IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Elisenlebkuchen, -piernikowe
Caritka
post 16 Oct 2008, 10:48
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



http://www.lebkuchen-rezepte.de/lebkuchen/...nlebkuchen.html
ok. 150 szt.

470 g cukru
6 jajek
1 lyzka kandyzowanego (?) imbiru drobno pokrojonego
po 1/2 lyzeczki mielonego cynamonu, gozdzikow, kolendry, ziela angielskiego,
kwiatow (?) muszkatu, kardamonu
1 lyzeczka cukru waniliowego
240 g orzechow laskowych ( grubiej mielonych)
240 g orzechow laskowych ( drobno mielonych)
50 g orzechow wloskich (grubiej pokrojonych)
100 g pomaranczy kandyzowanych ( drobno pokrojonych)
100 g cytryn kandyzowanych ( drobno pokrojonych)
skorka z 1 cytryny
skorka z 1 pomaranczy

Oblaty powinny miec przekroj ok. 50 mm
Na zrobienie tych piernikow powinno sie zaplanowac 10 dni.

Cukier, jajka i cukier waniliowy wymieszac na puszysta piane- tak dlugo, az cukier sie rozpusci.
Do masy wmieszac, orzechy, owoce kandyzowane, imbir, przyprawy i skorki z owocow.
Calosc przykryc i odstawic w zimne miejsce na 24 godziny - mozna odstawic na balkon, jesli jest dosc zimno.
Na nastepny dzien, z ciasta uformowac male kulki ( ok. 15 g - 17 g ) i ulozyc na oblatach tak, aby brzego oblatow byly puste na ok. 3 - 5 mm.
Przy pieczeniu puste miejsce oblatow sie wypelni.
Piekarnik nagrzac do 200 st.
Pierniki wylozyc na blache wylozona papierem i piec ok. 12 - 15min.- do momentu uzyskania jasno - brazowego koloru.
Wazne jest, aby pierniki w srodku nie byly calkiem upieczone.
Studzic na kratce.
Pierniki pare dni (ok. 10 ) musza lezec, wtedy sa miekkie i zachowuja soczystosc.
Pierniki dac do puszki, przykryc pergaminem i wlozyc do nich skorki jablek.

Po 10 dniach mozna zaczac jesc icon_mrgreen.gif


W sumie w przepisie prawie nic nie zmienialam- nie mialam tylko kandyzowanego imbiru ( w zamian dalam w proszku, "szczypte" - tak na czubku lyzeczki-
i kwiatow muszkatu, tez nie mialam, wiec dalam tyle samo mielonego.

Powiem szczerze, ze one mi jakos wcale nie przypominaja piernikow gruebel_2.gif
Sa miodowe, w dotyku lekko klejace ( moze dlatego, ze sa jeszcze dosc swieze) , bardzo orzechowe i bardzo slodkie.
Mimo wszystko fajnie sie je wcina fiesgrins.gif

W przepisie "kaza" uformowac z ciasta kulki.
Ciasto mialam dosc rzadkie i za zadne skarby nie umialam uformowac ladnych kuleczek.
Kladlam lyzeczka na oblaty i staralam sie, aby wygladaly " na kulki" icon_mrgreen.gif
Ciastka w piekarniku sie rozjechaly, ale chyba taka ich uroda. Przegladalam w googlach Elisenlebkuchen i na wszystkich zdjeciach sa plaskie,
wiec chyba takie maja byc.
Po wyciagnieciu z piekarnika, polecam przelozyc z papierem na kratke i zostawic do lekkiego ostygniecia.
Gorace ciastka, sa przyklejone do papieru i ciezko je z niego sciagnac. Jak sa zimne- idzie latwiej.

Nie mam pojecia, jak sie beda przechowywac w puszcze i jakie beda po 10 dniach - pieklam je poraz pierwszy ( i na pewno nie ostatni icon_mrgreen.gif ) )

Aha i dla sprawdzenia, jakie w ogole wyjda, robilam z polowy porcji.

Załączony plik  Elisenlebkuchen__3_.JPG ( 122.87K ) Suma pobrań: 12


I w przekroju

Załączony plik  Elisenlebkuchen__2_.JPG ( 61.82K ) Suma pobrań: 8



EDIT:
Juz wiem! icon_mrgreen.gif
- bardziej przypominaja mi krajanke, niz pierniki icon_mrgreen.gif
- musialam to dopisac icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 16 Oct 2008, 10:52
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



tez ciekawe! icon_smile.gif

a dlaczego po raz ostatni je pieklas? icon_wink.gif

ja wlasnie kilka dni temu znalazlam tez przepis na te pierniczki Elizy, tlumaczenie po francusku, ale skladniki / proporcje sa inne
i teraz nie wiem ktore robic gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 16 Oct 2008, 11:00
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



Bea? Jak to poraz ostatni? gruebel_2.gif
Napisalam, "pieklam poraz pierwszy, ale na pewno nie ostatni" gruebel_2.gif
Smakuja mi, wiec je bede powtarzac icon_lol.gif

A na te pierniki jest faktycznie duzo przepisow i sie roznia miedzy soba, tez to zauwazylam.
Moze kiedys- jak bedzie mi sie nudzic icon_wink.gif icon_mrgreen.gif to zrobie dla porownania z jakiegos innego przepisu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 16 Oct 2008, 11:02
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



CYTAT(Caritka @ 16 Oct 2008, 12:00 ) *
Bea? Jak to poraz ostatni? gruebel_2.gif
Napisalam, "pieklam poraz pierwszy, ale na pewno nie ostatni" gruebel_2.gif
Smakuja mi, wiec je bede powtarzac icon_lol.gif

icon_lol.gif oto moje czytanie ze zrozumieniem icon_lol.gif
widac trzeba mi wiecej kawy dzis... (na usprawiedliwienie dodam ze fatalnie spalam icon_mrgreen.gif )
CYTAT
A na te pierniki jest faktycznie duzo przepisow i sie roznia miedzy soba, tez to zauwazylam.
Moze kiedys- jak bedzie mi sie nudzic icon_wink.gif icon_mrgreen.gif to zrobie dla porownania z jakiegos innego przepisu.

Tez mnie denerwuje jak tyle przepisow na to samo icon_wink.gif bo skad ma czlowiek wiedziec ktore zrobic? icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 16 Oct 2008, 11:05
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



CYTAT(Bea73 @ 16 Oct 2008, 12:02 ) *
icon_lol.gif oto moje czytanie ze zrozumieniem icon_lol.gif
widac trzeba mi wiecej kawy dzis... (na usprawiedliwienie dodam ze fatalnie spalam icon_mrgreen.gif )

Jestes zatem usprawiedliwiona icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif

CYTAT
Tez mnie denerwuje jak tyle przepisow na to samo icon_wink.gif bo skad ma czlowiek wiedziec ktore zrobic? icon_wink.gif

No, racja- ja sie potem jeszcze zastanawiam, ktore to sa orginalne icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 16 Oct 2008, 11:07
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



Najlepsze sa te, ktore nam smakuja, prawda?

Te Twoje juz drukuje, beda do zrobienia, szybkiego icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 16 Oct 2008, 11:11
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



CYTAT(Bea73 @ 16 Oct 2008, 12:07 ) *
Najlepsze sa te, ktore nam smakuja, prawda?

No tak, tak icon_mrgreen.gif
- ale zeby sie przekonac, trzeba upiec pare roznych icon_mrgreen.gif

CYTAT
Te Twoje juz drukuje, beda do zrobienia, szybkiego icon_smile.gif

Kurcze! Sie boje icon_mrgreen.gif
-Powodzenia icon_wink.gif icon_biggrin.gif


Wlasnie mi przypomnialas- zapomnialam to napisac,
ze pieklam juz po jakichs 19 ? 20 godzinach, a przechowywalam ciasto w lodowce icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 16 Oct 2008, 11:14
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



dziekuje za info! icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 16 Oct 2008, 11:21
Post #9


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.347
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



CYTAT(Caritka @ 16 Oct 2008, 11:48 ) *
100 g pomaranczy kandyzowanych ( drobno pokrojonych)
100 g cytryn kandyzowanych ( drobno pokrojonych)

Caritko, o co chodzi z pomarańczami i cytrynami icon_question.gif O całe owoce czy o skórkę icon_question.gif Jeśli o owoce to jak je zrobić? Skórkę robię sama, ale pomarańczy i cytryn kandyzowanych nie mam pojęcia jak zrobić. Ze sklepowych też mi jakoś te owoce nigdy nie wpadły w oko.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 16 Oct 2008, 11:22
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



Hazo, chodzi raczej o skorke
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 16 Oct 2008, 11:25
Post #11


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.347
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Też mi się tak wydaje, ale Caritka wyraźnie pisze cytryny i pomarańcze - nic nie wspomina o skórkach.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 16 Oct 2008, 11:26
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



po niemiecku pisze o skorkach
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 16 Oct 2008, 11:30
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



Uhh- moj blad, jak zwykle. Nie bardzo wiedzialam, jak to przetlumaczyc, bo nie bylam pewna, czy niemieckie nazwy "Orangeat" i " Zitronat"
to bardziej owoce, czy skorki icon_wink.gif
Chodzi dokladnie o takie male kostki owocow (?) kandyzowanych.

Ale skorki z pomaranczy i z cytryn tez tam sa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 16 Oct 2008, 11:33
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



Caritko, jako ze u nas na wszystkim pisze w 3 jezykach icon_mrgreen.gif to te "Orangeat" i " Zitronat" sa przetlumaczone wlasnie jako skorki kandyzowane.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 16 Oct 2008, 11:33
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



To jest cos takiego
https://www.dein-fotoalbum.de/alben/653/653_315.jpg
lub takie-
a tu widac chyba skorke
http://www.marions-kochbuch.de/index-bilder/zitronat.jpg
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 16 Oct 2008, 11:35
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



CYTAT(Bea73 @ 16 Oct 2008, 12:33 ) *
Caritko, jako ze u nas na wszystkim pisze w 3 jezykach icon_mrgreen.gif to te "Orangeat" i " Zitronat" sa przetlumaczone wlasnie jako skorki kandyzowane.

Aha icon_mrgreen.gif
Jejku- nie wiedzialam, ze to skorki icon_redface.gif
- az poszlam zobaczyc, czy na moim pudelku tez pisze "po normalnemu" icon_wink.gif i nie pisze, wiec skad moglam wiedziec zahnlos.gif

Dziekuje, Bea bussi.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 16 Oct 2008, 11:39
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



CYTAT(Caritka @ 16 Oct 2008, 12:35 ) *
Aha icon_mrgreen.gif
Jejku- nie wiedzialam, ze to skorki icon_redface.gif
- az poszlam zobaczyc, czy na moim pudelku tez pisze "po normalnemu" icon_wink.gif i nie pisze, wiec skad moglam wiedziec zahnlos.gif
Dziekuje, Bea bussi.gif

nie ma za co!
dla mnie to tez bardziej skorki z kawalkami owocow, jak sie im dobrze przypatrzec icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 16 Oct 2008, 11:41
Post #18


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.347
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Caritko, a jak myślisz, czy zrobione na papierze dadzą się od niego oderwać? Takich oblatów, o jakich piszesz to ja nigdy w życiu nie widziałam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 16 Oct 2008, 11:49
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



CYTAT(Bea73 @ 16 Oct 2008, 12:39 ) *
nie ma za co!
dla mnie to tez bardziej skorki z kawalkami owocow, jak sie im dobrze przypatrzec icon_wink.gif

No wlasnie icon_mrgreen.gif

bussi.gif

Co dziwne, w tym roku poraz pierwszy z tymi kandyzowanymi skorkami ( icon_mrgreen.gif ) zaczelam piec.
Nie wiem czemu, ale nigdy tego w ciastach nie lubilam i unikalam, jak ognia gruebel_2.gif dump.gif

Starzeje sie rofl.gif
icon_wink.gif

Hazo, mysle, ze powinno sie dac. Tak mi sie wydaje.
Te pierniki rozjechaly mi sie jakies 3-4 milimetry poza ten oplatek i po ostudzeniu dalo sie je odkleic z papieru.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 16 Oct 2008, 11:50
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.711
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



CYTAT(Caritka @ 16 Oct 2008, 10:49 ) *
Starzeje sie rofl.gif
icon_wink.gif

Nie. Dorastasz do smaku icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 23rd April 2019 - 03:15