Rozgrzewająca owsianka inaczej*

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Owsianka generalnie źle nam się kojarzy z mdłą i nieapetyczną breją.
W moim domu jednak od blisko dziesięciu lat króluje na jesienno-zimowe śniadania. Jest przepyszna, rozgrzewająca i daje energię na długo.

Składniki na 2 osoby:
  • szklanka płatków owsianych górskich (byle nie błyskawicznych)
  • 2 szklanki wody
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • maleńka szczypta pieprzu cayenne
  • łyżka miodu
  • jedno średniej wielkości jabłko
  • garść różnych orzechów, bakalii (niekoniecznie)
Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy, do ciepłej dodajemy płatki i pozostałe składniki poza miodem. Gotujemy mieszając co jakiś czas aż płatki wypiją wodę i zmiękną a owsianka nieco zgęstnieje. Trwa to około 5 minut. W tym czasie kroimy jabłko na ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy na mniejsze cząsteczki, dodajemy do niemal już gotowej owsianki. Ja nie obieram jabłka ze skóry.
Mieszamy już teraz pilnując, aby się nie przypaliło na mniejszym ogniu jeszcze około 2-3 minuty.
Zdejmujemy z ognia, po chwili dodajemy miód i mieszamy.

Nakładamy na miseczki i smacznego
icon_smile.gif



 

Lemoni

Member
Paź 18, 2008
75
0
0
 Brzmi kapitalnie! Mnie owsianka nie kojarzy się z breją, no może, za to jaką dobrą
icon_smile.gif
. Często gotuję sobie szarlotkową, jednak miodu i chili nie dodawałam. Fajny pomysł. Ciastka marchwiowe z bakaliami i przyprawami (w tym chili właśnie) przypadły mi do gustu (smaku
icon_lol.gif
), więc taka owsianka tym bardziej 
fiesgrins.gif
.
 

vespertine

Member
Paź 17, 2007
133
0
0
duende @ 4 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=907457Owsianka generalnie źle nam się kojarzy z mdłą i nieapetyczną breją.
W moim domu jednak od blisko dziesięciu lat króluje na jesienno-zimowe śniadania. Jest przepyszna, rozgrzewająca i daje energię na długo.

Składniki na 2 osoby:
  • szklanka płatków owsianych górskich (byle nie błyskawicznych)
  • 2 szklanki wody
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • maleńka szczypta pieprzu cayenne
  • łyżka miodu
  • jedno średniej wielkości jabłko
  • garść różnych orzechów, bakalii (niekoniecznie)
Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy, do ciepłej dodajemy płatki i pozostałe składniki poza miodem. Gotujemy mieszając co jakiś czas aż płatki wypiją wodę i zmiękną a owsianka nieco zgęstnieje. Trwa to około 5 minut. W tym czasie kroimy jabłko na ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy na mniejsze cząsteczki, dodajemy do niemal już gotowej owsianki. Ja nie obieram jabłka ze skóry.
Mieszamy już teraz pilnując, aby się nie przypaliło na mniejszym ogniu jeszcze około 2-3 minuty.
Zdejmujemy z ognia, po chwili dodajemy miód i mieszamy.

Nakładamy na miseczki i smacznego
icon_smile.gif
Breja, owszem, ale jak najbardziej pyszna. Owsianka to dla mnie idealne śnadanie na jesień i zimę, właśnie ze względu na to, ze jest neisamowicie rozgrzewająca i daje kopa na długi czas. Spróbuję Twojej wersji z przypawami, bo ja raczej ją saute jadam, na mleku ze szczyptą soli, a potem z brązowym cukrem i odrobiną masła. Uwielbiam
icon_smile.gif
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
istotą tej owsianki jest brak mleka które zgodnie z np. żywieniem wg pięciu przemian i wielu innych tworzy nadmiar śluzu w organiźmie sprzyjając m.in. spadkowi odporności.
Cieszę się, że nie jestem osamotniona w miłości do owsianki
icon_smile.gif
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,922
1,508
113
Owsianka jest
lecker.gif
, zawsze robię ze zwykłych płatków górskich, wersji bez mlecznej nie przerabiałam, trzeba to nadrobić tym bardziej, że zapowiada się
lecker.gif
.
 

vespertine

Member
Paź 17, 2007
133
0
0

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
fajny przepis, no i podoba mi sie jego zgodnosc z 5 elementami
daumen.gif


zrobilam dzis na sniadanie, pyszne bylo, tylko strasznie zwarte
icon_sad.gif
nie mialo to nic wspolnego z paciaja tylko z klopsem, tak ma byc?
na drugi raz dodam wiecej wody....
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
Polecam też owsiankę pobudzającą
icon_smile.gif

kawa inka lub rozpuszczalna
kardamon
cynamon lub przyprawę piernikową
czasem też daję kakao i słodzę miodem tylko ja robię wersję z dodatkiem mleka.
Fajna też jest mieszanka kakao i ostrej papryki
icon_smile.gif
. Polecam też klasyczne połączenie kakao i wiśnie( u mnie ze słoika z zalewy) :D
 

Lemoni

Member
Paź 18, 2008
75
0
0
 Ja na noc zalewam wrzątkiem a rano chwilę gotuję. Na wodzie wolę zwartą, paciaja jest zastrzeżona dla mleka 
icon_wink.gif
. Zresztą zawsze można wyregulować gęstość dolewając płynu/gotując dłużej.

 Czasem robiąc owsiankę dodaję do mleczka inkę (mniaaam), przyprawy piernikowe i wkrajam banana, to jest dopiero poezja
mniam.gif