- Lis 13, 2005
- 9,189
- 2,743
- 113
Dziś sobie przypomniałam o przepisie, który mam pewnie od 30 lat, ale rzadko korzystam, bo jest troszeczkę pracochłonny.
Precelki
Składniki
1/2 kg mąki pszennej
250 g masła
150 ml gęstej śmietany (18%, 22%)
5 dkg drożdży (dałam kostkę 42g)
5 żółtek
odrobina ciepłego mleka
trochę cukru kryształu - u mnie jasno brązowy zmieszany z grubym białym
Wymieszać drożdże z odrobiną ciepłego mleka. Posiekać mąkę z masłem, śmietaną i żółtkami, dodać drożdże. Zagnieść ciasto. Kręcić cienkie wałeczki (ca 0,5 cm), zwijać kółka lub ósemki (małe), smarować białkiem i maczać w cukrze. (krysztale), układać na posmarowaną lub wyłożoną papierem blachę. Piec w 180° -200° około 20-25 minut.
Wychodzi bardzo dużo wspaniale kruchych precelków.
Dziś sobie uprościłam: ciasto wyrobiłam w malakserze a rozwałkowane na 3-4 mm ciasto wykrawałam foremką precelkową.
Po dodaniu do ciasta soli - bardzo dobre ciasto na paszteciki, paluszki itp.
Precelki

Składniki
1/2 kg mąki pszennej
250 g masła
150 ml gęstej śmietany (18%, 22%)
5 dkg drożdży (dałam kostkę 42g)
5 żółtek
odrobina ciepłego mleka
trochę cukru kryształu - u mnie jasno brązowy zmieszany z grubym białym
Wymieszać drożdże z odrobiną ciepłego mleka. Posiekać mąkę z masłem, śmietaną i żółtkami, dodać drożdże. Zagnieść ciasto. Kręcić cienkie wałeczki (ca 0,5 cm), zwijać kółka lub ósemki (małe), smarować białkiem i maczać w cukrze. (krysztale), układać na posmarowaną lub wyłożoną papierem blachę. Piec w 180° -200° około 20-25 minut.
Wychodzi bardzo dużo wspaniale kruchych precelków.
Dziś sobie uprościłam: ciasto wyrobiłam w malakserze a rozwałkowane na 3-4 mm ciasto wykrawałam foremką precelkową.
Po dodaniu do ciasta soli - bardzo dobre ciasto na paszteciki, paluszki itp.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: