Pischinger - pochwała prostoty

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
Przepis pochodzi z ''Ck kuchnia'' R Makłowicza

Tort pischinger

5 - 6 wafli
100g gorzkiej czekolady
150 g masła
100 g cukru
2 żółtka
100 g orzechów

polewa: 100 g czekolady, 50 g masła

Masło utrzeć na pianę, dodać utarte żółtka z cukrem, startą czekoladę i orzechy. Masą smarujemy wafle, składając jeden na drugim, ostatniego nie smarujemy na wierzchu. Całość przyciskamy deseczką, obciążamy i odstawiamy do chłodu.
Polewa - czekoladę wkładamy do miseczki skrapiamy wodą, dodajemy masło i rozgrzewamy na parze na gładką masę. Polewę wylewamy na tort i rozsmarowujemy nożem maczanym w gorącej wodzie.

Oskar Pischinger wiedeński cukiernik, żyjący w drugiej połowie XIX wieku byl autorem przepisu, który wytrzymał próbę czasu.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Najlepszy Pischinger jakiego kiedykolwiek jadłam. Znam ten przepis od kilku lat. Zawsze robię z podwójnej porcji. Do masy daję duuużo alkoholu. Wtedy wafle nie nasiąkają tak mocno tłuszczem z masła.
Czekolady nie trę, bo ubabrzę się zawsze okropnie, tylko zamrożoną wrzucam do blendera. Podobnie z orzechami (tylko ich nie mrożę
icon_mrgreen.gif
) Szybko, czysto, przyjemnie.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Wyglądają jak zwykłe wafle czekoladowe. Ale tu podobieństwa się kończą
fiesgrins.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
no nie wiem, nie wiem
gruebel_2.gif

to jak rozmoczony (znaczy taki miękki) wafelek nie smakuje przypadkiem ?
icon_razz.gif

bo ja nie lubię takich, najgorszy to taki otwarty wafelek zostawiony na pastwę losu, bo się potem taki robi rozmemłany ..
rofl.gif


pomyślę ..
może na studiach jak deficyt w prądzie/gazie będzie to zrobię ?
studenci zjedzą wszystko (niby
icon_mrgreen.gif
)
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Raczej jest, szczególnie jeśli dodasz alkoholu do masy i cukru drobnego, ale nie pudru.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
A widzisz. Marcelina nie napisała, że zanim poleje się polewą trzeba włożyć na kilka godzin do lodówki i przycisnąć czymś ciężkim, np kartonami z mlekiem. Masa jest dość tłusta, także nie "rozmacza" wafli i żeby się skleiły, muszą poleżeć w zimnym pod obciążeniem.
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Uwielbiam pischingery wszelkiego typu, najlepiej takie przekladane masa kaimakowa z utartym maslem ale niestety nie do dostania sa andruty czy wafle tutaj w Niemczech.
Raz kupilam jako rosyjska specjalnosc, byly znakomite. Niestety pozniej juz nie mialam szczescia.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Jak dla mnie pischinger jest tylko jeden. Reszta to przekładane wafle, chociaż wcale nie twierdzę, że są gorsze. To tylko kwestia gustu.
 

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Zrobiłam. Wyszedł dobry , najlepszy na następny dzień. Masy miałam zdecydowanie za mało muciałam dodac do jednej warstwy powideł śliwkowych ( przez co smak był ciekawszy ) i następnym razem dodam cukru pudru bo zwkły cukier zgrzytał mi miedzy zębami. Ogólnie ok.
Wyglądał tak :

100_1464.JPG
 

Załączniki

  • 100_1464.JPG
    100_1464.JPG
    50.2 KB · Wyświetleń: 1

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Przepisik na święta będzie jak znalazł
icon_razz.gif
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Tylko dodajcie kapkę alkoholu - naprawdę poprawia smak.