IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Mazurek kawowy qd, wielkanoc 2010 dla margot
qd
post 6 Apr 2010, 13:35
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.586
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



Na ciasto:
150 g mąki krupczatki
100 g mielonych orzechów
125 g masła
150 g cukru
1 łyżka śmietany
4 żółtka
Na krem:
2 jajka cale
pół szklanki cukru ( 125 g)
200 g masła
trzy łyżki kawy rozpuszczalnej zmoczonej woda
jedna łyżka kawy mielonej suchej
grylaż ze 100 g migdałów i 100 g cukru
Na polewę:
4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany kwaśnej (ale może być i mleko)
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki masła
1 łyżeczka żelatyny.
Wykonanie: zagnieść kruche ciasto, włożyć do lodówki, kiedy stężeje wyjąć, kroić płaty o grubości 3mm i wykładać blaszkę, zrobić niewielki rant. Podziabać widelcem (żeby spód był dziurkowany i nie wybrzuszał się podczas pieczenia) i upiec na złoto.
Cukier na grylaż rozpuścić w garnku i leciutko zezłocić, wsypać migdały (najwygodniej w platkach), zamieszać i wylać na natłuszczoną folie aluminiową; pozostawić do wystygnięcia. Kiedy stężeje połamać na kawałki i rozbić na drobne okruchy , na przykład wałkiem lub w malakserze pulsatorem.
Cale jaja ubić z cukrem na parze, ostudzić, dodać kawę rozpuszczalna zmoczoną, wymieszać z miękkim masłem ( można w malakserze). Dodać grylaż, suchą kawę mieloną, wymieszać i całość wyłożyć na ostygnięty kruchy spód. Przygotować polewę: żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody; w garnuszku zagotować resztę składników, dodać żelatynę NIE GOTOWAĆ, wymieszać. Poczekać aż będzie ledwie letnie ( zamieszać od czasu do czasu). Wylać na masę, rozprowadzić pędzlem, ułożyć dekorację z płatków migdałowych. Pozostawić do zastygnięcia.

Załączony plik  mazurek_kawowy_qd_cc.jpg ( 24.24K ) Suma pobrań: 3


Jak widac na zdjeciu, spod jest tak kruchy, ze sie rozpada... caly mazurek zdecydowanie nalezy trzymac w chlodzie, ze wzgledu na mase. Choc w tej chwili pomyslalam, ze moznaby i mase wesprzec zelatyna, sprobuje za rok.
Polewa kawowa z zelatyna oczywiscie z tego przepisu.
qd poswiateczna
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 6 Apr 2010, 15:10
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.475
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



dziękuję knuddelz.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gin
post 12 Apr 2010, 21:50
Post #3





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 40
Dołączył: 25-January 10
Użytkownik nr: 19.860



Zrobiłam. Wyszedł rewelacyjny. Umiarkowanie słodki, mocno kawowy... Zniknął bardzo szybko.

Pierwszy mazurek i od razu sukces icon_smile.gif Dziękuję za przepis icon_smile.gif



Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 21 Mar 2013, 13:22
Post #4


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.365
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Na jaką wielkość mazurka są podane w przepisie ilości?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
qd
post 21 Mar 2013, 13:38
Post #5


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.586
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



CYTAT(hazo @ 21 Mar 2013, 15:22 ) *
Na jaką wielkość mazurka są podane w przepisie ilości?


Ja piekę w foremce o wymiarach wewnetrznych 24x30 cm.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 14th December 2019 - 14:01