

Przepis pochodzi z Poradnika Domowego - trochę przeze mnie zmodyfikowany. Ciasto jest rewelacyjne, zawsze komplementowane, idealne na lato. Wbrew pozorom robi się je naprawdę szybko.
Ciasto kruche:
1 szkl. mąki
10 dag masła
1 żółtko
1 łyżeczka cukru pudru
Biszkopt:
1/2 szkl.mąki
2 jaja
1/2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 opakowania serka waniliowego
2 jaja
3 łyżki drobnego cukru
5 płaskich łyżeczek żelatyny
Ponadto:
3/4 szkl. konfitur z czarnej porzeczki lub wiśniowych (u mnie czarna porzeczka)
galaretka wiśniowa lub owoce leśne lub z czarnej porzeczki
sok z połowy cytryny wymieszany z 1/3 szkl. wody
owoce (u mnie jagody i maliny)
Wykonanie:
Ze składników na ciasto kruche zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.
Upiec biszkopt - zmiksować jaja z cukrami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec na papierze do pieczenia w tortownicy 26-28 cm w 180 stopniach przez około 20 minut. Wyjąć, usunąć papier wystudzić.
W tej samej tortownicy (już bez papieru) upiec kruche (około 15 minut w 200 stopniach). Wystudzić.
Ciasto kruche posmarować konfiturą, na to położyć biszkopt - nasączyć go wodą z sokiem z cytryny. Na biszkopt wyłożyć masę serową.
Masa serowa - żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać serki, ubite z resztą cukru białka i żelatynę (ja zawsze daję gorącą, bo zimna mnie nie lubi i robią mi się kluchy).
Masę wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki aż zastygnie (trwa to dosłownie chwilę).
Na masę serową położyć owoce, zalać je galaretką owocową i siup do lodówki.
Polecam!! U mnie robi furorę.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: