Jagodzianki

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
15,092
1,269
113
a to jeszcze jedna bułeczka
icon_mrgreen.gif


jag2.15.JPG
 

Załączniki

  • jag2.15.JPG
    jag2.15.JPG
    96.4 KB · Wyświetleń: 1

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,248
1,014
113
O matko, i po co ja tu weszłam, co jedno zdjęcie to bardziej apetyczne!
mniam.gif

Dobrze, że choć trochę koktajlu jagodowego zostało w lodówce, to sobie zaraz w ramach rekompensaty zapodam.
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
15,092
1,269
113
a teraz bułki byle jak rosną
dontknow.gif
Następnym razem zrobię na żywych drożdżach.
Zmieniłam trochę technologię wykonania.
Wyrośnięte już ciasto wyłożyłam na blat posypany solidną garścią mąki. Ciasto wyrobiłam z tą mąką (i już się nie klei i bułeczki cudownie się formują). Rozciągnęłam palcami na taki trochę większy placek, przykryłam folią i zostawiłam na 10 minut. Dopiero wtedy lekko rozwałkowałam i wycinałam krążki filiżanką
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,248
1,014
113
No ja też się z nim nie lubię. Co żywe, to żywe. Ale buły i tak piękne, ślinka mi leci do pasa.
 

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
15,092
1,269
113
zapomniałam napisać. Do jagód dałam mąkę ziemniaczaną, tak jak radziła Beata. Jednak wolę mój sposób z bułką tartą, Beato
bussi.gif
Mam wtedy mniej soku
 
Wrz 13, 2004
2,992
0
0
moich bułek juz nie ma, znaczy jest ostatnia jedynie
icon_smile.gif

jak świeże drożdże do 3 dkg wystarczy?

u mnie wyrosło na instant wczoraj jak szalone to ciasto.

przed
DSC05500.jpg

po
DSC05519.jpg
 

Załączniki

  • DSC05500.jpg
    DSC05500.jpg
    122 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC05519.jpg
    DSC05519.jpg
    111.4 KB · Wyświetleń: 1

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
15,092
1,269
113
Siostro, zdecydowanie wystarczy 30 g. Moje drożdże były dzisiaj potwornie oporne. Już przy zaczynie widziałam jak leniwie podnoszą się do góry i powinnam je zamienić na te żywe. Ale mi się nie chciało
icon_redface.gif
no to miałam za swoje
fiesgrins.gif
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Krystyno piękne te Twoje bułeczki
lecker.gif
.Podaj mi proszę dokładny przepis na kruszonkę którą je posypujesz.Ja próbowałam już z kilku przepisów i to nie było to!Twoja jest taka drobniutka i apetyczna.
Jutro zamierzam zrobić te bułeczki z mrożonymi jagodami które zalegają mi w zamrażarce.
 

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Krysia już tutaj niestety nie bywa, więc odpowiedzi raczej nie dostaniesz.
(próbuj na PW może...).
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Uuuuu szkoda!Faktycznie ostatnio jakoś Krystyny brak na forum.
To może Wy dziewczynki polecicie mi jakąś dobrą kruszonkę.Będę wdzięczna
cvety.gif
 

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
znalazłam na blogu Krysi taki przepis:
CYTATKruszonka:

* 1/2 szklanki mąki krupczatki
* 1/2 szklanki cukru
* ok. 60-70 g masła