IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Karkandaki*, ormiańskie pierogi smażone w tłuszczu
Joanna
post 15 Sep 2010, 15:49
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.764
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Karkandaki Arminki

Źródło - "Armenia od kuchni" Narine Karapetjan - Kulka, Marek Kulka AWM 2005

Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
500 ml kefiru
200 ml śmietany
3 łyżeczki sody
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki soli
100 g letniej wody
około 6 szklanek mąki
olej do smażenia

Farsz:
500 g ziemniaków
1 cebula, masło do smażenia
sól, pieprz, koperek do smaku

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki na ciasto i wyrobić wolne ciasto. Odstawić je na 4 godziny w temperaturze pokojowej.
Obrane ziemniaki ugotować i ugnieść. Wrzucić do nich podsmażoną na maśle cebulę, doprawić do smaku.
Farsz ziemniaczany można zastąpić mięsnym.*
Ciasto rozwałkować, podzielić na cześci. Każdą część ponownie dosć cienko rozwałkować i wykrawać foremką krążki o średnicy 5 cm. Na środek krążka nałożyć łyżeczką nadzienie, złożyć na pół, zlepić, uważając, by nadzienie nie dostało się między brzegi. Smażyć na bardzo gorącym oleju. Podawać na ciepło.


* autorzy nie precyzują, jakim - z gotowanego czy surowego mięsa

Moje uwagi:
Ciasto zrobiłam z połowy porcji, a farsz - na oko, z co najmniej pół kilograma ziemniaków.
Po czterech godzinach ciasto było nadal bardzo luźne i klejące, więc dosypałam mąki (sporo, ale z umiarem).
Zastanowiło mnie, że w opisie dania stało "na 30 sztuk", bo wycinając foremką pięciocentymetrowe krążki z jednej drugiej przepisowego ciasta ulepiłam ich ponad setkę. Wydaje mi się, że albo jest błąd w ilości uzyskanych pierogów, albo w średnicy foremki - z pięciocentymetrowej pierożki wychodzą malutkie. Może to miało być piętnaście centymetrów?
Nie wiedziałam też, co znaczy "dość cienko" rozwałkować i starałam się wałkować "nie za grubo". icon_wink.gif.
Pierożki wyszły przepyszne. Podczas smażenia urosły i zrobiły się bardzo pękate. Genialne jest zwłaszcza ciasto - chrupiące przy bardzo gorących i cienko wałkowanych, mięciutkie przy ciepłych i grubiej wałkowanych. Na pewno będę je powtarzać z różnymi farszami, choć nie należą do lekkostrawnych. Przyznam jednak, że tłuszczu z patelni nie wypiły - zostało go tyle, co nalałam. Zastanawiam się teraz, czy można je zamrozić i później odgrzać... Bardzo fajne pączuszki rosną też z samych ciastowych krążków - zostały mi dwa bez nadzienia i dziecko żałowało, że tylko dwa. icon_smile.gif
Do pierożków podałam sałatkę z pieczonych warzyw - bakłażanów, papryki i cukinii oraz paprykę z pomidorami i winegretem.

Załączony plik  karkandaki.jpg ( 28.79K ) Suma pobrań: 11


Zdjęcie koszmarne, z komórki, ale lepsze, niż żadne....
Robiłam je już po obiedzie, zimnym pierożkom - po usmażeniu są pękate jak pączki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 15 Sep 2010, 16:07
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.475
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



mniam.gif lecker.gif mniam.gif
brzmi bardzo smakowicie
Joanno , a fajna ta książka?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 15 Sep 2010, 16:10
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.764
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Wydaje mi się, że fajna, bo napisana przez mieszkającą w Polsce Ormiankę, ale to pierwszy przepis, jaki z niej testowałam, więc trudno mi oceniać. Sporo do czytania jak na małą ksiażeczkę, a to dla mnie duży plus. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 15 Sep 2010, 16:14
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.475
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



na szczęście/nieszczęście icon_mrgreen.gif raczej już nie dostępna
ale pierogi postaram się wypróbować
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 15 Sep 2010, 16:17
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.764
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



CYTAT(Margot @ 15 Sep 2010, 17:14 ) *
na szczęście/nieszczęście icon_mrgreen.gif raczej już nie dostępna

Próbuj:
http://www.morex.com.pl/awm/index.php?q=ar...h&go=Szukaj
http://www.literia.pl/389048,Ksiazki_Kuchn...-od-kuchni.html
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aniutka
post 15 Sep 2010, 16:17
Post #6


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 791
Dołączył: 11-May 08
Skąd: Texas
Użytkownik nr: 9.091



Ale fajne icon_smile.gif Do zrobienia!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 15 Sep 2010, 16:21
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.764
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



A liczyłam na to, że powiesz mi, jak to naprawdę jest z tymi pierogami. icon_biggrin.gif
Widziałaś je kiedyś w Armenii?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
.agatka.
post 15 Sep 2010, 16:51
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 14.687
Dołączył: 7-November 08
Skąd: Civitas Kielcensis
Użytkownik nr: 12.156



MArgot, jeśli chcesz, to mogę zerknąć w księgarni, bo jak kupowałam swoją, to było ich mnóstwo. Była też chyba Gruzińska.
Zapłąciłam całe 2 zł. icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 15 Sep 2010, 16:52
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.475
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT(.agatka. @ 15 Sep 2010, 17:51 ) *
MArgot, jeśli chcesz, to mogę zerknąć w księgarni, bo jak kupowałam swoją, to było ich mnóstwo. Była też chyba Gruzińska.
Zapłąciłam całe 2 zł. icon_mrgreen.gif

za takie pieniądze to ja chętnie
a Gruzińska jaka ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
.agatka.
post 15 Sep 2010, 16:55
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 14.687
Dołączył: 7-November 08
Skąd: Civitas Kielcensis
Użytkownik nr: 12.156



CYTAT(Margot @ 15 Sep 2010, 17:52 ) *
za takie pieniądze to ja chętnie
a Gruzińska jaka ?


Nie wiem bo nie kupiłam (bo mi kasy zabrakło icon_redface.gif ). Ale z tej samej serii. I też coś kole 2 złotych.
Jutro się bryknę po pracy icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 15 Sep 2010, 16:57
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.475
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Agatka, to nic pilnego , jak będzie to dobrze jak nie będzie też nic strasznego , trochę zaoszczędzę icon_mrgreen.gif najwyżej
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aniutka
post 15 Sep 2010, 17:20
Post #12


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 791
Dołączył: 11-May 08
Skąd: Texas
Użytkownik nr: 9.091



CYTAT(Joanna @ 15 Sep 2010, 09:21 ) *
A liczyłam na to, że powiesz mi, jak to naprawdę jest z tymi pierogami. icon_biggrin.gif
Widziałaś je kiedyś w Armenii?


Niestety takich pierogow nie widzialam. Ale ja malo widzialam icon_mrgreen.gif
Jedyne pierogi, ktore znam z Armenii to nadziewane miesem pielmieni (rosyjska nalecialosc jak mniemam) i smazone nadziewane miesem czeburaki (te z kolei wydaja mi sie potrawa ukrainska).
Zapytam rodowitego Ormianina jak przyjdzie na lunch icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 15 Sep 2010, 17:23
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.764
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Czebureki są chyba tatarskie:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30470

Chętnie poczekam na wypowiedź Ormianina o karkandakach.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 15 Sep 2010, 18:23
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Agatko, czy ja tez mogłabym prosić o obie te książki jeśli tylko będą?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elka
post 15 Sep 2010, 19:54
Post #15


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.549
Dołączył: 27-January 06
Skąd: Wilno
Użytkownik nr: 1.293



Joanno, mnie cos zanosi, ze karkandak to w ogole jest pierozek, nie jakis specificzny, lecz dowolny pierozek... jak ktos z moich wyjdzie do skype, to zapytam, ale u nich teraz juz 12 w nocy... no ja sama ormianskiego sie nie nauczylam... No i chyba Aniutka cos tam powie icon_smile.gif

moja tesciowa kiedys piekla takie duze, moze i w tej ksiazce o takie chodzi?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
.agatka.
post 15 Sep 2010, 19:58
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 14.687
Dołączył: 7-November 08
Skąd: Civitas Kielcensis
Użytkownik nr: 12.156



CYTAT(dziunia @ 15 Sep 2010, 19:23 ) *
Agatko, czy ja tez mogłabym prosić o obie te książki jeśli tylko będą?


Jasne. daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 15 Sep 2010, 19:58
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.764
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



CYTAT(Elka @ 15 Sep 2010, 20:54 ) *
Joanno, mnie cos zanosi, ze karkandak to w ogole jest pierozek, nie jakis specificzny, lecz dowolny pierozek...

A, w takim razie karkandaki Arminki mają prawo być malutkie. icon_smile.gif
Dzięki za odpowiedź.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aniutka
post 15 Sep 2010, 20:03
Post #18


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 791
Dołączył: 11-May 08
Skąd: Texas
Użytkownik nr: 9.091



Osobisty Ormianin juz przesluchany icon_smile.gif
Tak, karkandak to ogolnie pierozek. W toku rozmowy wyszlo nam, ze jego mama zrobila raz takie pierozki jak byla u nas w odwiedzinach - wiec tak, jadlam (skleroza nie boli icon_redface.gif ). Byly z ziemniakami i mieta w srodku.
Poza tym V. mowil, ze w dziecinstwie nie lubil tych pierozkow z ziemniakami, wiec mama robila z dzemem morelowym. Oczywiscie, tak jak Joanna wspomniala, popluarne sa tez nadzienia z miesa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
.agatka.
post 16 Sep 2010, 17:09
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 14.687
Dołączył: 7-November 08
Skąd: Civitas Kielcensis
Użytkownik nr: 12.156



CYTAT(Margot @ 15 Sep 2010, 17:57 ) *
Agatka, to nic pilnego , jak będzie to dobrze jak nie będzie też nic strasznego , trochę zaoszczędzę icon_mrgreen.gif najwyżej



CYTAT(dziunia @ 15 Sep 2010, 19:23 ) *
Agatko, czy ja tez mogłabym prosić o obie te książki jeśli tylko będą?


Dziewczyny, niestety, ani Armenii ani Gruzji nie ma. Jest "Libia od kuchni" za 2 zł. Mogę kupić icon_smile.gif

A Armenię i Gruzję czasami dostają. Będę pytać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
anim
post 30 Oct 2012, 19:24
Post #20





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 1
Dołączył: 26-October 12
Użytkownik nr: 39.541



W odpowiedzi na doskonały przepis zamieszczam mój rezultat zmagań z karkandakami icon_smile.gif

Po kolei widać cały proces produkcji oraz efekt finalny. Dla zobrazowania ilości (choć było tego jeszcze więcej - wyjedzone w trakcie robienia :D ) na ostatnim zdjęciu piwo, coby można było sobie porównać :D

Ciasto robione prawie według przepisu, miałem tylko 400 ml kefiru zamiast 500 więc wszystko starałem się do tego dostosować. Biorąc pod uwagę uwagi dawczyni przepisu od razu dowaliłem więcej mąki.

Zdaję sobie sprawę z niskich walorów wizualnych.. Będę jeszcze musiał popracować nad lepieniem icon_smile.gif

No to jedziemy icon_smile.gif

Załączony plik  IMG_2674.JPG ( 2.87MB ) Suma pobrań: 1


Farsz: Kapusta (ok. 1/3 główki), pieczarki (ok. 360g), cebula (4 średnie/duże) i mięso mielone(ok 500g).
Generalnie starałem się ciasto rozwałkowywać mocno, ale nie jestem w tym mistrzem i nie było szalenie cienkie. Efekt - zostało trochę farszu icon_smile.gif

Załączony plik  IMG_2675.JPG ( 1.98MB ) Suma pobrań: 1


Sos: Kefir, łyżeczka majonezu, ząbek czosnku i koperek.

Załączony plik  IMG_2677.JPG ( 2.55MB ) Suma pobrań: 1


No i rezultat pomniejszony o jakieś 7 sztuk.
Nie bawiłem się foremkami (głównie dlatego że nie bardzo takowe posiadam) dlatego lepiłem je o różnej wielkości.

W Poznaniu mamy taką knajpę ormiańską - Gor (prowadzoną przez rodowitego Ormianina) - tam właśnie można zjeść takie większe z sosem, który też próbowałem tu odtworzyć. Generalnie smakowo wyszło prawie identycznie, dzięki czemu mogę tym bardziej polecić przepis, który wrzuciła Joanna icon_smile.gif

Ten post został edytowany przez anim: 30 Oct 2012, 19:34
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 16th December 2019 - 09:09