Chaczapuri*

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,376
1,784
113
Aniutka @ 8 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=819846Mama mojego chlopaka - Ormianina - robi chaczapuri z ciasta takiego jak na baklave, nadzienie jest takie, jak podala Janka i calosc zapieka, posmarowawszy zoltkiem.
Moze to ormianska odmiana chaczapuri? Albo odmiana mamy mojego V
icon_smile.gif
Ormianska
icon_smile.gif
robi sie z ciasta francuskiego, nadzienie z kilku rodzai sera i trojkatna
icon_smile.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
mam już zdjęcia moich chaczapuri. Celowo zrobiłam mniejsze, bo były bardziej do degustacji na imprezie niż jako pożywne danie obiadowe. Bardzo bardzo pozytywnie oceniam tę potrawę. A nawiązując do pytań o pożywność, to po jednym małym placku naprawdę nie chce się już jeść dalej
icon_smile.gif
A tyle rzeczy było do spróbowania
icon_smile.gif

2954382860052117535S500x500Q85.jpg
 

atina

Member
Lut 27, 2008
961
3
0
Moja wersja chaczapuri z prostego ciasta z farszem ziemniaczano - serowym. Nie miałam innego sosu, to podawałam z tzatziki.

chaczapuri2__1_.JPG
 

Załączniki

  • chaczapuri2__1_.JPG
    chaczapuri2__1_.JPG
    114.6 KB · Wyświetleń: 7

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
O kurcze... ale narobiłyście mi smaka na to Chaczapuri.
lecker.gif
Gdyby nie to, że wczoraj zrobiłam curry z kurczaka na dwa dni, to pewnie już dziś bym spróbowała.
Dobrze zrozumiałam, że piecze/smaży się to bez oleju, na suchej patelni?
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Dzięki za odpowiedź, Janko.
icon_biggrin.gif

Mam ochotę dodać do farszu jakichś ziółek, ale ze świeżych ma tylko bazylię. Tutaj pewnie mięta by bardziej pasowała.
gruebel_2.gif
Ale chyba dodam podduszoną cebulkę, jak Joanna.
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Wczoraj zrobiłam. Został na dziś jeszcze jeden. Farszu mi zostało, a dawałam dużo. Placki robiłam dwoma metodami. Nie wiem, która lepsza.
icon_wink.gif

Rzeczywiście bardzo sycące i bardzo dobre.
lecker.gif

Podałam z sosem czosnkowym i surówką z marchewki i jabłka z chrzanem.
Ale nie będę jednak tego dania powtarzała często bo jednak jest kaloryczne.
icon_wink.gif
Od czasu do czasu się skuszę, bo szybkie to i pyszne.
icon_biggrin.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,950
6,367
113
Niedawno miałam okazję jeść podobne placki na "lekcji" gotowania po turecku. Miały trzy rodzaje farszu - ziemniaczany, z żółtego sera i z fety z twarogiem i szczypiorkiem. Bardzo mi smakował farsz ziemniaczany i zrobiłam dziś w domu wariację na temat tego dania, tym razem z ciasta drożdżowego. Do nadzienia dałam ugotowane ziemniaki, trochę fety, trochę twarogu i utarty cheddar, a przyprawiłam drobniutko posiekaną cebulą podduszoną z czosnkiem, curry, kolendrą, kuminem, ostrą papryką, łyżką posiekanych świeżych ziół (pietruszką, oregano i miętą) i drobno pokrojoną czerwoną papryką.
Podałam z adżiką i jak Turczynki - z ayranem. Były pyszne.
Dodam, że robiłam też wersję inspirowaną kuchnią arabską, z podobnie przyprawionym mielonym mięsem cielęco - wołowym. Baaardzo smaczna.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
były z farszem z ziemniaków, twarogu i oscypka z dodatkiem kolendry i chilii
w towarzystwie sosu czosnkowego oraz surówki z pora i pomidora
uwielbiam to dnie bo jest tanie, efektowne, szybko się robi i z tej porcji nie jestem w stanie zjeść jednego placka do końca - czyli są baaaaardzo sycące ;)
 

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Moje chyba za bardzo przypieczone, co? Ale bardzo smaczne!
Proste ciasto i farsz z serów i ziemniaków.

100_1111.JPG


Zrobiłam 4 placki, na środek każdego farsz, zostawiłam ok 5 cm margines i zawijałam brzegi:
100_1080.JPG
 

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
wyciągam bo będę dziś robić i mrozić.
tylko trochę je sprofanuję chyba bo część będzie z farszem ze szpinaku i fety a druga część z kiełkami soczewicy, cieciorki i fasoli mung z twarogiem.


 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy