- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Gołąbki z grochem ,ryżem i pieczarkami
Te proporcje można sobie zmienić ,one są tak trochę na oko
1 główka białej lub włoskiej kapusty,takiej co ma duże liście
farsz
20dag grochu -namoczyc na noc lub użyć połówek(tego nie moczyć) ugotować na gęsto
1-2 cebule posiekane i uduszone na oleju lub oleju + masło
1-2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu -najlepiej tego pełnego
30 dag pieczarek uduszonych na maśle (ja posiekałam ,ale można je usmażone zmielić razem z grochem i cebula ,ja tym razem nie mieliłam)
2-3 ząbki czosnku,przepuszczone przez praskę
1 por-drobno posiekany i też usmażony
Wymieszać wszystko ,doprawić do smaku sola ,pieprzem i innymi-ja dałam
-majeranek ,kurkumę ,wędzoną paprykę tymianek,trochę mielonego kminku,,dodać jajko surowe wymieszać.
Kapustę sparzyć we wrzącej wodzie-uwaga żeby się nie poparzyć ,oddzielić pojedyńcze liście ,przestudzić i pościnać nerwy kapuściane
Na liść nakładać kopiastą łyżke farszu i zwinąć gołąbka
Na spód garnka położyć niepotrzebne liście kapusciane ,ściśle ułożyć gołąbki i zalać je wodą z sosem sojowym,ja daję też sporo uduszonych warzyw na oleju :cebula,marchew ,seler ,por ,pietruszka ,przyprawy i gotować lub piec ok 1 godziny
Ja zlewam powstały wywar i na tym wywarze robię sos pomidorowy ,zalewam z powrotem gołabki sosem i jeszcze zapiekam czy gotuje
Smacznego
a tu obrazkowa ściąga jak zrobić wegetariańskie gołabki
http://www.kuchareczka.com/przepisy/najlat...bki_z_groszkiem

Te proporcje można sobie zmienić ,one są tak trochę na oko
1 główka białej lub włoskiej kapusty,takiej co ma duże liście
farsz
20dag grochu -namoczyc na noc lub użyć połówek(tego nie moczyć) ugotować na gęsto
1-2 cebule posiekane i uduszone na oleju lub oleju + masło
1-2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu -najlepiej tego pełnego
30 dag pieczarek uduszonych na maśle (ja posiekałam ,ale można je usmażone zmielić razem z grochem i cebula ,ja tym razem nie mieliłam)
2-3 ząbki czosnku,przepuszczone przez praskę
1 por-drobno posiekany i też usmażony
Wymieszać wszystko ,doprawić do smaku sola ,pieprzem i innymi-ja dałam
-majeranek ,kurkumę ,wędzoną paprykę tymianek,trochę mielonego kminku,,dodać jajko surowe wymieszać.
Kapustę sparzyć we wrzącej wodzie-uwaga żeby się nie poparzyć ,oddzielić pojedyńcze liście ,przestudzić i pościnać nerwy kapuściane
Na liść nakładać kopiastą łyżke farszu i zwinąć gołąbka
Na spód garnka położyć niepotrzebne liście kapusciane ,ściśle ułożyć gołąbki i zalać je wodą z sosem sojowym,ja daję też sporo uduszonych warzyw na oleju :cebula,marchew ,seler ,por ,pietruszka ,przyprawy i gotować lub piec ok 1 godziny
Ja zlewam powstały wywar i na tym wywarze robię sos pomidorowy ,zalewam z powrotem gołabki sosem i jeszcze zapiekam czy gotuje

Smacznego
a tu obrazkowa ściąga jak zrobić wegetariańskie gołabki
http://www.kuchareczka.com/przepisy/najlat...bki_z_groszkiem
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: