Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

delicious

Member
Lut 26, 2011
83
0
0
Tak się zastanawiam czy po tych Mistrzach Dekoracji to wrzucać, ale co tam, wrzucam...
Taki dziecięco-wiosenny. Nie ma się co równać z powyższymi, ale tak dla urozmaicenia.
Miał być dla znajomych na inaugurację sezonu na działce, więc łączka...

IMG_1492.JPG

Co do masy to ja też robię z tego samego przepisu co Jo_anna1.
 

Załączniki

  • IMG_1492.JPG
    IMG_1492.JPG
    1.6 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

emilka41

Member
Kwi 8, 2011
63
0
0
Naczytałam się forum,naoglądałam tych fenomenalnych tortów i zrobiłam sama.
Pierwszy raz.Nie było łatwo i sporo czasu przy nim spędziłam.
Tylko po kilku godzinach w lodówce zaczął się''topić''tzn.masa zrobiła się jakby mokra,dlaczego?
Masę cukrową robiłam z przepisu na forum,
zero śmietany czy owoców.

Jak dodać zdjęcie?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Delicious łączka całkiem, całkiem
lecker.gif

Emilko masa mogła się zrobić wilgotna z różnych powodów, piszesz że nie położyłaś masy na bitą śmietanę to może;
- tort mógł być mało schłodzony przed położeniem masy i ze względu na duzą różnicę temperatur po wstawieniu do lodówki masa mogła "zaparować"
-masz dużą wilgotność w lodówce, dziewczyny pisały, że w takich przypadkach tylną ściankę lodówki zastawiają kartonem, izolując w ten sposób wilgoć, dodatkowo karton ją pochłania.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Torcik na 5 urodziny synka. Mam pytanko jak przenosicie tort na patere. moja patera jest zawsze ulepiona po dekorowaniu, nie do domycia, ale nie umiem go przeniesc na inna.
P4250227.JPG
 

Załączniki

  • P4250227.JPG
    P4250227.JPG
    33.9 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
betsetse @ 29 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1123950Torcik na 5 urodziny synka. Mam pytanko jak przenosicie tort na patere. moja patera jest zawsze ulepiona po dekorowaniu, nie do domycia, ale nie umiem go przeniesc na inna.
[]
Zanim zaczniesz dekorować boki tortu delikatnie pod spód podłuż folię spożywczą, lub silikonowy papier do pieczenia(jeżeli podłożysz zwyky może rozmakać) tak żeby zakryć paterę dookoła tortu. Kiedy skończysz dekorowanie delikatnie wysuniesz ją spod niego i będziesz miała czysto. Z czasem nie będziesz potrzebowała żadnego zabezpieczenia
icon_smile.gif
Nie przenoszę tortu na inny podkład. Ewentualne jakieś smugi na paterze wycieram gąbką nasączoną spirytusem.
A torcik fajny
icon_smile.gif

Eksperymentowałam dziś storczykowo.
Oto mój nowy gatunek storczyka, jak wyschną domaluję im jeszcze tylko kilka kropek:
IMG_0171.JPG IMG_0169.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0171.JPG
    IMG_0171.JPG
    145.9 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0169.JPG
    IMG_0169.JPG
    181.8 KB · Wyświetleń: 0

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
lambethka @ 16 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1120070ale np zestaw do modelowania sprzedaje za 116 zl - a u mnie w D kosztuje 18 euro z przesylka.
Cinka @ 17 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1120356Ten zestaw do modelowania to totalna przesada cenowa, ale wycinarki ma fajne...
Zestw wystarczy podejrzeć i można pokombinować i stworzyć sobie własny, to czego nie da się zastąpić czymś innym można wykonac z modeliny, ugotować i mamy doskonałe i twarde szpatułki itp przybory kształtujące
icon_smile.gif
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
sabinal @ 15 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1092395Witaj Syza. Człowiek się całe życie uczy i na pewno twoje rady też się przydadzą. Czy w twoim awatarku jest dzidziuś z foremki?
wink.gif
syza7 @ 15 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1092503Fajnie was te Rosjanki zainspirowały. Chyba też sobie zrobię takie wykrawaczki. Tylko muszę listewek z kalendarzy powycinać
icon_razz.gif

Co do dzidziusia z awataru, to moje wypociny
icon_redface.gif
Pierwszy kontakt z lukrem(własnej produkcji) i do tego bez cmc, więc było ciężko. Marszczyło się i kruszyło ustrojstwo, ale było warto
icon_wink.gif
nie mogę zapytać w masach plastycznych bo zamknięte, więc tutaj zapytam
CZy korzystacie z foremek silikonowach takich jak np. ta
jak to działa? czym się wypełnia? jesteście zadowolone?
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziewczyny torty cudne
icon_smile.gif

Co jeden to piękniejszy
icon_smile.gif

Jo_anno ciekawa odmiana storczyka ;) Ciekawe jak będzie wyglądał na torcie.
U mnie w tym tygodniu był maraton tortowy. Sześć zrobiłam
cheers.gif
Ledwie żyję.

P1070025.JPG

P1070030.JPG
 

Załączniki

  • P1070025.JPG
    P1070025.JPG
    193 KB · Wyświetleń: 0
  • P1070030.JPG
    P1070030.JPG
    274 KB · Wyświetleń: 0

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Vanilko podziwiam, tyle tortow a kazdy sliczny w najmniejszym szczegole.
 

delicious

Member
Lut 26, 2011
83
0
0
Vanilka O, u Ciebie już sezon komunijny! Bardzo dobrze Ci wyszły te ozdoby, a szczególnie podobają mi się winogrona, mają taki autentyczny kształt i kolor. Motocykl też fajny
daumen.gif
.
Czy to możliwe, żeby zrobić aż tyle tortów w jeden dzień? Wow, jesteś niesamowita.

betstetse Ja zwykle zaczynam robienie tortu od przygotowania białej podstawki z jednorazowego talerzyka, odpowiedniego rozmiaru, dostosowanego do średnicy tortu, tak by nie wystawał spod niego. Na tak przygotowanej podstawce układam kolejne warstwy biszkopta i dekoruję. Potem do lodówki dla schłodzenia, żeby zespoliło się wszystko co miało się zespolić. Wtedy dopiero zdejmuję z tej "brudnej" patery i przenoszę na drugą wkładając nóż pod tą podstawkę z talerzyka i razem z nim przenoszę. Nie ma obaw, że coś się oderwie od spodu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: