Kotleciki z kurczaka
Takie bardziej placuszki niz kotleciki - z gotowanego miesa kurzego, podane z zielona salata i dwoma sosami.
1 jajko
1/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki pesto z bazylii
2 lyzeczki musztardy
2 zabki czosnku
1/2 szklanki bulki tartej
2 piersi z kurczaka, ugotowane lub upieczone i drobniutko posiekane
1/3 szklanki pieczonej czerwonej papryki
1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
Sos pomidorowy:
1 szklanka posiekanych pomidorow
1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
2 lyzki posiekanej swiezej bazylii
2 lyzki octu balsamicznego
3 lyzki oliwki
1 lyzeczka pesto z bazylii
Sos majonezowy:
1/2 szklanki majonezu
2 lyzki musztardy
1 duzy zabek czosnku
zielona salata
Najpierw przygotowac sosy - polaczyc skladniki i dobrze wymieszac, kazdy osobno oczywiscie.
W duzej misce polaczyc jajko, majonez, pesto, musztarde i bulke tarta. Dodac posiekane mieso, pokrojona w kostke papryke i cebule. Wszystko dobrze wymieszac, podzielic na 8 rownych czesci i z kazdej formowac male, okragle placuszki.
Otoczyc w tartej bulce i smazyc na oliwce na srednim ogniu, okolo 3-4 minut na kazdej stronie. Lekko odsaczyc na papierowym reczniku.
Salate ulozyc na talerzach, lekko skropic dowolnym vinaigrette, ulozyc po dwa cieple kotleciki i podawac z przygotowanymi sosami i chrupiaca bagietka.
Takie bardziej placuszki niz kotleciki - z gotowanego miesa kurzego, podane z zielona salata i dwoma sosami.
1 jajko
1/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki pesto z bazylii
2 lyzeczki musztardy
2 zabki czosnku
1/2 szklanki bulki tartej
2 piersi z kurczaka, ugotowane lub upieczone i drobniutko posiekane
1/3 szklanki pieczonej czerwonej papryki
1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
Sos pomidorowy:
1 szklanka posiekanych pomidorow
1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
2 lyzki posiekanej swiezej bazylii
2 lyzki octu balsamicznego
3 lyzki oliwki
1 lyzeczka pesto z bazylii
Sos majonezowy:
1/2 szklanki majonezu
2 lyzki musztardy
1 duzy zabek czosnku
zielona salata
Najpierw przygotowac sosy - polaczyc skladniki i dobrze wymieszac, kazdy osobno oczywiscie.
W duzej misce polaczyc jajko, majonez, pesto, musztarde i bulke tarta. Dodac posiekane mieso, pokrojona w kostke papryke i cebule. Wszystko dobrze wymieszac, podzielic na 8 rownych czesci i z kazdej formowac male, okragle placuszki.
Otoczyc w tartej bulce i smazyc na oliwce na srednim ogniu, okolo 3-4 minut na kazdej stronie. Lekko odsaczyc na papierowym reczniku.
Salate ulozyc na talerzach, lekko skropic dowolnym vinaigrette, ulozyc po dwa cieple kotleciki i podawac z przygotowanymi sosami i chrupiaca bagietka.