IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

5 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Muffinki kurczęce*
Krystyna9
post 8 Mar 2009, 19:56
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.644
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Załączony plik  muf16.JPG ( 119.23K ) Suma pobrań: 76


Kolejny przepis, gdzie ważniejsza jest idea wykonania niż proporcja składników. A pomysł na wykorzystania formy muffinkowej widziałam na jakiejś rosyjskiej stronie i postanowiłam wykorzystac formę , która leży w domu odłogiem, bo jednak muffinki to nie jest to co misiaczki lubią najbardziej.

Składniki:

* ok. 400 g piersi kurczakowych,
* 50 - 100 g sera żółtego
* 1/2 strąka papryki czerwonej (miałam pomarańczową)
* 200 g pieczarek
* 1 cebula
* natka pietruszki
* majonez
* sól, pieprz
* 1 łyżka masła

Wykonanie:

Pieczarki i cebulę pokroic i usmażyc na maśle - doprawiając pod koniec smażenia solą i pieprzem. Paprykę i ser pokroic w kostkę. Natkę posiekac.

Mięso podzielic na mniejsze kawałki, tak aby można było je rozbic na form kwadraty czy koła , który wejdzie do dołka muffinkowego i będzie wystawał ponad niego. Staramy się rozbijac cieniutko brzegi, a środek mięsa zostawiamy nieco grubszy. Doprawiamy
Wkładamy mięso do foremek i w powstały mięsny dołek wkładamy: pieczarki, kawałki sera i papryki, posypując natką pietruszki.
Wystające kawałki mięsa zakładamy na siebie, tak aby zakryc nadzienie.

Załączony plik  muf2.JPG ( 109.36K ) Suma pobrań: 134


Wierzch posmarowac majonezem.

Załączony plik  muf3.JPG ( 108.98K ) Suma pobrań: 55


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 - 40 minut.

Załączony plik  muf10.JPG ( 117.89K ) Suma pobrań: 42
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 8 Mar 2009, 20:09
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.380
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Krystyno, jestem pełna podziwu dla Twojej pomysłowości.
Bardzo apetyczne te muffinki. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 8 Mar 2009, 20:18
Post #3


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.644
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Dziękuję Joanno. blume.gif
Ładnie wyglądają i super smakują. Mięso nie jest suche, tylko takie soczyste.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
anuc
post 8 Mar 2009, 20:28
Post #4


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 908
Dołączył: 17-May 08
Skąd: Wro
Użytkownik nr: 9.155



Ale super! Genialny pomysł
Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 8 Mar 2009, 20:31
Post #5


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



Bardzo mi sie podoba ten pomysl.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marg
post 8 Mar 2009, 21:07
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 17.476
Dołączył: 23-September 08
Skąd: spod Buc_lina (onegdaj Lublina)
Użytkownik nr: 10.941



Akurat znudziły mi się słodkie muffiny. Już wiem co będzie w niedzielę na obiad ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
evro
post 9 Mar 2009, 07:35
Post #7





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 32
Dołączył: 27-February 08
Użytkownik nr: 7.875



takie muffiny to rozumiem, jest motywacja żeby kupić formę mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Madzia1975
post 9 Mar 2009, 16:11
Post #8


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 217
Dołączył: 17-December 08
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 12.941



Juz wiem co jutro bedzie na obiad! Dziekuje Krystyno!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 9 Mar 2009, 16:31
Post #9


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.644
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Robi się naprawdę szybko a nadzienie może być różnorakie. Np. brokuły z czymś tam jeszcze. Tak aby było kolorowo lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maraa
post 9 Mar 2009, 16:37
Post #10


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



CYTAT(Joanna @ 8 Mar 2009, 20:09 ) *
Krystyno, jestem pełna podziwu dla Twojej pomysłowości.


Ja też nie mogę się nadziwić, ile energii i pomysłów ma ta urocza Krystyna9! anbetung.gif

Krysiu, ciągle mnie zaskakujesz! icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 9 Mar 2009, 17:14
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.527
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Faaantastyczny pomysł! Wypróbuję, koniecznie icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 9 Mar 2009, 17:40
Post #12


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.644
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(Maraa @ 9 Mar 2009, 16:37 ) *
Krysiu, ciągle mnie zaskakujesz! icon_smile.gif

Ja sama siebie nawet zaskakuję. Przez wiele lat , baaaaaaaardzo nie lubiłam gotowac. Omijałam kuchnię bardzo szerokim łukiem. Na stare lata odmieniło mi się. Lubię powymyślac sobie takie różne różności.
Ślubny, czasami dziwnie patrzy na mnie, bo on to tylko taka tradycyjna kuchnia. Te muffinki zjadł, ale nie był zachwycony (nie przepada za kurzyną) . Za to biusty w ażurach i piróg z pieczarkami , to wsuwał tak że aż mu się uszy trzęsły. O piróg to się nawet dzisiaj dopominał. A kręcił w sobotę nosem. icon_mrgreen.gif Od kiedy powiedziałam, że ja gotuję przede wszystkim dla siebie a jak jemu nie pasuje to może nie jeśc, przestał mi marudzic za uszami, a ja mogę wymyślac. icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calinka
post 10 Mar 2009, 07:39
Post #13





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 51
Dołączył: 26-January 09
Użytkownik nr: 13.624



dance.gif w zyciu bym na to nie wpadła!!! super daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Madzia1975
post 10 Mar 2009, 18:12
Post #14


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 217
Dołączył: 17-December 08
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 12.941



Zrobilam! dalam czerona papryke ale nie dodalam pietruszki(moje dziecko nie lubi) podalam z talarkami i ananasem.PYSZNE! lecker.gif
Załączone pliki
Załączony plik  IMGP2472.JPG ( 289.37K ) Suma pobrań: 15
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gucio
post 10 Mar 2009, 21:18
Post #15


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.727
Dołączył: 2-April 07
Użytkownik nr: 3.601



Załączony plik  Muffinki_kurcz_ce_Krystyny9.jpg ( 74.46K ) Suma pobrań: 13


anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif

Dzisiaj zrobione z czerwoną papryką, ale bez natki pietruszki, bo nasze dziecko nie przepada za nią.
Muffinkami natomiast zachwycony lecker.gif Zjadł z wielkim apetytem mniam.gif
Na pewno będziemy częściej korzystać z tak pomysłowego przepisu, który nie jest pracochłonny , a i efekt finalny wspaniały! mniam.gif
Polecamy , bo naprawdę warto daumen.gif
cvety.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Madzia1975
post 11 Mar 2009, 11:38
Post #16


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 217
Dołączył: 17-December 08
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 12.941



Gucio to tak jak moje bez natki. icon_razz.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 11 Mar 2009, 12:20
Post #17


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.644
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



To też sprytny sposób, na przemycenie np. marchewki, brokuła czy inszej witaminy.
Bardzo się cieszę, że wam smakuje
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nadjamaja
post 12 Mar 2009, 15:57
Post #18





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 17
Dołączył: 22-July 08
Użytkownik nr: 10.012



Troszkę zmieniłam farsz
Moja wersja:

Pierś kurczaka
żółty ser
pieczarki
ryż- moze być makaron
cebulka
szyneczka
majonez
przyprawy: oregano, do kurczaka, bazylia









Bezapelacyjne danie tygodnia. Pycha. Dziekuję za inspirację icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sionia
post 12 Mar 2009, 16:11
Post #19


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.339
Dołączył: 3-May 06
Użytkownik nr: 1.706



A jak trzeba potraktowac foremkę, by mięsko wyszło ładnie, łatwo i przyjemnie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 12 Mar 2009, 18:39
Post #20


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.644
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Ja miałam silikonową i niczym jej nie "traktowałam". Ale na wszelki wypadek możesz posmarowac kuchennym ręcznikiem (takim z rolki), który jest bardzo delikatnie nasączony olejem
Go to the top of the page
 
+Quote Post

5 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 17th February 2019 - 19:13