- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
przepis pochodzi z Kuchni (12.2007)
Pyszne - i mówi to ktoś kto nie lubi suchych ciast
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni
185 g masła 1 szklankę mleka,1.5 szklanki cukru i 150 g białej czekolady podgrzewać na
małym ogniu mieszając Az składniki się połączą.
Do miski wsypać przesianą mąkę – 2 szklanki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka
kropki esencji waniliowej (lepiej ekstrakt albo „pestki” z laski wanilii), 2 jajka
Wymieszać
Dodać czekoladową masę
Zmiksować
Natłuścić tortownice (24 cm), wlać ciasto
Piec 60 – 70 minut
Przygotować syrop : 1 szklanka soku z pomarańczy + 1 szklanka cukru (w przepisie jest
też skórka pomarańczowa, ja nie dałam) gotować na małym ogniu. Mieszać aż do
całkowitego rozpuszczenia cukru. Zwiększyć płomień i gotować 5 – 6 minut (ja gotowałam
zdecydowanie dłużej)
Połową syropu polać ciepłe ciasto
Resztę wlać do sosjerki i podawać razem z ciastem
Wierzch można udekorowac wiórkami z białej czekolady
Pyszne - i mówi to ktoś kto nie lubi suchych ciast

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni
185 g masła 1 szklankę mleka,1.5 szklanki cukru i 150 g białej czekolady podgrzewać na
małym ogniu mieszając Az składniki się połączą.
Do miski wsypać przesianą mąkę – 2 szklanki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka
kropki esencji waniliowej (lepiej ekstrakt albo „pestki” z laski wanilii), 2 jajka
Wymieszać
Dodać czekoladową masę
Zmiksować
Natłuścić tortownice (24 cm), wlać ciasto
Piec 60 – 70 minut
Przygotować syrop : 1 szklanka soku z pomarańczy + 1 szklanka cukru (w przepisie jest
też skórka pomarańczowa, ja nie dałam) gotować na małym ogniu. Mieszać aż do
całkowitego rozpuszczenia cukru. Zwiększyć płomień i gotować 5 – 6 minut (ja gotowałam
zdecydowanie dłużej)
Połową syropu polać ciepłe ciasto
Resztę wlać do sosjerki i podawać razem z ciastem
Wierzch można udekorowac wiórkami z białej czekolady
