie mówi, proszę o szczegóły icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Poziomka
post 27 Oct 2008, 18:33
Post #18


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 318
Dołączył: 21-October 08
Skąd: DE
Użytkownik nr: 11.814



Przepis wylądował na liście"Koniecznie Wypróbuj" icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
oliweczka
post 30 Oct 2008, 20:21
Post #19


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.609
Dołączył: 27-May 06
Użytkownik nr: 1.802



pieklam wczoraj po raz 2.
za 1. razem wyszedl kiepsko, mysle, ze po prostu za dlugo go trzymalam w piekarniku i wysechl
wczoraj dokladnie pilnowalam czasu i oplacilo sie icon_smile.gif
pyszny , wilgotny, wyszly 2 keksowki - 1 przelozylam powidlami sliwkowymi, 2.- cienka warstwa konfitury z platkow roz
pychota, a moje dziecko co chwile wchodzi do kuchni i wola " ciatko daj!" icon_smile.gif icon_smile.gif icon_smile.gif
dzieki za przepis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 30 Oct 2008, 21:35
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 41.370
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



Ze ja tego nie widzialam!
Przepis bez masla, mleka smietany, na moje ukochane ciasto (chyba kazda czarownica icon_mrgreen.gif ) i nikt nie pomyslal, zeby mnie puknac w ucho.
Robie na te swieta. Ile czasu moze polezec?

Joanna. Twoj, przelozony, powalil mnie na kolana. Znaczy piernik nie szef.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

6 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 16th November 2018 - 06:38