Kotleciki z kurczaka

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Kotleciki z kurczaka

Takie bardziej placuszki niz kotleciki - z gotowanego miesa kurzego, podane z zielona salata i dwoma sosami.

1 jajko
1/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki pesto z bazylii
2 lyzeczki musztardy
2 zabki czosnku
1/2 szklanki bulki tartej
2 piersi z kurczaka, ugotowane lub upieczone i drobniutko posiekane
1/3 szklanki pieczonej czerwonej papryki
1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli

Sos pomidorowy:
1 szklanka posiekanych pomidorow
1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
2 lyzki posiekanej swiezej bazylii
2 lyzki octu balsamicznego
3 lyzki oliwki
1 lyzeczka pesto z bazylii

Sos majonezowy:
1/2 szklanki majonezu
2 lyzki musztardy
1 duzy zabek czosnku

zielona salata

Najpierw przygotowac sosy - polaczyc skladniki i dobrze wymieszac, kazdy osobno oczywiscie.
W duzej misce polaczyc jajko, majonez, pesto, musztarde i bulke tarta. Dodac posiekane mieso, pokrojona w kostke papryke i cebule. Wszystko dobrze wymieszac, podzielic na 8 rownych czesci i z kazdej formowac male, okragle placuszki.
Otoczyc w tartej bulce i smazyc na oliwce na srednim ogniu, okolo 3-4 minut na kazdej stronie. Lekko odsaczyc na papierowym reczniku.
Salate ulozyc na talerzach, lekko skropic dowolnym vinaigrette, ulozyc po dwa cieple kotleciki i podawac z przygotowanymi sosami i chrupiaca bagietka.

Miranda

Member
Lut 17, 2005
1,593
0
0
Zrobiłam, żeby było dietetycznie, tylko z sosem pomidorowym, zrezygnowałam też z bagietki. Bardzo dobre, delikatne kotleciki, którym pesto dodaje "tego czegoś". Ponadto pięknie się prezentują, zwłaszcza z dużą ilością sałaty. Szkoda, że nie mam cyfraka.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Znakomite!! Dziewczyny, jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie piersi z kurczaka - koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Kotleciki są baardzo aromatyczne, smaki się rewelacyjnie komponują, pesto nie jest nadmiernie dominujące, a złagodzone majonezem. Wspaniałe jednym słowem. A mięso wczesniej ugotowane (ja ugotowałam w bulionie oliwkowo-bazyliowym) i posiekane jest milion razy ciekawsze niż zwykłe mielońce. Pycha!

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Pyszne kotleciki.
Zrobiłam je już jakiś czas temu na imprezkę i co ważne przygotowałam je dzień wcześniej, i podałam na zimno, jako przystaweczkę - smakowały wybornie. Sosy należy robić na świeżo, znaczy się w dniu pochłaniania.
Dziękuję Bajaderko - ZNOWU
icon_smile.gif

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
Również i ja kotleciki jajeczne robiłam. Szybkie i jak to z przepisami bajaderki bywa - Pyszne!

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Bardzo dobre! Robiłam już jakiś czas temu, ale zapomniałam na śmierć skomentować. Wyszły mi trochę za suche, ale już wiem, co było źle.

Dziękuję bajaderko za przepis.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy