Jajka z sosem musztardowym*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Jajka z sosem musztardowym - 2 przepisy

1. Posiłek prosty może być elegancki i wyśmienity w smaku. Codzienne wspólne śniadanie może być świętem.
Proponuję podanie z grzankami czosnkowymi.

S4021716.JPG

Jajka gotujemy na twardo, studzimy pod strumieniem zimnej wody, obieramy, kroimy na pół.

Kiedy jajka się gotują, wkładamy grzanki do piekarnika i przygotowujemy sos.

Na dwie osoby wystarczy taka porcja:
3 łyżki majonezu ( takie, jakie się nabiorą, lekko czubate)
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka musztardy
szczypta ostrej papryki.

Wymieszać.
Jajka polać sosem, podawać gorące.
Na prawdę przepyszne. Sos jest bardzo lekki i delikatny w smaku.


2. W książce "Podróże kulinarne - Kuchnia niemiecka" znalazłam nowy, interesujący sposób na przygotowania ich. Sposób ten okazał się bardzo smaczny. Idealnie sprawdzają się jako ciepłe śniadanie lub kolacja, zwłaszcza, że całość się szybko przygotowuje.
post_2721_1259780520.jpg

4-6 jajek
125 ml mleka
125 ml wody
4-6 łyżeczek musztardy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku

1. Jajka ugotować na twardo. ( 6 minut ) W międzyczasie zrobić sos.

2. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę. Smażyć, mieszając, aż będzie złota.

Dodać mleko z wodą, gotować ok. 2. min, aż zgęstnieje. Dodać musztardę i doprawić sola i pieprzem.

Ugotowane jajka przelać zimną wodą, obrać i przekroić na pół. Podawać z gorącym sosem.

Pasuje do nich świeże pieczywo, natomiast z ziemniakami mogą stanowić lekki obiad.
 

Załączniki

  • S4021716.JPG
    S4021716.JPG
    36.3 KB · Wyświetleń: 0
  • post_2721_1259780520.jpg
    post_2721_1259780520.jpg
    99.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0

Załączniki

  • S4021723.JPG
    S4021723.JPG
    39.9 KB · Wyświetleń: 0

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
Właśnie dzisiaj je zrobiłam
icon_smile.gif
tzn jajka i sos, bez grzanek ;)
 

Załączniki

  • jajkasos100_8653podpis.JPG
    jajkasos100_8653podpis.JPG
    24.4 KB · Wyświetleń: 0

AnEvelin

Member
Cze 22, 2007
67
0
0
a ja może jutro zrobię jak będzie mi się chciało rano po śmietaną iść
A ta śmietana to jaka kwaśna czy słodka?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Adrijah i Słoneczko - bardzo się cieszę, że Wam smakowało!
icon_biggrin.gif



Śmietana naturalnie kwaśna i gęsta, Adrijah bardzo dobrą dała
icon_smile.gif

 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
Moja była zdecydowanie płynna co prawda ;) bo to łaciata w kartoniku z zakrętką, ale mimo to sos sam w sobie był bardzo gęsty
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Nie raz robiłam jajka z sosem musztardowym, lecz teraz, w książce "Podróże kulinarne - Kuchnia niemiecka" znalazłam nowy, interesujący sposób na przygotowania ich. Sposób ten okazał się bardzo smaczny. Idealnie sprawdzają się jako ciepłe śniadanie lub kolacja, zwłaszcza, że całość się szybko przygotowuje.


niemieckie_jajka.JPG

4-6 jajek
125 ml mleka
125 ml wody
4-6 łyżeczek musztardy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku

1. Jajka ugotować na twardo. ( 6 minut ) W międzyczasie zrobić sos.

2. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę. Smażyć, mieszając, aż będzie złota.

Dodać mleko z wodą, gotować ok. 2. min, aż zgęstnieje. Dodać musztardę i doprawić sola i pieprzem.

Ugotowane jajka przelać zimną wodą, obrać i przekroić na pół. Podawać z gorącym sosem.

Pasuje do nich świeże pieczywo, natomiast z ziemniakami mogą stanowić lekki obiad.
 

Załączniki

  • niemieckie_jajka.JPG
    niemieckie_jajka.JPG
    99.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

vespertine

Member
Paź 17, 2007
133
0
0
A mi te jaja nie kojarzą się z kuchnią niemiecką, a polską. Jadłam je kiedyś, to nie jest superpopularny smak, ale ja należę do grona miłośników jaj w sosach (np. takie jaja curry, mniam!) i sosów musztardowych... Więc mi się podoba
icon_smile.gif
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,983
479
83
W moim domu rodzinnym takie jajka jadalo sie tylko na obiad do ziemniakow w postne dni. Sos przygotowywalo sie tylko z wody, bez mleka, i dodawalo sie troszke cukru, zeby sos byl slodko-kwasny. Pychota!!!!
icon_smile.gif
W czasie ciazy mialam bzika na punkcie tego smaku i ciagle jadalam przysmak mojego dziecinstwa
icon_smile.gif
 

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Mi to świetna propozycja , jajka bardzo mi smakowały
lecker.gif


Jajka_w_sosie_musztardowym2.jpg
 

Załączniki

  • Jajka_w_sosie_musztardowym2.jpg
    Jajka_w_sosie_musztardowym2.jpg
    44.6 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Powoli zaczynam robić listę na święta
fiesgrins.gif


Mi czy ten sos nadaje się też na zimno
icon_question.gif
gruebel_2.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dziękuję, Janko
icon_smile.gif


Atinko, ogromnie się ciesze, że Ci smakowały
icon_smile.gif


Il, myślę, że można i na zimno. Jeśli chcesz przygotować go wcześniej, to możesz go też zostawić w rondelku i potem bez problemu podgrzać.
icon_smile.gif


 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mała_Mi @ 23 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=958446Il, myślę, że można i na zimno. Jeśli chcesz przygotować go wcześniej, to możesz go też zostawić w rondelku i potem bez problemu podgrzać.
icon_smile.gif
Wiesz myślałam o tym sosie raczej w ten sposób jak o majonezie
icon_wink.gif
(nie, nie robie ankiety
rofl.gif
)
Kłade na stół i kto będzie chciał i kiedy chciał to sobie bierze
icon_wink.gif
nie mam zamiaru w święta sterczeć pry rondelku i każdemu po jednej porcji odgrzewac bo akurat ma ochotę
icon_razz.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
( a może jednak popróbujemy?
fiesgrins.gif
)

W zasadzie myślę, że to możliwe: albo podać jajka już w sosie, w salaterce( i niech sobie stoją), albo oddzielnie jajka i sos w sosjerce, i kto chce, ten sobie poleje.

Jeśli masz wazę lub inne naczynie z pokrywką, też można - pokrywka by dłużej ciepło utrzymywała.

 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
(lepiej nie
icon_mrgreen.gif
no chyba,ze masz czukuladę
rofl.gif
)

Na zimno zrobie chyba. Zobaczymy jak wyjdzie
icon_smile.gif