IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Plov uzbecki mojego męża*
melisa82
post 20 Nov 2008, 15:31
Post #1


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 281
Dołączył: 23-February 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 7.815



Pierwsze wzmianki na temat plovu znaleziono w staropisach z X-XI w których opisano jak przebiegały uczty narodów Wschodu. Jest też legenda mówiąca o tym, że uczony Avicenna aby wyleczyć bogatego właściciela ziemskiego przygotował potrawę z ryżem i mięsem które nazwał właśnie plovem. Przygotowana potrawa oczywiście uzdrowiła bogacza, który sowicie wynagrodził za to uczonego. Popularne jest również powiedzenie: "Jeśli jesteś bogaty, jedz plov. Jeśli biedny, jedz tylko plov."
Dziś potrawa ta jest daniem narodowym w Tadżykistanie, Uzbekistanie, Kazachstanie, bardzo popularna chyba w całym byłym ZSRR oraz Turcji, Tatarstanie i Armenii.
Oryginalny uzbecki plov przygotowuje się z baraniny w tzw kazanie (naczynie żeliwne o bardzo grubych ściankach) i jest bardzo tłusty. Jadłam również plov na słodko z suszonymi owocami.


Przepis jest kompilacją przepisów pochodzących z kilku książek ze zmianami wprowadzonymi przez jego mamę.
PRZEPIS:
700 g łopatki wieprzowej (w oryginale baranina, można użyć wołowiny)
800 g ryżu
300 g cebuli
500 g marchewki
50 g rodzynek
szklanka oleju (w oryginale stopiony tłuszcz barani)- my dajemy ok 0.5 szklanki
przyprawy: pieprz, sół, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, kolendra, cumin, liść laurowy, czosnek.

Kroimy mięso jak na gulasz, dosypujemy przyprawy i odstawiamy. Ryż przemywamy wodą, aż woda będzie czysta następnie wsypujemy do miseczki i zalewamy dobrą jakościowo wodą. Do garnka o bardzo grubych ściankach (my używamy żeliwnego woka) wlewamy olej. Rozgrzewamy go bardzo mocno i wrzucamy jedną całą cebulę.Załączony plik  IMG_3864.JPG ( 28.16K ) Suma pobrań: 8
Gdy skórka będzie już brązowa wyrzucamy ją i wrzucamy mięsoZałączony plik  n648119357_1606802_9278.jpg ( 24.45K ) Suma pobrań: 3
Obsmażamy je dodajemy pokrojona w półksiężyce Załączony plik  IMG_3881.JPG ( 25.59K ) Suma pobrań: 2
cebulę, następnie marchewkę pokrojoną w słupki, rodzynki. Na tym równo rozkładamy ryż, dolewamy gorącą wodę (stosunek wody do ryżu 1:1), doprawiamy. W środek wkładamy całą główkę czosnku i robimy w potrawie dziurki Załączony plik  n648119357_1606733_4460.jpg ( 27.17K ) Suma pobrań: 2
Nakrywamy i czekamy aż ryż będzie gotowy. Co jakiś czas sprawdzamy stan ryżu i lekko mieszamy jego powierzchnię aby był równomiernie ugotowany. Gotowy plov delikatnie mieszamy i podajemy.Załączony plik  n648119357_1606734_4702.jpg ( 24.65K ) Suma pobrań: 5
Pyszne.



Go to the top of the page
 
+Quote Post
olasz
post 20 Nov 2008, 15:52
Post #2


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.260
Dołączył: 2-December 07
Użytkownik nr: 6.533



brzmi bosko, myslisz, ze w zwyklym garnku wyjdzie rownie dobre?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melisa82
post 20 Nov 2008, 16:06
Post #3


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 281
Dołączył: 23-February 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 7.815



Mój mąż twierdzi, że to musi być naczynie żeliwne albo aluminiowe. Ale ja bym spróbowała w garnku albo w patelni z wysokimi ściankami. Olasz, to nie tylko brzmi bosko, ale i bosko smakuje. Bardzo ważny jest cumin - daje taki specyficzny smak. mniam.gif Chyba będzie na kolacje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Shinju
post 20 Nov 2008, 16:44
Post #4


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.628
Dołączył: 26-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.755



Danie wygląda pysznie. Muszę zrobić icon_smile.gif Mam żeliwnego woka, więc chyba w nim go zrobię.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sywla
post 21 Nov 2008, 08:10
Post #5


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 481
Dołączył: 3-January 08
Skąd: gdzieś na Mazowszu
Użytkownik nr: 7.001



Danie musi być baardzo pyszne, smakowice brzmi i wygląda.
Melisa82 jaki rodzaj ryżu dajesz do tego polvu?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melisa82
post 21 Nov 2008, 09:20
Post #6


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 281
Dołączył: 23-February 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 7.815



My używamy ryżu parboiled ponieważ danie powinno być sypkie. Róbcie dziewczyny bo warto. My gotujemy cały wielki wok i na następny dzień nic nie zostaje dump.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
faraula
post 21 Nov 2008, 09:30
Post #7


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 180
Dołączył: 16-September 08
Użytkownik nr: 10.840



ja mam przepis z baranina, marchewka krojona w slupki, rodzynkami, dobre tez z morelami :D

http://www.youtube.com/watch?v=ORtP0k2nxoo - co jakis czas sobie z mezem to nagranie ogladamy... Kuchnia z Uzbekistanu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melisa82
post 21 Nov 2008, 10:03
Post #8


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 281
Dołączył: 23-February 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 7.815



zwinker.gif mniam.gif Jak będziecie wiedziały o tanich biletach lotniczych w kierunku Uzbekistanu, dajcie mi znać, co. Nawet jutro mogę sie spakować, i lecieć na kulinarną wyprawę. To musi być pyszne, po prostu musi. Ooooo te wszystkie chlebki, manty, pierożki rofl.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
evro
post 21 Nov 2008, 10:05
Post #9





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 32
Dołączył: 27-February 08
Użytkownik nr: 7.875



a czym się różni pilaw od tego plovu?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melisa82
post 21 Nov 2008, 10:13
Post #10


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 281
Dołączył: 23-February 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 7.815



Mąż mówi, że niczym. A w internecie znalazłam, że: "Plovs also known as pilafs are mixtures of grains, usually rice but not always, combined with meats, fruits, vegetables or any combination of the same. Historically plovs originated in northern China & Mongolia. They were a staple of the ancient Silk Road caravans as well as the later Huns, Mongols & Tartars. Some plovs are considered to be the "national" dish of Central Asian countries such as Kazakhstan, Uzbekhistan, Kirghizstan, etc. They now abound throughout Europe, Asia, parts of Africa & certainly have become major menus items in the Americas. Whether you call them plov, pilaf, pilav, pilov, polov, pileau, perlow, perloo, or peeloau it is still a plov." cytat z: http://www.suite101.com/article.cfm/rus_cu...cuisines/106916
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ela83
post 21 Nov 2008, 10:40
Post #11


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 337
Dołączył: 29-November 07
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 6.491



kurcze, no zaraz bym zrobiła - tylko że na śniadanie chyba nie dam rady tego jeść icon_wink.gif ale jutro... :D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
olasz
post 21 Nov 2008, 12:36
Post #12


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.260
Dołączył: 2-December 07
Użytkownik nr: 6.533



mieso sie rozmraza, ale najbardziej to mnie korca te chleby z pieca
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sywla
post 21 Nov 2008, 13:31
Post #13


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 481
Dołączył: 3-January 08
Skąd: gdzieś na Mazowszu
Użytkownik nr: 7.001



Czyli ryż parboiled.
W ogóle nie znam kuchni z Uzbekistanu, ale dzięki temu przepisowi zaczyna mnie to ciekawić.
Melisa82 a możesz polecić jakieś książki o kuchni uzbekistańskiej a nawet kulturze?

Widziałam ten filmik co faraula podała:), coś innego.

Melisa, choć jeszcze tego dania nie zrobiłam to dzięki za przepis i ciekawostki, będę szukać coś wiecej na temat Uzbekistanu, jego tradycji kulinarnej i nie tylko.

dance.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
olasz
post 21 Nov 2008, 13:41
Post #14


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.260
Dołączył: 2-December 07
Użytkownik nr: 6.533



http://www.azcookbook.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sywla
post 21 Nov 2008, 14:23
Post #15


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 481
Dołączył: 3-January 08
Skąd: gdzieś na Mazowszu
Użytkownik nr: 7.001



CYTAT(olasz @ 21 Nov 2008, 13:41 ) *



Bardzo ciekawa strona, dzięki!!!

A czy to czasopismo Desserts jest do kupienia choćby w Empiku?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
olasz
post 22 Nov 2008, 01:09
Post #16


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.260
Dołączył: 2-December 07
Użytkownik nr: 6.533



Jedlismy icon_smile.gif Juz nie ma.
Robilam bez rodzynek, bo moi panowie "z" by nie zjedli. Dla mnie lepsze by bylo "z".
Tez ryz trzeba lekko uklepac, jak juz sie go do gara da, bo na gorze bedzie suchy - zorientowalam sie po chwili i uratowalam sytuacje.
Zastanawiam sie czym to jeszcze przyprawiaja w oryginale, oprocz soli i pieprzu, bo czegos mi brakowalo.
Ale powtorzymy na 100%, bo smaczne i nie trzeba stac przy tym dlugo ;)
Dziekuje ze przepis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melisa82
post 22 Nov 2008, 08:15
Post #17


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 281
Dołączył: 23-February 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 7.815



Olasz bardzo się cieszę, że Wam smakowało. W Rosji można kupić specjalną mieszankę przypraw do plovu różnych firm np naszej Cykorii, Prymatu czy Kamisu. W PL oczywiście nie ma. W przepisie wypisałam składniki które najczęściej wchodzą w ich skład (pieprz, sół, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, kolendra, cumin, liść laurowy, czosnek + berberys-nigdy się z tym nie spotkałam). Teściowa używa tylko soli, pieprzu, liścia laurowego, sporej ilości cuminu i czosnku- i ta wersja bardziej smakuje mężowi (i Oni to jedzą z majonezem denknach.gif ). Ja lubię zderzenie smaków ostrej papryki, czosnku i słodkich rodzynek. mniam.gif I żadnego majonezu ;) Ale każdy z nas ma inne preferencje smakowe, więc trzeba eksperymentować handclasp.gif

Aha, przypomniałam sobie, że kiedyś Jarek znalazł w internecie bardzo dokładny sposób przygotowania plovu. Zaczynał się mniej więcej tak:

Plov to potrawa dla mężczyzn i przez mężczyzn przygotowywana. Tylko mężczyzna może zrobić dobry plov. Przygotowanie plovu zaczynamy od wyrzucenia z kuchni, a najlepiej z domu, żywych stworzeń rodzaju żeńskiego, tzn nie tylko żony, teściowej czy matki ale też kotki czy suczki. Następnie wyciągamy z lodówki wódeczkę i nalewamy sobie kieliszeczek. Pijemy. Wódeczkę chowamy do lodówki. Ona nam sie jeszcze przyda, więc musi być zimna. (więcej nie pamiętam)

Przyznam szczerze, że wytyczne poruszyły mnie do żywego i przygotowanie tego dania pozostawiam mężowi. Skoro tylko mężczyzna może zrobić dobry plov to co ja się będe wychylać ccgb.gif Danie jest takim charakterystycznym elementem naszego stołu gdy przyjmujemy gości. Gdy go nie ma, to pytają co się stało, bo oni sie już nastawili i na plov przyszli biggrinflip.gif
PS. Jeśli dysponujesz osiołkiem to gdzieś w jego zapasach widziałam "buharskii plov" - pan oddzielnie smaży cebulę i marchewkę, używa ogromnej ilości tłuszczu, ale pięknie wyjaśnia co, jak, dlaczego i co zrobić żeby ryż był idealny (w języku rosyjskim)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melisa82
post 22 Nov 2008, 15:04
Post #18


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 281
Dołączył: 23-February 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 7.815



W związku z weekendowym wyjazdem J. i opadami śniegu, a co za tym idzie totalnym lenistwem, zrobiłam na obiad plov. Miałam akurat w domu wszystkie składniki więc nie musiałam nigdzie wychodzić w czasie tej zawieruchy. Jedynym odstępstwem było użycie ryżu aktualnie posiadanego na stanie tj. basmati. Moim zdaniem bardzo pozytywnie to wpłynęło na smak i strukturę potrawy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elka
post 22 Nov 2008, 16:08
Post #19


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.549
Dołączył: 27-January 06
Skąd: Wilno
Użytkownik nr: 1.293



CYTAT(olasz @ 21 Nov 2008, 14:41 ) *


NB. Na stronie jest mowa jest azerb. plovach, a to jest co innego niz srodkowoazjackie (uzbeckie, turkmenskie, etc.) icon_smile.gif tylko ze ryz jest, i to moze nie zawsze (w azerb. plowach)

a o berberysie szla mowa tutaj
Go to the top of the page
 
+Quote Post
olasz
post 22 Nov 2008, 18:35
Post #20


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.260
Dołączył: 2-December 07
Użytkownik nr: 6.533



Melisa, ale jestem bystra! nie zauwazylam tych przypraw ugly_08.gif Zrobie poprawke niedlugo icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd November 2019 - 22:16