IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

6 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Ciasto cytrynowe Alki
kasha
post 15 Jan 2005, 22:48
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Składniki:
2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
3 jaja
25 dag tłuszczu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 cytryn


Sposób przygotowania:

Cytryny sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok - to niestety najdłużej się robi. Do tłuszczu dodać połowę cukru, dorzucić jaja, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować. Wyłożyć ciasto do tortownicy 32 cm średnicy i piec w temp. 175 st. C na złoty kolor. Upieczone wyjąć i gorące ponakłuwać mocno widelcem, posypać resztą cukru wymieszaną z otartą skórką i równo nasączyć sokiem.
No i – niestety – trzeba poczekać aż ostygnie.

(Ciasto to jest przepyszne, mocno cytrynowo-cytrynowe.
Z mężem zjadaliśmy je za jednym zamachem
icon_razz.gif Robiłam je kilkakroć i bardzo polecam.
To mówiłam ja, Kasha )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
agrzesia
post 16 Jan 2005, 14:09
Post #2


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 983
Dołączył: 27-September 04
Skąd: Bialystok
Użytkownik nr: 102



ja jadlam cos takiego tylko zamiast cytryny byly pomarancze i tez bylo pycha
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 16 Jan 2005, 15:14
Post #3


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



Ja mam zawsze problem ze skórką z cytryny icon_sad.gif wcale mi sie nie chce ścierać na żadnej tarce, tak jakby była jakaś gumowa alboco.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 16 Jan 2005, 15:41
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(Paulinka)
Ja mam zawsze problem ze skórką z cytryny icon_sad.gif wcale mi sie nie chce ścierać na żadnej tarce, tak jakby była jakaś gumowa alboco.


Na tej tarce od buraków trzeba ścierać i tylko tą cieniusią żółtą warstewkę cytrynki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 27 Jan 2005, 17:09
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 18.932
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Kasha, też mam ten przepis z Mniama. Zamiast autora była tylko uwaga, że jest to przepis nadesłany przez gościa. Przymierzałam sie do niego nieraz, bo intrygowala mnie ta ilość cytryn, ale w końcu nie zrobiłam, bo się bałam , że będzie i za kwasne i za słodkie.
W opiniach była jeszcze uwaga, że tę resztę cukru mozna wymieszać z sokiem i skórką i tym polać placek.
Powiedz mi jeszcze, jaką to ciasto ma konsystencję i czy jest tak bardzo słodko-kwaśne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 27 Jan 2005, 17:22
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



Oooo coś dla mnie icon_smile.gif maniaczki cytrynowej..
moze przełozę lemon curdem? Co Wy na to?
ps,.do obierania cytryn warto kupic specjalny obierak. wtedy obieranie trwa chwilke i nie ma ryzyka,ze sie zetrze albedo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 27 Jan 2005, 17:30
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Buko, to ciasto jest genialne, gdy się posypie cukrem i przeleje go sokiem to tworzy się taka twarda i kruchutka skorupa, a ciasto od góry na 1-2cm jest kwaskowate i pyszne i wcale nie za kwaśne.
Bardzo polecam to ciasto. Tylko trzeba uważać by nie zetrzeć albedo. Skóreczki wychodzi naprawdę niestety mało icon_sad.gif

Marghe, mnie ciasto powaliło bez jakiegokolwiek nadziewania ale można spróbować upiec a potem zadecydować o przełożeniu go tym przepysznym kremem

Marghe, a co to za urządzonko?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 27 Jan 2005, 21:33
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



taka sKrobaczka.. trudno mi to opisac a nie umiem znaleźc w necie. Taka łapka, na koncu ma maleńkie kółeczka / dziurki .. idealnie sie tym sciaga wiórki ze skórki (heheh sie mi zrymowało)
Zrobię fotkę swojej
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 27 Jan 2005, 22:08
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.849
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



CYTAT(marghe)
taka srobaczka.. trudno mi to opisac


Go to the top of the page
 
+Quote Post
janie
post 28 Jan 2005, 01:56
Post #10


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 857
Dołączył: 23-October 04
Skąd: Wroclaw
Użytkownik nr: 131



Kasha, dobrze powiedziane. To ciasto "genialne", ale faktycznie mocno słodko-kwaśne. Nie każdy lubi. Ja tam za nim przepadam i często robię. Przepis był w Nadesłanych Aliny Porazińskiej (chyba). Polecam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 28 Jan 2005, 10:45
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(janie)
Kasha, dobrze powiedziane. To ciasto "genialne", ale faktycznie mocno słodko-kwaśne. Nie każdy lubi. Ja tam za nim przepadam i często robię. Przepis był w Nadesłanych Aliny Porazińskiej (chyba). Polecam.


Właśnie Janie, musimy je rozreklamować niechaj inni też poznają ten cudny smak
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 28 Jan 2005, 12:41
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



CYTAT(kamila)
CYTAT(marghe)
taka srobaczka.. trudno mi to opisac




ło matko

juz poprawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malinna
post 28 Jan 2005, 12:43
Post #13


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.819
Dołączył: 22-October 04
Skąd: Sopot
Użytkownik nr: 128



To jest ciasto Alki.
Pyszne!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 28 Jan 2005, 12:48
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Dzięki Malinno, ja też już poprawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 29 Jan 2005, 10:16
Post #15


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



Ja mam jeszcze pytanie: skoro to ciasto sie posypuje 1 szklanka cukru to czy to ma byc cukier puder? i w jakiej blaszce piec ta babke- podluzna waska keksówka czy prostokątna blaszka? prosze ladnie o odpowiedzi:) Dzisiaj chcialam upiec:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 29 Jan 2005, 10:53
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Piekłam w średniej tortownicy (wymiarów nie pamiętam, gdyż tortownica już na wysypisku śmieci wylądowała) posypywałam zwykłym cukrem nie pudrem. Cała radość w tym chrupaniu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 29 Jan 2005, 10:55
Post #17


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



to zabieram sie za czynienie chrupania 8) Dziekuje za szybka odpowiedz!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 29 Jan 2005, 11:10
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Trzymam kciuki.
Żeby wyszło, żeby wyszło, żeby wyszło!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 29 Jan 2005, 16:08
Post #19


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57





Wyszlo icon_smile.gif Mi smakuje. Malzonek stwierdzil "wykrzywia dziób"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 29 Jan 2005, 16:13
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



I z takim dziobem fajnym chodzi!?
A jak Ci się widzi ten cukier zamiast cukru pudru?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

6 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 23rd July 2019 - 06:16