- Lis 13, 2005
- 8,737
- 1,945
- 113
Przepis Lidqi zamieszczony tutaj: http://www.mniammniam.com/Sledzie_z_zurawinami-11332p.html
Wpisuję na prośbę Joanny
składniki
1 słoik śledzi w occie
1 cebula (raczej większa)
8-10 dag żurawin
olej
pieprz
sposób przygotowania
Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na oleju i studzimy. Żurawinę parzymy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy i też studzimy.
Wyciągamy śledzie ze słoika. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Ściągamy skórę. Ocet wylewamy. Kroimy śledzie na mniejsze części.
Wszystkie składniki mieszamy, posypujemy pieprzem (lepiej niezbyt dużo wg mnie) i wsadzamy z powrotem do słoika. Zalewamy olejem do pełna i zakręcamy. Wkładamy do lodówki na 1 dobę.
Moje uwagi:
Robię śledzie wg tego przepisu już od kilku lat i za każdym razem wszyscy się nimi zachwycają i proszą o przepis.
Polecam, bo potrzeba mało składników, szybko się robi i wyglądają efektownie. No i tylko ja dodaję raczej sporo pieprzu, bo lubię. A śledzie zazwyczaj daję takie lub takie.
Wpisuję na prośbę Joanny
składniki
1 słoik śledzi w occie
1 cebula (raczej większa)
8-10 dag żurawin
olej
pieprz
sposób przygotowania
Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na oleju i studzimy. Żurawinę parzymy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy i też studzimy.
Wyciągamy śledzie ze słoika. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Ściągamy skórę. Ocet wylewamy. Kroimy śledzie na mniejsze części.
Wszystkie składniki mieszamy, posypujemy pieprzem (lepiej niezbyt dużo wg mnie) i wsadzamy z powrotem do słoika. Zalewamy olejem do pełna i zakręcamy. Wkładamy do lodówki na 1 dobę.
Moje uwagi:
Robię śledzie wg tego przepisu już od kilku lat i za każdym razem wszyscy się nimi zachwycają i proszą o przepis.
Polecam, bo potrzeba mało składników, szybko się robi i wyglądają efektownie. No i tylko ja dodaję raczej sporo pieprzu, bo lubię. A śledzie zazwyczaj daję takie lub takie.
Ostatnią edycję dokonał moderator: