- Lis 28, 2005
- 33,255
- 5,171
- 113
Dal z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym
Źródło przepisu – Kuchnia wegetariańska z wydawnictwa Parragon
Dal (dhal) jest popularnym hinduskim daniem o konsystencji gęstej zupy.
Z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszny.
Składniki:
2 łyżki stołowe sklarowanego masła
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 posiekana cebula
1/2 łyżeczki kurkumy ( ja zamiast niej daję curry)
1 łyżeczka garam masala
1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 kg puszkowanych pomidorów, posiekanych i odcedzonych ( ja daję jedną, maksymalnie dwie puszki)
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 łyżeczki soku z cytryny
2 1/2 szklanki wywaru z warzyw
1 i 1/4 szklanki mleczka kokosowego ( u mnie jedna puszka)
sól, pieprz
posiekana zielona kolendra (u mnie natka pietruszki)
plasterki cytryny do przybrania
W dużym garnku rozpuścić masło. Wrzucić czosnek z cebulą i podsmażać mieszając przez 2 – 3 minuty. Dodać pozostałe przyprawy i smażyć przez kolejne 30 sekund.
Dodać pomidory, czerwoną soczewicę, sok z cytryny, mleczko kokosowe, wywar warzywny i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 20 – 30 minut ( do miękkości soczewicy). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać natychmiast, posypane posiekaną kolendrą i przybrane plasterkami cytryny.
W potrawie widocznej na zdjęciu jest jeszcze kukurydza ( dla dziecka, które ją uwielbia i zje z nią wszystko...
)
Źródło przepisu – Kuchnia wegetariańska z wydawnictwa Parragon
Dal (dhal) jest popularnym hinduskim daniem o konsystencji gęstej zupy.
Z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszny.
Składniki:
2 łyżki stołowe sklarowanego masła
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 posiekana cebula
1/2 łyżeczki kurkumy ( ja zamiast niej daję curry)
1 łyżeczka garam masala
1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 kg puszkowanych pomidorów, posiekanych i odcedzonych ( ja daję jedną, maksymalnie dwie puszki)
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 łyżeczki soku z cytryny
2 1/2 szklanki wywaru z warzyw
1 i 1/4 szklanki mleczka kokosowego ( u mnie jedna puszka)
sól, pieprz
posiekana zielona kolendra (u mnie natka pietruszki)
plasterki cytryny do przybrania
W dużym garnku rozpuścić masło. Wrzucić czosnek z cebulą i podsmażać mieszając przez 2 – 3 minuty. Dodać pozostałe przyprawy i smażyć przez kolejne 30 sekund.
Dodać pomidory, czerwoną soczewicę, sok z cytryny, mleczko kokosowe, wywar warzywny i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 20 – 30 minut ( do miękkości soczewicy). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać natychmiast, posypane posiekaną kolendrą i przybrane plasterkami cytryny.
W potrawie widocznej na zdjęciu jest jeszcze kukurydza ( dla dziecka, które ją uwielbia i zje z nią wszystko...
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: