Tort Toffi z dżemem porzeczkowym

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
Biszkopt:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Jajka ubić z cukrem, dodac mąkę i proszek delikatnie wymieszać. Piec w 150stopniach. Biszkopt upiec kilka godzin wcześniej.


2 puszki mleka skondensowanego słodkiego gotowac ok.4 godziny na małym ogniu całe zamoczone w wodzie. otworzyc po ostudzeniu.

1 litr śmietany kremówki 36% / 30% ubić i dodać do niej żelatyny ostudzonej [3 łyżki rozpuszczonej w 2/3 szklanki wody]

30 dag orzechów włoskich

Biszkopt podzielić na trzy części.

Warstwy tortu:

biszkopt
dżem z czarnej porzeczki
ubita śmietana
biszkopt
karmel
orzechy
śmietana
biszkopt
karmel
orzechy
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
na jaką wielkość tortownicy jest to przepis?
biszkopt mogłabym przygotować dzisiaj a jutro poprzekładać warstwami i git! tylko czy on do środy wytrzyma?
 

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
jejku, sorrki ze tak późno odpowiadam, nie zauważyłam tego wątku

blacha ma byc duza. hmm... srednicy z 32 cm pewnie. (bodajze moja tyle ma )

a tort spokojnie kilka dni przetrzyma, nawet bedzie lepszy jak sie smaki przegryza ;) oczywiscie w lodówce trzymany ;)
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
a czy moge uzyc dzemu z czerwonej porzeczki?
czy musi byc obowiazkowo czarna
:dump: :
 

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
nie jest to konieczne, ale jesli lubisz zeby byl bardziej wilgotny to czemu nie
icon_smile.gif
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Kto mi odpowie w kwestii mleka skondensowanego,
wstawilam puszke do garnka gdzie woda sięga do polowy puszki (wyższego garnka nie znalazłam poza takim 7 litrowym a dla jednego kloska maszynerii nie bede uruchamiać)
jesli jest ona zanurzona tylko do polowy to czy musze ja gotowac dwa razy dluzej i czy ew bez opamietania tak dlugo jak mi sie podoba i nic sie zawartosci tej puszki nie stanie
Potrzebuje pilnie na jutro do szkoly dziecka do rana nie bede gotowac ale jak za wczesnie otworze i bedzie nie takie to mozna to jakos naprawic
proooszę
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Często puszkę obracaj i powinno być dobrze. A nie masz szybkowara? Ja w szybkowarze tylko pół godziny gotuję.
 

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Sylion poprostu połóż puszke, ona nie musi stac
icon_smile.gif

Tylko otwieraj jak troche ostygnie.

Na karmel gotuje mleko 2, góra 3 godziny i jest bardzo gęste.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
To ja nie zauważyłam, że Ty o 7 litrowym garnku mówisz! pewnie, że puszka może leżeć! A 7 l gar to bardzo duży przecież jest, dla jednej puszki dużo za duży :mrgreen:

A do szybkowara leję tak z połowę garnka, tak aby puszka zanurzona była, i na leżąco ją tam daję
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
dzieki dzieki lece zobaczyc co sie moja puszka dzieje
 

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
to wtedy ja wstawiam fotki :lol: