Chleb slonecznikowy - cd. chlebow kamiennych

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
CHLEB SLONECZNIKOWY
2 bochenki po ok.750g

200g pestek slonecznika
50g sezamu (obranego, luskanego)
500g maki pszennej razowej
300g maki pszennej typ 1050
1 lyzka soli
200g Creme fraiche albo kwasnej smietany
40g drozdzy
1 lyzeczka miodu
300-400ml wody


Sezam i slonecznik podprazyc na jasnobrazowo i wystudzic. Wymieszac z oboma rodzajami maki i sola. Dodac smietane i ponownie wymieszac.
Drozdze i miod rozpuscic w wodzie, polaczyc z makami i zagniesc gladkie ciasto.
Ciasto zostawic do wyrosniecia na ok. 60 min.; powinno w tym czasie podwoic swoja objetosc. Nastepnie podzielic je na 2 czesci i kazda z nich jeszcze raz energicznie zagniesc.
Uformowac 2 bochenki, naciac i pozostawic do ponownego wyrosniecia na ok. 20-30min.
Wyrosniete wstawic do piekarnika rozgrzanego do 240° gora-dol lub 220° funkcja pieczenie chleba. Po 10-15 min. temp. Zmniejszyc odpowiednio do 200° i 180°. Piec lacznie 45-50 min.
 

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Smaczny i prosty jest ten chleb. Piekłam z 1/2 porcji. Dzięki za przepis
cvety.gif


Aaa.. info dla odmierzających inaczej
icon_wink.gif
10g soli na 1/2 porcji to ilość optymalna.
pozdrawiam

chleb_slonecznikowy1.JPG

chleb_slonecznikowy2.JPG
 

Załączniki

  • chleb_slonecznikowy1.JPG
    chleb_slonecznikowy1.JPG
    280.8 KB · Wyświetleń: 2
  • chleb_slonecznikowy2.JPG
    chleb_slonecznikowy2.JPG
    282.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: