- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Inspiracją był przepis na ryż cytrynowy z książki Manju Malhi „India with passion”. Niestety nie miałam świeżych liści curry (nie do zastąpienia niczym innym), zrobiłam więc trochę inny ryż. Ryż jest pachnący i bardzo łagodny w smaku, może więc być dobrym dodatkiem do ostrych curry.
Składniki na 3 porcje:
- szklanka ryżu basmati
- ciut mniej niż 1,5 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżka masła, ghee lub oleju
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy
- 1 pełna łyżka niemielonego kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
Ryż wsypać na sitko i przepłukać pod silnym strumieniem bieżącej letniej wody, aż będzie leciała czysta nie mleczna (woda). Odstawić do odsączenia.
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać masło/ghee/olej i wsypać wszystkie przyprawy. Smażyć ciagle mieszając, aż nasiona gorczycy zaczną strzelać. Wsypać ryż i przesmażyć ok. 1- 2 minut ciągle mieszając, aż lekko się zeszkli. Wlać całą wrzącą wodę i sok cytrynowy, nakryć bardzo szczelną pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować ryż pełne 8 minut - nie podnosić pokrywki w trakcie gotowania!
Składniki na 3 porcje:
- szklanka ryżu basmati
- ciut mniej niż 1,5 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżka masła, ghee lub oleju
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy
- 1 pełna łyżka niemielonego kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
Ryż wsypać na sitko i przepłukać pod silnym strumieniem bieżącej letniej wody, aż będzie leciała czysta nie mleczna (woda). Odstawić do odsączenia.
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać masło/ghee/olej i wsypać wszystkie przyprawy. Smażyć ciagle mieszając, aż nasiona gorczycy zaczną strzelać. Wsypać ryż i przesmażyć ok. 1- 2 minut ciągle mieszając, aż lekko się zeszkli. Wlać całą wrzącą wodę i sok cytrynowy, nakryć bardzo szczelną pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować ryż pełne 8 minut - nie podnosić pokrywki w trakcie gotowania!

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: