Elisenlebkuchen

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
http://www.lebkuchen-rezepte.de/lebkuchen/...nlebkuchen.html
ok. 150 szt.

470 g cukru
6 jajek
1 lyzka kandyzowanego (?) imbiru drobno pokrojonego
po 1/2 lyzeczki mielonego cynamonu, gozdzikow, kolendry, ziela angielskiego,
kwiatow (?) muszkatu, kardamonu
1 lyzeczka cukru waniliowego
240 g orzechow laskowych ( grubiej mielonych)
240 g orzechow laskowych ( drobno mielonych)
50 g orzechow wloskich (grubiej pokrojonych)
100 g pomaranczy kandyzowanych ( drobno pokrojonych)
100 g cytryn kandyzowanych ( drobno pokrojonych)
skorka z 1 cytryny
skorka z 1 pomaranczy

Oblaty powinny miec przekroj ok. 50 mm
Na zrobienie tych piernikow powinno sie zaplanowac 10 dni.

Cukier, jajka i cukier waniliowy wymieszac na puszysta piane- tak dlugo, az cukier sie rozpusci.
Do masy wmieszac, orzechy, owoce kandyzowane, imbir, przyprawy i skorki z owocow.
Calosc przykryc i odstawic w zimne miejsce na 24 godziny - mozna odstawic na balkon, jesli jest dosc zimno.
Na nastepny dzien, z ciasta uformowac male kulki ( ok. 15 g - 17 g ) i ulozyc na oblatach tak, aby brzego oblatow byly puste na ok. 3 - 5 mm.
Przy pieczeniu puste miejsce oblatow sie wypelni.
Piekarnik nagrzac do 200 st.
Pierniki wylozyc na blache wylozona papierem i piec ok. 12 - 15min.- do momentu uzyskania jasno - brazowego koloru.
Wazne jest, aby pierniki w srodku nie byly calkiem upieczone.
Studzic na kratce.
Pierniki pare dni (ok. 10 ) musza lezec, wtedy sa miekkie i zachowuja soczystosc.
Pierniki dac do puszki, przykryc pergaminem i wlozyc do nich skorki jablek.

Po 10 dniach mozna zaczac jesc
icon_mrgreen.gif



W sumie w przepisie prawie nic nie zmienialam- nie mialam tylko kandyzowanego imbiru ( w zamian dalam w proszku, "szczypte" - tak na czubku lyzeczki-
i kwiatow muszkatu, tez nie mialam, wiec dalam tyle samo mielonego.

Powiem szczerze, ze one mi jakos wcale nie przypominaja piernikow
gruebel_2.gif

Sa miodowe, w dotyku lekko klejace ( moze dlatego, ze sa jeszcze dosc swieze) , bardzo orzechowe i bardzo slodkie.
Mimo wszystko fajnie sie je wcina
fiesgrins.gif


W przepisie "kaza" uformowac z ciasta kulki.
Ciasto mialam dosc rzadkie i za zadne skarby nie umialam uformowac ladnych kuleczek.
Kladlam lyzeczka na oblaty i staralam sie, aby wygladaly " na kulki"
icon_mrgreen.gif

Ciastka w piekarniku sie rozjechaly, ale chyba taka ich uroda. Przegladalam w googlach Elisenlebkuchen i na wszystkich zdjeciach sa plaskie,
wiec chyba takie maja byc.
Po wyciagnieciu z piekarnika, polecam przelozyc z papierem na kratke i zostawic do lekkiego ostygniecia.
Gorace ciastka, sa przyklejone do papieru i ciezko je z niego sciagnac. Jak sa zimne- idzie latwiej.

Nie mam pojecia, jak sie beda przechowywac w puszcze i jakie beda po 10 dniach - pieklam je poraz pierwszy ( i na pewno nie ostatni
icon_mrgreen.gif
) )

Aha i dla sprawdzenia, jakie w ogole wyjda, robilam z polowy porcji.

Elisenlebkuchen__3_.JPG

I w przekroju

Elisenlebkuchen__2_.JPG


EDIT:
Juz wiem!
icon_mrgreen.gif

- bardziej przypominaja mi krajanke, niz pierniki
icon_mrgreen.gif

- musialam to dopisac
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • Elisenlebkuchen__3_.JPG
    Elisenlebkuchen__3_.JPG
    122.9 KB · Wyświetleń: 0
  • Elisenlebkuchen__2_.JPG
    Elisenlebkuchen__2_.JPG
    61.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
tez ciekawe!
icon_smile.gif


a dlaczego po raz ostatni je pieklas?
icon_wink.gif


ja wlasnie kilka dni temu znalazlam tez przepis na te pierniczki Elizy, tlumaczenie po francusku, ale skladniki / proporcje sa inne
i teraz nie wiem ktore robic
gruebel_2.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
Bea? Jak to poraz ostatni?
gruebel_2.gif

Napisalam, "pieklam poraz pierwszy, ale na pewno nie ostatni"
gruebel_2.gif

Smakuja mi, wiec je bede powtarzac
icon_lol.gif


A na te pierniki jest faktycznie duzo przepisow i sie roznia miedzy soba, tez to zauwazylam.
Moze kiedys- jak bedzie mi sie nudzic
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
to zrobie dla porownania z jakiegos innego przepisu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Caritka @ 16 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=763325Bea? Jak to poraz ostatni?
gruebel_2.gif

Napisalam, "pieklam poraz pierwszy, ale na pewno nie ostatni"
gruebel_2.gif

Smakuja mi, wiec je bede powtarzac
icon_lol.gif
icon_lol.gif
oto moje czytanie ze zrozumieniem
icon_lol.gif

widac trzeba mi wiecej kawy dzis... (na usprawiedliwienie dodam ze fatalnie spalam
icon_mrgreen.gif
)
CYTATA na te pierniki jest faktycznie duzo przepisow i sie roznia miedzy soba, tez to zauwazylam.
Moze kiedys- jak bedzie mi sie nudzic
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
to zrobie dla porownania z jakiegos innego przepisu.
Tez mnie denerwuje jak tyle przepisow na to samo
icon_wink.gif
bo skad ma czlowiek wiedziec ktore zrobic?
icon_wink.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Najlepsze sa te, ktore nam smakuja, prawda?

Te Twoje juz drukuje, beda do zrobienia, szybkiego
icon_smile.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,867
63
48
Caritka @ 16 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=763316100 g pomaranczy kandyzowanych ( drobno pokrojonych)
100 g cytryn kandyzowanych ( drobno pokrojonych)
Caritko, o co chodzi z pomarańczami i cytrynami
icon_question.gif
O całe owoce czy o skórkę
icon_question.gif
Jeśli o owoce to jak je zrobić? Skórkę robię sama, ale pomarańczy i cytryn kandyzowanych nie mam pojęcia jak zrobić. Ze sklepowych też mi jakoś te owoce nigdy nie wpadły w oko.
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,867
63
48
Też mi się tak wydaje, ale Caritka wyraźnie pisze cytryny i pomarańcze - nic nie wspomina o skórkach.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
Uhh- moj blad, jak zwykle. Nie bardzo wiedzialam, jak to przetlumaczyc, bo nie bylam pewna, czy niemieckie nazwy "Orangeat" i " Zitronat"
to bardziej owoce, czy skorki
icon_wink.gif

Chodzi dokladnie o takie male kostki owocow (?) kandyzowanych.

Ale skorki z pomaranczy i z cytryn tez tam sa.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Caritko, jako ze u nas na wszystkim pisze w 3 jezykach
icon_mrgreen.gif
to te "Orangeat" i " Zitronat" sa przetlumaczone wlasnie jako skorki kandyzowane.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
Bea73 @ 16 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=763346Caritko, jako ze u nas na wszystkim pisze w 3 jezykach
icon_mrgreen.gif
to te "Orangeat" i " Zitronat" sa przetlumaczone wlasnie jako skorki kandyzowane.
Aha
icon_mrgreen.gif

Jejku- nie wiedzialam, ze to skorki
icon_redface.gif

- az poszlam zobaczyc, czy na moim pudelku tez pisze "po normalnemu"
icon_wink.gif
i nie pisze, wiec skad moglam wiedziec
zahnlos.gif


Dziekuje, Bea
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,867
63
48
Caritko, a jak myślisz, czy zrobione na papierze dadzą się od niego oderwać? Takich oblatów, o jakich piszesz to ja nigdy w życiu nie widziałam.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
Bea73 @ 16 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=763350nie ma za co!
dla mnie to tez bardziej skorki z kawalkami owocow, jak sie im dobrze przypatrzec
icon_wink.gif
No wlasnie
icon_mrgreen.gif


bussi.gif


Co dziwne, w tym roku poraz pierwszy z tymi kandyzowanymi skorkami (
icon_mrgreen.gif
) zaczelam piec.
Nie wiem czemu, ale nigdy tego w ciastach nie lubilam i unikalam, jak ognia
gruebel_2.gif
dump.gif


Starzeje sie
rofl.gif

icon_wink.gif


Hazo, mysle, ze powinno sie dac. Tak mi sie wydaje.
Te pierniki rozjechaly mi sie jakies 3-4 milimetry poza ten oplatek i po ostudzeniu dalo sie je odkleic z papieru.