- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Jajka z sosem musztardowym - 2 przepisy
1. Posiłek prosty może być elegancki i wyśmienity w smaku. Codzienne wspólne śniadanie może być świętem.
Proponuję podanie z grzankami czosnkowymi.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy pod strumieniem zimnej wody, obieramy, kroimy na pół.
Kiedy jajka się gotują, wkładamy grzanki do piekarnika i przygotowujemy sos.
Na dwie osoby wystarczy taka porcja:
3 łyżki majonezu ( takie, jakie się nabiorą, lekko czubate)
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka musztardy
szczypta ostrej papryki.
Wymieszać.
Jajka polać sosem, podawać gorące.
Na prawdę przepyszne. Sos jest bardzo lekki i delikatny w smaku.
2. W książce "Podróże kulinarne - Kuchnia niemiecka" znalazłam nowy, interesujący sposób na przygotowania ich. Sposób ten okazał się bardzo smaczny. Idealnie sprawdzają się jako ciepłe śniadanie lub kolacja, zwłaszcza, że całość się szybko przygotowuje.
4-6 jajek
125 ml mleka
125 ml wody
4-6 łyżeczek musztardy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
1. Jajka ugotować na twardo. ( 6 minut ) W międzyczasie zrobić sos.
2. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę. Smażyć, mieszając, aż będzie złota.
Dodać mleko z wodą, gotować ok. 2. min, aż zgęstnieje. Dodać musztardę i doprawić sola i pieprzem.
Ugotowane jajka przelać zimną wodą, obrać i przekroić na pół. Podawać z gorącym sosem.
Pasuje do nich świeże pieczywo, natomiast z ziemniakami mogą stanowić lekki obiad.
1. Posiłek prosty może być elegancki i wyśmienity w smaku. Codzienne wspólne śniadanie może być świętem.
Proponuję podanie z grzankami czosnkowymi.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy pod strumieniem zimnej wody, obieramy, kroimy na pół.
Kiedy jajka się gotują, wkładamy grzanki do piekarnika i przygotowujemy sos.
Na dwie osoby wystarczy taka porcja:
3 łyżki majonezu ( takie, jakie się nabiorą, lekko czubate)
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka musztardy
szczypta ostrej papryki.
Wymieszać.
Jajka polać sosem, podawać gorące.
Na prawdę przepyszne. Sos jest bardzo lekki i delikatny w smaku.
2. W książce "Podróże kulinarne - Kuchnia niemiecka" znalazłam nowy, interesujący sposób na przygotowania ich. Sposób ten okazał się bardzo smaczny. Idealnie sprawdzają się jako ciepłe śniadanie lub kolacja, zwłaszcza, że całość się szybko przygotowuje.

4-6 jajek
125 ml mleka
125 ml wody
4-6 łyżeczek musztardy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
1. Jajka ugotować na twardo. ( 6 minut ) W międzyczasie zrobić sos.
2. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę. Smażyć, mieszając, aż będzie złota.
Dodać mleko z wodą, gotować ok. 2. min, aż zgęstnieje. Dodać musztardę i doprawić sola i pieprzem.
Ugotowane jajka przelać zimną wodą, obrać i przekroić na pół. Podawać z gorącym sosem.
Pasuje do nich świeże pieczywo, natomiast z ziemniakami mogą stanowić lekki obiad.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: