- Cze 22, 2007
- 466
- 0
- 0
przepis pochodzi z forum Zuzla
Składniki:
1 1/2 łyzeczka soli
2 dag drozdzy gdy pieczemy w maszynie, 4 dag gdy pieczemy w piekarniku
500 g jogurtu naturalnego, najlepiej 1,5 %
6 szklanek maki pszennej 2000
1 łyzeczka fruktozy
W maszynie pieczemy na programie normal (czesto gdy widze, ze chleb jest juz wyrosniety resetuje maszyne i od razy właczam program do pieczenia, nie czekajac na koniec programu normal).
Pieczenie w piekarniku:
drozdze rozrabiamy z fruktoza, łyzka jogurtu i odrobina maki, czekamy az urosnie. Dodajemy reszte składników i mieszamy, ma wyjsc geste, ale lepiace sie ciasto.
Odstawiamy az urosnie o około 50%. Przekładamy do 2 małych lub jednej duzej keksówki, odstawiamy az wyrosnie.
Smarujemy woda. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 15 min zmniejszamy do 180 i pieczemy około 45 min.
Studzimy na kratce.
Składniki:
1 1/2 łyzeczka soli
2 dag drozdzy gdy pieczemy w maszynie, 4 dag gdy pieczemy w piekarniku
500 g jogurtu naturalnego, najlepiej 1,5 %
6 szklanek maki pszennej 2000
1 łyzeczka fruktozy
W maszynie pieczemy na programie normal (czesto gdy widze, ze chleb jest juz wyrosniety resetuje maszyne i od razy właczam program do pieczenia, nie czekajac na koniec programu normal).
Pieczenie w piekarniku:
drozdze rozrabiamy z fruktoza, łyzka jogurtu i odrobina maki, czekamy az urosnie. Dodajemy reszte składników i mieszamy, ma wyjsc geste, ale lepiace sie ciasto.
Odstawiamy az urosnie o około 50%. Przekładamy do 2 małych lub jednej duzej keksówki, odstawiamy az wyrosnie.
Smarujemy woda. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 15 min zmniejszamy do 180 i pieczemy około 45 min.
Studzimy na kratce.