IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Pyszne ciasto z białą czekoladą i syropem pomarańczowym
marghe
post 3 Jan 2008, 17:18
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



przepis pochodzi z Kuchni (12.2007)

Pyszne - i mówi to ktoś kto nie lubi suchych ciast icon_smile.gif

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni

185 g masła 1 szklankę mleka,1.5 szklanki cukru i 150 g białej czekolady podgrzewać na
małym ogniu mieszając Az składniki się połączą.
Do miski wsypać przesianą mąkę – 2 szklanki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka
kropki esencji waniliowej (lepiej ekstrakt albo „pestki” z laski wanilii), 2 jajka
Wymieszać
Dodać czekoladową masę
Zmiksować

Natłuścić tortownice (24 cm), wlać ciasto
Piec 60 – 70 minut

Przygotować syrop : 1 szklanka soku z pomarańczy + 1 szklanka cukru (w przepisie jest
też skórka pomarańczowa, ja nie dałam) gotować na małym ogniu. Mieszać aż do
całkowitego rozpuszczenia cukru. Zwiększyć płomień i gotować 5 – 6 minut (ja gotowałam
zdecydowanie dłużej)

Połową syropu polać ciepłe ciasto

Resztę wlać do sosjerki i podawać razem z ciastem

Wierzch można udekorowac wiórkami z białej czekolady

Go to the top of the page
 
+Quote Post
alice
post 7 Jan 2008, 11:51
Post #2


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 857
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 17



Czy to wychodzi coś na kształt "białego murzynka" (tzn jeżeli chodzi o konsystencję, wilgotność)?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 9 Jan 2008, 15:09
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



CYTAT(alice @ 7 Jan 2008, 11:51 ) *
Czy to wychodzi coś na kształt "białego murzynka" (tzn jeżeli chodzi o konsystencję, wilgotność)?


dlaczego nie dostaję powiadomień?

hmm, nie jest aż tak wilgotne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alice
post 10 Jan 2008, 12:43
Post #4


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 857
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 17



Ale mimo wszystko chyba wypróbuję.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 10 Jan 2008, 12:54
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



CYTAT(alice @ 10 Jan 2008, 12:43 ) *
Ale mimo wszystko chyba wypróbuję.


wg mnie warto. Robiłam dwukrotnie i zjadałam z apetytem; a nie jestem fanką "suchych" ciast.
Powiem więcej - teściowa się dobija o przepis icon_wink.gif :D :D :D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sinistra
post 10 Jan 2008, 23:40
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.699
Dołączył: 21-February 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 344



CYTAT(marghe @ 10 Jan 2008, 12:54 ) *
Powiem więcej - teściowa się dobija o przepis icon_wink.gif :D :D :D


icon_eek.gif

no proszę
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alice
post 16 Jan 2008, 09:04
Post #7


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 857
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 17



a u mnie niestety porażka; częściowo moja wina, mam spore doświadczenie i nie powinnam była ślepo trzymać sie przepisu (zmeczona byłam, nie "myśłałam"). Po dodaniu jajek do maki utworzyły sie bowem grube kluchy a po wlaniu (bez przestudzenia ) do tego wszystkiego masy z czekolada ciasto się "zaparzyło". Oczywiście siadło. Moim zdaniem należałoby najpierw przestudzić masę, dodać do niej jajka i powoli - przesiewając- makę.
Niezaleznie od powyższego ciasto jest za słodkie , mimo że dodałam troche mniej cukru. Tez nie pomyśłałam, bo przeciez 1,5 szklanki + 1,5 czekolady to dużo "słodyczy".
Być może , po zmianach w sposobie wykonania i zmniejszeniu (jak dla mnie) cukru byłoby dobre.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 16 Jan 2008, 14:18
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



Fakt, jest b.słodkie
ale to ma swoje zalety - nie da sie go dużo zjeść :D :D
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 19th July 2019 - 02:52