Klasztorna kasza mieszana

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,634
1,177
113
Już zrobiona i konsumowana
icon_smile.gif

Pycha.
U mnie: kasza jęczmienna, gryczana i ryż. Warzywka +pieczarki.
Mimo, że tej potrawy nie da się sknocić, to niewiele brakowało a byłabym pierwsza w tej dziedzinie...
Tak szybko chciałam ją zrobić, że nie doczytałam ile ma być wody. Dałam za mało i zamiast wypiekana kasza o mało nie była zapieczona na kamień
dump.gif

W porę się zorientowałam, że nic nie pęcznieje jak to bywa z kaszami i dolałam wody. Ufff...
Ale wszyscy zajadali i koniecznie mają być powtórki.
Dzięki za przepis.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Olej jest konieczny
icon_question.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,634
1,177
113
Wg mnie tak, powiedziałabym, że konieczny. Jakby opisać smak, który daje - może balsamiczny...
Ja dodałam trochę oliwy o smaku bazylii. Komponowała się znakomicie.
Ale może pomysłodawczyni wątku niech się wypowie...
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
h-elen @ 16 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=945522Wg mnie tak, powiedziałabym, że konieczny. Jakby opisać smak, który daje - może balsamiczny...
Ja dodałam trochę oliwy o smaku bazylii. Komponowała się znakomicie.
Ale może pomysłodawczyni wątku niech się wypowie...
A co tu sie wypowiadac:) przepis jak kazdy zyje wlasnym zyciem, nabiera odcieni, wariantow, detali i tworzy nowe jakosci.
Jakis tluszcz konieczny jest na pewno. W kuchni prawoslawnej tylko olej byl postny - wszystkie inne tluszcze postne nie byly ( podobno mowiono na te inne : skromne).
Ja nie widze powodu, zeby nie sprobowac z topionym klarowanym maslem, z gesim smalcem czy co tam komu do glowy wpadnie. Wszak nie o post nam chodzi lecz o smak!
qd
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Czyli moge robić bez
icon_mrgreen.gif

Nie jadam praktycznie w ogole tluszczu, żadnego więc smak mi powinien odpowiadać
icon_mrgreen.gif
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Pyszna! I taka bezproblemowa.
icon_smile.gif

Warzywa, których użyłam: cebula, marchew, seler, papryka czerwona.
Kasza: gryczana, jaglana, jęczmienna.
Zalałam rosołkiem doprawionym ziołami.
Zapach był wspaniały. Smak jeszcze lepszy. Kasza wyszła wilgotna, ale sypka.
Zjedliśmy z kotlecikami z kurczaka (grillowanymi). Zostało mi jeszcze sporo, więc albo jutro dorobią jakiegoś sosu, albo wykorzystam na nadzienie - do czego? jeszcze nie wiem.
icon_wink.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Czerwony ryz, kasza jeczmienna mazurska, kasza kukurydziana+ marchew, pietruszka, seler, pekinka, + olej, pieprz, słona woda. Jogurt balkanski maluty 3% wyporcjowany lyzka do drazenia

kasza_klasztorna_cc.jpg

porcja jednoosobowa:)
qd
 

Załączniki

  • kasza_klasztorna_cc.jpg
    kasza_klasztorna_cc.jpg
    21.5 KB · Wyświetleń: 2

Kasia0407

Member
Lut 3, 2011
815
0
0
zrobiłam z 1/2 porcji, bo D. kaszy nie lubi, a nie chciałam jej jeść przez tydzień
dałam 3 łyżki oleju, garść mrożonej włoszczyzny w słupkach, 4 pieczarki pokrojone w plasterki i 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
z kasz: kaszę gryczanną, mannę, "pęczak", jęczmienną "wiejską" i odrobinę ryżu (następnym razem ryżu nie dam, bo pojedyncze ziarenka były twardawe)
zalałam wodą z łyżką wegety (następnym razem dam jeszcze szczyptę soli, bo odrobinę brakuje)
piekłam niecałe 30 minut w 200 stopniach, 20 minut bez przykrycia, potem 10 z przykryciem, po wyciągnięciu z piekarnika czekała przykryta koło 10 minut
wyszło mi wypełnione do 3/4 małe okrągłe naczynie żaroodporne - dla mnie na 3 razy i smak dla mnie ma taki, że mogę jeść ją bez dodatków (np. śmietany, dzisiaj była dodatkiem do mielonego i sałaty ze śmietaną) i będzie kolejną propozycją na ciepłe śniadania do pracy
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Jeśli moja mieszanka warzywna to jedynie mrożonky groszek z marchewką to jak długo powinnam zapiekać?
40 minut wystarczył czy przedłużyć?
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,634
1,177
113
kasha @ 22 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1507072Jeśli moja mieszanka warzywna to jedynie mrożonky groszek z marchewką to jak długo powinnam zapiekać?
40 minut wystarczył czy przedłużyć?
Moim zdaniem 40 minut to za długo. Autorka podała: "Zalać osoloną wodą tak, by tylko przykryła potrawę. Zapiec w piekarniku przez ok 20 min w temp.200 stopni."
Po 20 min. sprawdziłabym czy kasza miękka, warzywa w tym czasie zmiękną.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
h-elen @ 22 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1507077Moim zdaniem 40 minut to za długo. Autorka podała: "Zalać osoloną wodą tak, by tylko przykryła potrawę. Zapiec w piekarniku przez ok 20 min w temp.200 stopni."
Po 20 min. sprawdziłabym czy kasza miękka, warzywa w tym czasie zmiękną.
Moja już 25 minut się piecze ale cały czas mam dużo wody. Helen czy dotąd piec aż całkiem ta woda się wchłonie?
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,634
1,177
113
Kasza miękka już? Jeżeli miękka to zdjęłabym wieko, żeby szybko odparowała w piekarniku.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
h-elen @ 22 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1507079Kasza miękka już? Jeżeli miękka to zdjęłabym wieko, żeby szybko odparowała w piekarniku.
Właśnie próbowałam teraz, po 30 minutach kasze jeszcze twarde (dałam niepaloną gryczaną i proso),
warzywa miekkie, a grzyby na wierzchu też twardawe
dałam jej jeszcze 10 minut.


Moje kaszki zalałam wodą z namoczonymi w niej suszonymi prawdziwkami.
Kasza jednak była cały czas lekko półsurowa, ale i tak smaczny wyszedł z tego zapychacz
icon_razz.gif
 

Załączniki

  • kaszka1.jpg
    kaszka1.jpg
    227.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,653
113
Znów zrobiłam, tym razem z brązowego ryżu, białej kaszy grycznej i kaszy jaglanej. Zamiast wody i oleju dałam lekki bulion z kurczaka.
Warzywa - marchew, cebula, por, seler naciowy, cukinia plus odrobina ziół dalmatyńskich.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Joanna @ 4 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1508746Znów zrobiłam, tym razem z brązowego ryżu, białej kaszy grycznej i kaszy jaglanej. Zamiast wody i oleju dałam lekki bulion z kurczaka.
Warzywa - marchew, cebula, por, seler naciowy, cukinia plus odrobina ziół dalmatyńskich.
O, co to za mieszanka, bo nie znam, a ostatnio tez gdzies przez oko mi przeleciało?
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113