Chaczapuri*

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0


Chaczapuri

Składniki:

Szybkie ciasto:

*2 szklanki mąki

*1/2 łyżeczki soli

*1/2 łyżeczki cukru

*3/4 szklanki kefiru lub jogurtu(może być kwaśne mleko,maślanka lub woda)

Ciasto drożdżowe:

*2-2,5 szklanki mąki

*1,5 łyżeczki suchych drożdży

*1 łyżeczka cukru

*3/4 łyżeczki soli

*1 łyżka roztopionego masła

*3/4 szklanki mleka lub wody

Farsze:

Farsz ziemniaczano-serowy(Osetyński)

*20 dkg ziemniaków(2średnie)

*15 dkg sera feta

*15 dkg sera(Mozzarella,Cheddar)

Farsz serowy(gruziński)

*20 dkg sera (Mozzarella,Suługuni)

*15 dkg sera feta

*10 dkg twarogu

*5 dkg masła(temp.pokojowa)

*1 jajko

*sól,pieprz

Farsz serowy

40-50 dkg sera(świeża mozzarella+feta)

*1 jajko

*1 łyżka mąki


Wykonanie:

Szybkie ciasto:

W misce zmieszać mąkę,sól,cukier(można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia),dodać kefir lub wodę i zagnieść miękkie ,gładkie ciasto(które nie lepi się do rąk)

Ciasto nakryć i odczekać 20-30 minut.

Ziemniaczano-serowy farsz:

Ugotowac ziemniaki,rozgnieść na piure.

Starty ser zmieszać z ziemniakami.

(Dałam więcej sera jak ziemniaków)

Farsz serowy:

Twardy ser zetrzeć,miękki rozkruszyć.

Wszystkie składniki wymieszać.

Ciasto podzielić na 8 części i uformować kulki.(zrobić z nich okrągłe placki średnicy ok.20 cm)

Farsz podzielić na 4 części.

Na jednym placku kłaść kulkę farszu,przykryć drugim plackiem,dobrze skleić brzegi.

Rozgrzać patelnię(nie smarowac tłuszczem)położyć chaczapuri,zmniejszyć ogień na średni,nakryć pokrywką i piec 3 minuty.

Przewrócić łopatką na drugą stronę,zmniejszyć ogień,nakryć pokrywką i piec 2-3 minuty.

Placek się nadyma,ale po zdjęciu z patelni opada . Gotowe chaczapuri smarować masłem.


Uwagi:

Ja robiłam z farszem ziemniaczano-serowym. Inspiracją była stronka http://aynmark.blogspot.com/2006/04/blog-post.html
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,669
113
Dzięki, Janeczko.
bussi.gif

Dziś zrobię na obiad w wersji serowo - ziemniaczanej.
icon_smile.gif

I podam z adżiką.
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
ale fajne, a nazwa jaka cudna
icon_smile.gif

doczytałam, że chaczapuri to jedno z dań kuchni kaukaskiej. i że są dwa rodzaje chaczapuri:
- chaczapuri adżaruli - chaczapuri adżarskie, z serem i jajkiem;
- i to, co nam tu podałaś, chaczapuri imeruli - chaczapuri imeretyńskie, w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym.

Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika.
Bardzo mi się podoba. Robię na pewno
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,669
113
Wypróbujcie dziewczyny, bo proste i pyszne.
Robiłam z ciasta kefirowego, które podzieliłam na sześć części. Placuszki formowałam wg izbushkowej fotorelacji.
Nadzienie - ziemniaki, feta, twaróg, mozarella i ....uduszona w maśle z oliwą drobno posiekana cebula.
Farszu zrobiłam więcej z myślą o naleśnikowych krokietach na jutro.
Podałam z adżiką i ajvarem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Joanna @ 2 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=816609Podałam z adżiką i ajvarem.
Ajvar to widziałam w sklepie, ale adżiki to jeszcze nigdy
gruebel_2.gif
. Sama robiłaś?
Obczytałam się tych przepisów na sos adżiki i każdy jest inny. Wszędzie jednak piszą o dodawaniu peperonii w dużych ilościach. Ja lubię pikantne potrawy, ale bez przesady. No i można by było go robic najlepiej latem, bo te obecne pomidory to mi nijak nie pasują do przerabiania.
 

kanapka

Member
Cze 2, 2007
407
0
0
a jakby tak zrobić nadzienie takie jak na przykład do calzone (kurczak+trochesosu pomidorowego+jakieś warzywka). Myślicie że wyjdzie?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,669
113
Polecam, bo jest bardzo smaczna. Zrobiłam jej bardzo dużo, ale ma wzięcie jak ciepłe bułeczki.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
kanapka @ 2 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=816643a jakby tak zrobić nadzienie takie jak na przykład do calzone (kurczak+trochesosu pomidorowego+jakieś warzywka). Myślicie że wyjdzie?
Wyjść może i wyjdzie,ale to już nie będzie chaczapuri.(To chyba tak, jakbyś bigos robiła np.z buraków.)
Mam szacunek do przepisów i staram się nie zmieniać głównych składników.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,669
113
Margot, kapitalne!
Dzięki za namiary na ten blog, bo zostałam ostatnio obdarowana worem przypraw i muszę poszerzyć swój repertuar dań z kuchni arabskiej.
anbetung.gif