IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Jagodzianki, tak po prostu
Krystyna9
post 8 Jul 2010, 20:12
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.281
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Załączony plik  jagodzianki8.JPG ( 102.28K ) Suma pobrań: 27


Składniki:

* 200 g mąki krupczatki + 2 łyżki do zaczynu
* 300 g mąki tortowej
* 1 opakowanie (7g) drożdży instant
* 2 żółtka
* 2 białka (ubijamy pianę)
* 250 ml ciepłego mleka ( z tego 3 łyżki do zaczynu)
* 70 g masła
* 2 - 3 łyżki oleju (jak zwykle u mnie, z pestek winogron)
* cukier waniliowy
* 5 - 6 łyżek cukru ( z tego 1 łyżka do zaczynu)

* jagody + cukier+bułka tarta


Drożdże, cukier, 2 łyżki krupczatki i 3 łyżki mleka wymieszać razem i odstawić do wyrastania. Do michy wsypać mąkę, wlać pozostałe mleko i dodać żółtka ubite z cukrem. Dodać zaczyn i wyrobić. Masło rozpuścić razem z olejem i lekko ciepłe dodawać partiami do ciasta. Jak już się cały tłuszcz wchłonie, dodawać na 2-3 razy ubitą pianę z białek. Ciasto wychodzi troszkę rzadkie. Odstawić do wyrastania U mnie za pół godziny urosło bardzo dużo, ponad dwa razy). Z wyrośniętego formować bułeczki.
Ja robię okrągłe placuszki (środek placuszka jest grubszy od jego brzegów), trzymając w zagłębieniu lewej dłoni i wsypuję 1 czubatą łyżkę jagód. Następnie sklejam niczym pieroga. Teraz oba końce pieroga łączę ze sobą, ponad tym sklejeniem.
Do formowania bułek podsypywałam odrobinę (naprawdę odrobiną) mąką, bo ciut się klei
Oczywiście, zrobione bułeczki rosną sobie trochę (15 - 20 minut), ułożone sklejoną stroną do spodu i dopiero wyrośnięte trafiają do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 - 30 minut (wszystko zależy od piekarnika).

Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki smaruję mlekiem skondensowanym i posypuję kruszonką, której mam stały zapas w lodówce, w szczelnym szklanym naczyniu

Ciasto jest super puszyste i delikatne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jolan
post 9 Jul 2010, 19:05
Post #2


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.391
Dołączył: 23-November 09
Użytkownik nr: 18.664



Kochana Krysiu! A może wiesz co zrobić, żeby się moje jagodzianki, za przeproszeniem, nie rozdziawiały? Niezależnie od czasu wyrabiania, wyrastania każda pęka i przysmażone jagódki z papieru wyjadam. Kombinowałam "szwem" do góry i odwrotnie, na kulkę, na pieroga, w kwadrat i ... ( tu wpisz brzydkie słowo). Czy Twoje jagodzianki są na drugi dzień dobre? Pozdrawiam serdecznie. J.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Karina Cashel
post 9 Jul 2010, 19:23
Post #3


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 929
Dołączył: 6-June 09
Użytkownik nr: 16.068



Ja moge polecic przepis Tatter na jagodzianki.
Wyprobowalam ten przepis wiele razy. Jagodzianki wychodza z niego po prostu obledne! Sa przepyszne nastepnego dnia. Mozna je mrozic osobno zawiniete w folie aluminiowa i rozmozic potem wkladajac (w folii) na 5 minut do goracego piekarnika. Ciasto jest bardzo plastyczne. Jeszcze ani jedna buleczka mi sie nie otworzyla w pieczeniu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 9 Jul 2010, 19:53
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.281
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Jolan, powiem krótko: każda sroczka swój ogonek chwali. I na tej zasadzie ja chwalę swoje jagodzianki. Opisałam sposób, w jaki ja kleję bułeczki. A tu masz pierwszą porcję stygnących bułeczek. Z jednej ocupinka soku wypłynęła

Załączony plik  jagodzianki2.JPG ( 111.27K ) Suma pobrań: 1


a TUTAJ (klik), Owieczka piekła z tego właśnie przepisu i pokazała swoje bułeczki
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jolan
post 10 Jul 2010, 07:17
Post #5


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.391
Dołączył: 23-November 09
Użytkownik nr: 18.664



Nie będę się denerwować i nie zaglądam pod ścierkę, pogroziłam im, że jak pękną to... nie dokończyłam, bo co mądrego w tym upale można powiedzieć. Obiecałam pyszny lukier.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jolan
post 10 Jul 2010, 09:20
Post #6


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.391
Dołączył: 23-November 09
Użytkownik nr: 18.664



"Będzie pani zadowolona" I jestem. Chyba się przestraszyły. Foto - prawie gorące. Na jedną blachę weszło 12, cud nie pękły. Druga blacha lekuchno pęknięta, bez drastycznego, jak zwykle wycieku (wiadomo nie fotografowana) Uważam, że mógł zaszkodzić transport ze stolnicy na blachę. Może sobie dokupię drugą piekarnikową blachę? Zapomniałam dać bułki tartej.

Załączone pliki
Załączony plik  jagodzianki_de_lux.jpg ( 1.46MB ) Suma pobrań: 2
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 10 Jul 2010, 12:13
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.281
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Jolan, bułeczki jak malowane Ci wyszły anbetung.gif Baaaaaaaaaaardzo apetyczne wyglądają mniam.gif

Ja mam dwie blachy piekarnikowe i uformowane bułki układam od razu na tych blaszkach, gdzie sobie spokojnie wyrastają
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 10 Jul 2010, 19:30
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.281
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Jolan, nie napisałaś czy smakowały fiesgrins.gif , bo wyglądają super.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Siostra_Ducket
post 10 Jul 2010, 19:33
Post #9


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.992
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 21



one są przepyszne anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif
wlasnie jem gorące lecker.gif lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 10 Jul 2010, 19:48
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.281
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(Siostra_Ducket @ 10 Jul 2010, 20:33 ) *
one są przepyszne anbetung.gif anbetung.gif anbetung.gif
wlasnie jem gorące lecker.gif lecker.gif


Siostro, bardzo się cieszę że skorzystałaś z tego przepisu. A jeszcze bardziej, że posmakowały bussi.gif

Mnie starczyło dzisiaj siły tylko na razowiec. Jutro bladym świtem wstanę, dopóki słońce nie zacznie prażyć w kuchenne okno (całe mieszkanie ma wielgachne okna z wystawą południową), i też będę piekła.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 11 Jul 2010, 08:52
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.281
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



i moje dzisiejsze jagodzianki

Załączony plik  jagodzianki15.JPG ( 101.7K ) Suma pobrań: 2
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jolan
post 11 Jul 2010, 09:58
Post #12


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.391
Dołączył: 23-November 09
Użytkownik nr: 18.664



Ło matko! Kobieto, czy Ty pieczesz codziennie? Jagodzianki były super, zeżarłam nie powiem ile, bo konsumpcją ani kosztowaniem nie można tego nazwać. Ale już przy bułeczkach Krysia obiecywała, że nie tuczą. Kupno drugiej blachy - postanowione.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 11 Jul 2010, 10:02
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.281
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(Jolan @ 11 Jul 2010, 10:58 ) *
Ło matko! Kobieto, czy Ty pieczesz codziennie? Jagodzianki były super, zeżarłam nie powiem ile, bo konsumpcją ani kosztowaniem nie można tego nazwać. Ale już przy bułeczkach Krysia obiecywała, że nie tuczą. Kupno drugiej blachy - postanowione.

Eeeeeeeeeeeeee, nie. Te pierwsze jagodzianki były pieczone w ubiegłym tygodniu, tylko przepis wklepywałam z opóźnieniem. A wczoraj był tylko chleb razowy pieczony. A przed wczoraj malinowe ciasto, które znikło w oka mgnieniu i wczorajszy dzień musiał obyć się bez słodkiego
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Siostra_Ducket
post 12 Jul 2010, 22:23
Post #14


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.992
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 21



kilka minut za dlugo siedziały w piecu, ale i tak były obłędne w smaku lecker.gif



Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 13 Jul 2010, 17:14
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.281
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Siostro, dopiero teraz wlazłam tak dobrze na cina i zobaczyłam Twoje cudo. Niby zwykłe jagodzianki, a potrafiłaś z nich uczynić dzieło. Biję pokłony anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Janka
post 30 Jul 2010, 22:11
Post #16


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.557
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



Ciasto pyszne,zrobiłam bułeczki z wiśniami i lukrem zamiast kruszonki lecker.gif anbetung.gif

.Załączony plik  bu_eczki_z_wi_niami.jpg ( 122.84K ) Suma pobrań: 0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dorkie
post 5 Aug 2010, 20:29
Post #17





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 34
Dołączył: 13-June 10
Skąd: k/Gdyni
Użytkownik nr: 22.141



Nie wyobrażam sobie lata bez jagodzianek,
a oto moje dzisiejsze icon_smile.gif pychota icon_smile.gif

Załączony plik  jagodzianki.JPG ( 35.99K ) Suma pobrań: 0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 15 Aug 2010, 08:51
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.281
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



to już chyba ostatnie tego lata,

stygną sobie

Załączony plik  jag2.1.JPG ( 111.1K ) Suma pobrań: 0


ale ciepłe to już można przecież jeść

Załączony plik  jag2.9.JPG ( 98.78K ) Suma pobrań: 0

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 15 Aug 2010, 08:59
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.032
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



cudo , cudo
dobrze ,że mam swoje -robiłam Liski -pycha
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 15 Aug 2010, 10:49
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.281
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



a to jeszcze jedna bułeczka icon_mrgreen.gif

Załączony plik  jag2.15.JPG ( 96.44K ) Suma pobrań: 0
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 9th December 2021 - 06:03