IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Śledzie z żurawinami Lidqi*
hazo
post 25 Nov 2012, 15:35
Post #1


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.343
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Przepis Lidqi zamieszczony tutaj: http://www.mniammniam.com/Sledzie_z_zurawinami-11332p.html
Wpisuję na prośbę Joanny

składniki
1 słoik śledzi w occie
1 cebula (raczej większa)
8-10 dag żurawin
olej
pieprz

sposób przygotowania
Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na oleju i studzimy. Żurawinę parzymy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy i też studzimy.

Wyciągamy śledzie ze słoika. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Ściągamy skórę. Ocet wylewamy. Kroimy śledzie na mniejsze części.
Wszystkie składniki mieszamy, posypujemy pieprzem (lepiej niezbyt dużo wg mnie) i wsadzamy z powrotem do słoika. Zalewamy olejem do pełna i zakręcamy. Wkładamy do lodówki na 1 dobę.

Moje uwagi:
Robię śledzie wg tego przepisu już od kilku lat i za każdym razem wszyscy się nimi zachwycają i proszą o przepis.
Polecam, bo potrzeba mało składników, szybko się robi i wyglądają efektownie. No i tylko ja dodaję raczej sporo pieprzu, bo lubię. A śledzie zazwyczaj daję takie lub takie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 25 Nov 2012, 16:57
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.380
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Bardzo dziękuję.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 25 Nov 2012, 18:49
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Moje już siedzą w lodówce, wyjmę za 3 dni icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 25 Nov 2012, 21:03
Post #4


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.343
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Ja zawsze jem następnego dnia po zrobieniu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 25 Nov 2012, 22:00
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Tak? Tam było napisane, że 1,5-3 dni. Ale skoro tak mówisz, możliwe, że skubnę wcześniej!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jo_anna1
post 25 Nov 2012, 22:50
Post #6


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.219
Dołączył: 9-July 09
Skąd: pod
Użytkownik nr: 16.552



Jutro jadę po śledzie, muszę zrobić icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maria z Łeby
post 26 Nov 2012, 15:10
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.051
Dołączył: 26-December 06
Skąd: z nad morza
Użytkownik nr: 2.941



Nabyłam śledzie, będę dzisiaj robić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 26 Nov 2012, 15:21
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.380
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



I ja. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 26 Nov 2012, 22:13
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Aaaaa, jakie dobre!
Jedyne, co zrobiłam źle, to pokroiłam na trochę za małe kawałki. Wyszło przez to troszkę mniej dekoracyjnie - zapomniałam,że te śledzie są bardziej miękkie - ale nie mniej pysznie. Następnym razem pokroję na większe kawałki. Co do wykonania, wszystko zrobiłam jak w przepisie.
Są pyszne, dziękuję! cvety.gif

Załączony plik  _led___urawinowy.JPG ( 119.8K ) Suma pobrań: 4
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jean
post 7 Dec 2012, 12:35
Post #10


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.134
Dołączył: 12-April 06
Skąd: Rzeszów
Użytkownik nr: 1.639



dziś zrobię! mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dorotka.p
post 7 Dec 2012, 13:14
Post #11


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.456
Dołączył: 21-September 07
Użytkownik nr: 5.470



To i ja muszę zrobić, na święta. lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
qd
post 7 Dec 2012, 13:15
Post #12


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.423
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



Zrobiłam, z zurawina z owada. Potwornie slodkie!!!
Nastepnym razem poszukam zurawiny suszonej w jakims zdrowym sklepiku, takiej bez dodatkow, bo generalnie idea mi podchodzi bardzo.
No, ale ja ze slodyczy to najbardziej kiszone ogórki lubie icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maria z Łeby
post 7 Dec 2012, 13:55
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.051
Dołączył: 26-December 06
Skąd: z nad morza
Użytkownik nr: 2.941



Robiłam z suszoną żurawiną, powiem tak - dobre ale nie powalają na kolana a my rybolubni.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
djulliet
post 8 Dec 2012, 16:11
Post #14





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 8
Dołączył: 18-February 06
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 1.403



Czy można do tych śledzi użyć filetów wiejskich Lisnera (marynowane w occie, bez skóry i zalane olejem)?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 11 Dec 2012, 09:54
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Pojęcia nie mam ale chyba można, skoro są z octu i w oleju.

Kompletnie zapomniałam, że robiłam te śledzie zaraz po tym, jak przepis się pojawił, jak przeczytałam, to nabrałam strasznej ochoty, mimo że nieśledziowa jestem. Ale zrobiłam dla rodziców, a sama spróbowałam trochę i bardzo mi smakowało, ocet IMO trochę czuć ale pasuje tu bardzo, bo smak jest słodko-kwaśny z wyraźną nutą pieprzu, którego nie żałowałam. Rodzicom też bardzo smakowało choć nie lubią octowych śledzi. Sam przepis bardzo prosty, więc polecam bardzo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
.agatka.
post 14 Dec 2012, 18:04
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 14.687
Dołączył: 7-November 08
Skąd: Civitas Kielcensis
Użytkownik nr: 12.156



Zrobiłam chłopu. Jutro zje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adrijah
post 15 Dec 2012, 15:29
Post #17


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.520
Dołączył: 18-May 07
Skąd: Skierniewice
Użytkownik nr: 4.081



ja zrobiłam wczoraj podwójną porcję. Nie mieszałam wszystkich składników, tylko ułożyłam warstwami w słoikach. Dzisiaj idziemy na "śledzika", wiec jeden słoik idzie z nami i będziemy próbować icon_mrgreen.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
adrijah
post 18 Dec 2012, 09:13
Post #18


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.520
Dołączył: 18-May 07
Skąd: Skierniewice
Użytkownik nr: 4.081



Zapomniałam dodać, że dorzuciłam też migdały icon_smile.gif
Faktycznie śledzik następnego dnia już jest bardzo dobry, ale po trzech jest rewelacyjny! Bardzo dziękuję za przepis icon_smile.gif
Efekt jest sto razy lepszy niż te kupne śledzie, na które szukałam przepisu icon_smile.gif



Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 18 Dec 2012, 12:06
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



następnym razem też ułożę warstwami icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adrijah
post 22 Dec 2012, 01:19
Post #20


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.520
Dołączył: 18-May 07
Skąd: Skierniewice
Użytkownik nr: 4.081



właśnie skończyłam robić dużą porcję na wigilię ;) 5 słoików dump.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd February 2019 - 19:39