h-elen @ 16 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=945522Wg mnie tak, powiedziałabym, że konieczny. Jakby opisać smak, który daje - może balsamiczny...
Ja dodałam trochę oliwy o smaku bazylii. Komponowała się znakomicie.
Ale może pomysłodawczyni wątku niech się wypowie...A co tu sie wypowiadacprzepis jak kazdy zyje wlasnym zyciem, nabiera odcieni, wariantow, detali i tworzy nowe jakosci.
Jakis tluszcz konieczny jest na pewno. W kuchni prawoslawnej tylko olej byl postny - wszystkie inne tluszcze postne nie byly ( podobno mowiono na te inne : skromne).
Ja nie widze powodu, zeby nie sprobowac z topionym klarowanym maslem, z gesim smalcem czy co tam komu do glowy wpadnie. Wszak nie o post nam chodzi lecz o smak!
qd
kasha @ 22 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507072Jeśli moja mieszanka warzywna to jedynie mrożonky groszek z marchewką to jak długo powinnam zapiekać?
40 minut wystarczył czy przedłużyć?Moim zdaniem 40 minut to za długo. Autorka podała: "Zalać osoloną wodą tak, by tylko przykryła potrawę. Zapiec w piekarniku przez ok 20 min w temp.200 stopni."
Po 20 min. sprawdziłabym czy kasza miękka, warzywa w tym czasie zmiękną.
h-elen @ 22 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507077Moim zdaniem 40 minut to za długo. Autorka podała: "Zalać osoloną wodą tak, by tylko przykryła potrawę. Zapiec w piekarniku przez ok 20 min w temp.200 stopni."
Po 20 min. sprawdziłabym czy kasza miękka, warzywa w tym czasie zmiękną.Moja już 25 minut się piecze ale cały czas mam dużo wody. Helen czy dotąd piec aż całkiem ta woda się wchłonie?
h-elen @ 22 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507079Kasza miękka już? Jeżeli miękka to zdjęłabym wieko, żeby szybko odparowała w piekarniku.Właśnie próbowałam teraz, po 30 minutach kasze jeszcze twarde (dałam niepaloną gryczaną i proso),
warzywa miekkie, a grzyby na wierzchu też twardawe
dałam jej jeszcze 10 minut.
Moje kaszki zalałam wodą z namoczonymi w niej suszonymi prawdziwkami.
Kasza jednak była cały czas lekko półsurowa, ale i tak smaczny wyszedł z tego zapychacz![]()
Joanna @ 4 Mar 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1508746Znów zrobiłam, tym razem z brązowego ryżu, białej kaszy grycznej i kaszy jaglanej. Zamiast wody i oleju dałam lekki bulion z kurczaka.
Warzywa - marchew, cebula, por, seler naciowy, cukinia plus odrobina ziół dalmatyńskich.O, co to za mieszanka, bo nie znam, a ostatnio tez gdzies przez oko mi przeleciało?
Joanna @ 4 Mar 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1508799http://pl.kotanyi.com/pl/asortyment/rodzaj...a-dalmatynskie/
Dziwne, że składu nie podali.
Wg opakowania: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia.
Ostatnio to moja ulubiona mieszanka.Brzmi apetycznie ten sklad, jak zwykle proporcje sa tajemnica i kluczem. Nic to, damy rade![]()
Dziekuje, Joanno![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.