CHLEB SLONECZNIKOWY
2 bochenki po ok.750g
200g pestek slonecznika
50g sezamu (obranego, luskanego)
500g maki pszennej razowej
300g maki pszennej typ 1050
1 lyzka soli
200g Creme fraiche albo kwasnej smietany
40g drozdzy
1 lyzeczka miodu
300-400ml wody
Sezam i slonecznik podprazyc na jasnobrazowo i wystudzic. Wymieszac z oboma rodzajami maki i sola. Dodac smietane i ponownie wymieszac.
Drozdze i miod rozpuscic w wodzie, polaczyc z makami i zagniesc gladkie ciasto.
Ciasto zostawic do wyrosniecia na ok. 60 min.; powinno w tym czasie podwoic swoja objetosc. Nastepnie podzielic je na 2 czesci i kazda z nich jeszcze raz energicznie zagniesc.
Uformowac 2 bochenki, naciac i pozostawic do ponownego wyrosniecia na ok. 20-30min.
Wyrosniete wstawic do piekarnika rozgrzanego do 240° gora-dol lub 220° funkcja pieczenie chleba. Po 10-15 min. temp. Zmniejszyc odpowiednio do 200° i 180°. Piec lacznie 45-50 min.
2 bochenki po ok.750g
200g pestek slonecznika
50g sezamu (obranego, luskanego)
500g maki pszennej razowej
300g maki pszennej typ 1050
1 lyzka soli
200g Creme fraiche albo kwasnej smietany
40g drozdzy
1 lyzeczka miodu
300-400ml wody
Sezam i slonecznik podprazyc na jasnobrazowo i wystudzic. Wymieszac z oboma rodzajami maki i sola. Dodac smietane i ponownie wymieszac.
Drozdze i miod rozpuscic w wodzie, polaczyc z makami i zagniesc gladkie ciasto.
Ciasto zostawic do wyrosniecia na ok. 60 min.; powinno w tym czasie podwoic swoja objetosc. Nastepnie podzielic je na 2 czesci i kazda z nich jeszcze raz energicznie zagniesc.
Uformowac 2 bochenki, naciac i pozostawic do ponownego wyrosniecia na ok. 20-30min.
Wyrosniete wstawic do piekarnika rozgrzanego do 240° gora-dol lub 220° funkcja pieczenie chleba. Po 10-15 min. temp. Zmniejszyc odpowiednio do 200° i 180°. Piec lacznie 45-50 min.