- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pancakes
Pancakes to puszyste naleśniki w stylu amerykańskim. Tym różnią się od europejskich, ze ciasto zawiera dodatek środka spulchniającego - proszku do pieczenia bądź sody. Zamiast mleka używa się tez często maślanki. Robię i tak, i tak, i trudno mi określić, które lubię bardziej.
tu wersja mleczna:
1 szklanka mleka
2 jajka
2 cm rozpuszczonego masła ( ok. 2 łyżki)
4-6 łyżeczek cukru
szczypta soli
1 szklanka maki
Dokładnie zmiksować. Ciasto musi być bardzo geste. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodac więcej mąki.
Dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Smażyć na patelni do naleśników okrągłe placuszki, do zezłocenia z obu stron.
Podawać z syropem klonowym konfiturami lub miodem.
( Cukier do ciasta dodajemy do smaku - zależny czy chcemy placuszki słodkie, czy bardziej neutralne w smaku)
Pancakes to puszyste naleśniki w stylu amerykańskim. Tym różnią się od europejskich, ze ciasto zawiera dodatek środka spulchniającego - proszku do pieczenia bądź sody. Zamiast mleka używa się tez często maślanki. Robię i tak, i tak, i trudno mi określić, które lubię bardziej.

1 szklanka mleka
2 jajka
2 cm rozpuszczonego masła ( ok. 2 łyżki)
4-6 łyżeczek cukru
szczypta soli
1 szklanka maki
Dokładnie zmiksować. Ciasto musi być bardzo geste. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodac więcej mąki.
Dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Smażyć na patelni do naleśników okrągłe placuszki, do zezłocenia z obu stron.
Podawać z syropem klonowym konfiturami lub miodem.
( Cukier do ciasta dodajemy do smaku - zależny czy chcemy placuszki słodkie, czy bardziej neutralne w smaku)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: