Chleb jogurtowy

olkenik

Member
Cze 22, 2007
466
0
0
przepis pochodzi z forum Zuzla

Składniki:
1 1/2 łyzeczka soli
2 dag drozdzy gdy pieczemy w maszynie, 4 dag gdy pieczemy w piekarniku
500 g jogurtu naturalnego, najlepiej 1,5 %
6 szklanek maki pszennej 2000
1 łyzeczka fruktozy

W maszynie pieczemy na programie normal (czesto gdy widze, ze chleb jest juz wyrosniety resetuje maszyne i od razy właczam program do pieczenia, nie czekajac na koniec programu normal).

Pieczenie w piekarniku:
drozdze rozrabiamy z fruktoza, łyzka jogurtu i odrobina maki, czekamy az urosnie. Dodajemy reszte składników i mieszamy, ma wyjsc geste, ale lepiace sie ciasto.
Odstawiamy az urosnie o około 50%. Przekładamy do 2 małych lub jednej duzej keksówki, odstawiamy az wyrosnie.
Smarujemy woda. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 15 min zmniejszamy do 180 i pieczemy około 45 min.
Studzimy na kratce.
 

Załączniki

  • oq4i78zcwjeba12k.jpg
    oq4i78zcwjeba12k.jpg
    25.1 KB · Wyświetleń: 0

olkenik

Member
Cze 22, 2007
466
0
0
1szkl -1,7dag jesli sie nie myle...
icon_smile.gif
chleb dlugo pozostaje swiezy, co jest jego ogromną zaletą, a w smaku jest raczej przeciętny :]
 

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
6 szklanek maki to kilogram, a na kilogram maki zwykle dodaje 2 paczki suchych drozdzy po 7 gr, rozumiem ze piszesz o drozdzach swiezych?
Chlebek na jogurcie, ciekawy pomysl, moze wyprobuje tylko zastanawiam sie czy na zwyklej mace 650 tez wyjdzie, niemam akurat 2000.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
olkenik @ 23 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=6517671szkl -1,7dag jesli sie nie myle...
icon_smile.gif
chleb dlugo pozostaje swiezy, co jest jego ogromną zaletą, a w smaku jest raczej przeciętny :]
Na smak wplywa wiele czynnikow...same skladniki na przyklad...mysle, ze zwiekszenie ilosci plynu i zmniejszenie ilosc uzytych drozdzy moze znacznie poprawic smak tego chleba. Dodanie 150-180g wody powinno pomoc, a drozdzy mysle nie wiecej nic 15-20 g swiezych lub 1 1/2 -2 lyzeczki plaskie instant...
icon_biggrin.gif
 

olkenik

Member
Cze 22, 2007
466
0
0
oooo xD wypróbuję te modyfikacje, ja ostatnio dałam mniej drożdży i trochę otrębów i od razu lepszy w smaku...
icon_smile.gif