Gołąbki z grochem ,ryżem i pieczarkami

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
Gołąbki z grochem ,ryżem i pieczarkami
jesie__176.jpg
Te proporcje można sobie zmienić ,one są tak trochę na oko
1 główka białej lub włoskiej kapusty,takiej co ma duże liście
farsz
20dag grochu -namoczyc na noc lub użyć połówek(tego nie moczyć) ugotować na gęsto
1-2 cebule posiekane i uduszone na oleju lub oleju + masło
1-2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu -najlepiej tego pełnego
30 dag pieczarek uduszonych na maśle (ja posiekałam ,ale można je usmażone zmielić razem z grochem i cebula ,ja tym razem nie mieliłam)
2-3 ząbki czosnku,przepuszczone przez praskę
1 por-drobno posiekany i też usmażony
Wymieszać wszystko ,doprawić do smaku sola ,pieprzem i innymi-ja dałam
-majeranek ,kurkumę ,wędzoną paprykę tymianek,trochę mielonego kminku,,dodać jajko surowe wymieszać.
Kapustę sparzyć we wrzącej wodzie-uwaga żeby się nie poparzyć ,oddzielić pojedyńcze liście ,przestudzić i pościnać nerwy kapuściane
Na liść nakładać kopiastą łyżke farszu i zwinąć gołąbka
Na spód garnka położyć niepotrzebne liście kapusciane ,ściśle ułożyć gołąbki i zalać je wodą z sosem sojowym,ja daję też sporo uduszonych warzyw na oleju :cebula,marchew ,seler ,por ,pietruszka ,przyprawy i gotować lub piec ok 1 godziny
Ja zlewam powstały wywar i na tym wywarze robię sos pomidorowy ,zalewam z powrotem gołabki sosem i jeszcze zapiekam czy gotuje
jesie__178.jpg
Smacznego
a tu obrazkowa ściąga jak zrobić wegetariańskie gołabki
http://www.kuchareczka.com/przepisy/najlat...bki_z_groszkiem
 

Załączniki

  • jesie__176.jpg
    jesie__176.jpg
    438.8 KB · Wyświetleń: 1
  • jesie__178.jpg
    jesie__178.jpg
    502.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Margot, bardzo dziękuję, zrobię na pewno
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
Margot, chce zrobic, ale powiedz mi jakiego grochu uzywasz?
i czy taki tylko sparzony lisc nie jest za sztywny zeby zawinac golabka?
gruebel_2.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
Carbo najczęściej używam grochu żółtego ,suchego takiego w połówkach bo szybko się gotuje ,ale czasami jest on tez koloru zielonego
A czasami też jest suchy zwykły groch w ziarnach ,ale ten trzeba namoczyć ,wodę odlać i gotować w świeżej
Carbo , tak te liście są jakby chwile gotowane ,nie długo ,kila chwil -napisałam sparzyć a jednak to jest takie chwilowe gotowanie
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
Margot, to mi jeszcze zdradz jak odrywasz liscie od surowej kapusty tak aby sie nie podarly? mnie pekaja
cry_1.gif
nie moge ich tak ladnie odrolowac
cry_1.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
Carbo ,jak mi się chce najpierw staram się wykroić choć trochę głąb -jeszcze przed obgotowaniem,ale trzeba uważać ,żeby się nie pokaleczyć
A liście ,tak od góry tzn tam gdzie liść jest najcieńszy powoli palcami odrywam,uważając na boki liścia żeby się nie podarł .Nie wiem jak to wytłumaczyć .
Wiesz ,może są jakieś filmiki jak tą kapustę rozbierać ?!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
OK, zrobilam kapuste metoda mamina
icon_mrgreen.gif
szybciutko poszlo

teraz takie poszly do piekarnika
IMG_5441.jpg

Margot, jak je pieczesz z pokrywka czy bez? bo one to mi sie na dnie troche gotuja
gruebel_2.gif
 

Załączniki

  • IMG_5441.jpg
    IMG_5441.jpg
    51.9 KB · Wyświetleń: 1

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
Carbo ,bo te moje pieczenie tych gołąbków to takie gotowanie w pewnym sensie -piekę odkryte -ale ja warzywa daje na dół ,więc możesz też piec nakryte zeby te warzywka zmiękły trochę
(a gotuje pod przykryciem )
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
no z tymi warzywami to zawalilam, bo chcialam najpierw sprobowac, czy mi te golabki zmieszcza sie w naczyniu zaroodpornym, a jak juz byly tak ladnie ulozone to szkoda mi bylo ich wyciagac, dlatego dalam warzywa na wierzch
icon_mrgreen.gif


ale wiem, ze effekt nie bedzie taki sam

aha, jak narazie to farsz wyszedl przepyszny
mniam.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
zrobione!!! bardzo pyszne, super farsz
mniam.gif
jeszcze beda na jutro i moze na pojutrze
icon_lol.gif

dzieki Margot!!! uwielbiam golabki, ale nie chce ich robic z miesem

IMG_5442.jpg

 

Załączniki

  • IMG_5442.jpg
    IMG_5442.jpg
    63.8 KB · Wyświetleń: 1

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja chcę gołąbka
cry_1.gif

mniam.gif


Na pocieszenie zjem dzisaj na obiad bigos wege - tez kapusta
icon_wink.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Taaa, już powinny siedzieć w piecu, a ja dopiero pieczarki smażę, tak to jest jak się czyta w między czasie cincin, chłop na pewno się ucieszy jak dostanie obiad na 15-tą...
icon_mrgreen.gif
Drugie pytanie czy się ucieszy na widok wegetariańskich gołąbków, hihihi
zwinker2.gif
pfeif2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jak będzie kręcił nosem to powiedz, ze znajoma jest chętna na nie (czyli ja
icon_mrgreen.gif
) i jej odeślesz
rofl.gif

icon_mrgreen.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ilonka właśnie wstawiłam, farsz pachniał baaardzo obiecująco
fiesgrins.gif
Mogę Ci wrzucić później w rurociąg tylko nie wiem czy się nie rozbladźga po drodze
icon_lol.gif

Mamy z Połówkiem umowę, że będzie dostawał obiady na zmianę jarskie i mięsne, wczoraj był mięsny więc...
rofl.gif

Idę kończyć robić zupę fasolową
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy