- Wrz 25, 2004
- 20,571
- 3
- 0
Składniki:
2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
3 jaja
25 dag tłuszczu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 cytryn
Sposób przygotowania:
Cytryny sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok - to niestety najdłużej się robi. Do tłuszczu dodać połowę cukru, dorzucić jaja, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować. Wyłożyć ciasto do tortownicy 32 cm średnicy i piec w temp. 175 st. C na złoty kolor. Upieczone wyjąć i gorące ponakłuwać mocno widelcem, posypać resztą cukru wymieszaną z otartą skórką i równo nasączyć sokiem.
No i – niestety – trzeba poczekać aż ostygnie.
(Ciasto to jest przepyszne, mocno cytrynowo-cytrynowe.
Z mężem zjadaliśmy je za jednym zamachem
Robiłam je kilkakroć i bardzo polecam.
To mówiłam ja, Kasha
)
2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
3 jaja
25 dag tłuszczu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 cytryn
Sposób przygotowania:
Cytryny sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok - to niestety najdłużej się robi. Do tłuszczu dodać połowę cukru, dorzucić jaja, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować. Wyłożyć ciasto do tortownicy 32 cm średnicy i piec w temp. 175 st. C na złoty kolor. Upieczone wyjąć i gorące ponakłuwać mocno widelcem, posypać resztą cukru wymieszaną z otartą skórką i równo nasączyć sokiem.
No i – niestety – trzeba poczekać aż ostygnie.
(Ciasto to jest przepyszne, mocno cytrynowo-cytrynowe.
Z mężem zjadaliśmy je za jednym zamachem

To mówiłam ja, Kasha