Sos pieczarkowy na maselku*

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
składniki
30 dag pieczarek
1-2 lyzki masla
troche wegety
koperek
sol
pieprz
maka

sposób przygotowania
zaczynam od obrania pieczarek i pokrojenia ich w plasterki, nastepnie rozgrzewam maslo w rondelku i na nie wrzucam pieczarki, smaze kilka minut na duzym ogniu, tak aby puscily sok. teraz sole i doprawiam pieczarki pieprzem i wegeta, siekam koperek i dorzucam go do pieczarek, calosc zalewam goraca woda tak aby pieczarki byly przykryte. zostawiam je teraz w spokoju zeby sie dusily. gdy juz beda pysznie miekkie rozrabiam w 1/3 szkl wody 2 lyzeczki maki, zdejmuje sos z palnika i zageszczam maka. stawiam sosik znowu na palnik i mieszam dokladnie zeby sie zagotowal. gotowe, mozna wcinac.

dodatkowe informacje
mozna dodac do sosiku takze smietanke jesli ktos lubi.

_255464_n.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
zaraz będę go robić
icon_biggrin.gif
ze smietanką oczywiscie :-D
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Uj
icon_sad.gif

bussi.gif