Faszerowana pierś z kurczaka

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Składniki na 2 porcje

• 1 większa pierś z kurczaka
• 4 pieczarki
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 plastry sera żółtego
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• olej do smażenia
• 2 patyczki do szaszłyków

• Przyprawy:

• sól
• pieprz biały mielony
• papryka słodka mielona
• pieprz ziołowy


Etapy przygotowania

1. Pieczarki czyścimy i trzemy na tartce jarzynowej o średnich oczkach. Cebulę obieramy i kroimy kosteczkę. Natomiast czosnek przeciskamy przez praskę.

2. Pierś z kurczaka przecinamy na pół tak by powstały dwie. W każdej robimy sporą kieszonkę.

3. Piersi nacieramy ziołami i solą od środka.

4. Pieczarki, cebulę i czosnek zrumieniamy na patelni na oliwie. Doprawiamy do smaku.

5. Napełniamy farszem kieszonki w piersi kurczaka

6. Na koniec do owej kieszonki wkładamy po plastrze zółtego sera.

7. Każdą pierś spinamy dokładnie na długości patyczkiem do szaszłyków.

8. Obsypujemy je ziołami i solą z każdej strony.

9. Smażymy na wolnym ogniu - często obracając.

10. Podajemy na gorąco do frytek i różnego rodzaju surówek.

WYŚMIENITE!!!


 

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
Nie zrobilam dokładnie z tego przepisu, ale sie na nim wzorowalam, obtaczalam w mące ziemniaczanej, nie rozpadlo sie i wyszlo smaczne
icon_smile.gif
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Ja szczelnie spinam wykałaczką i nie wycieka. Może farsz zrobiłaś za rzadki i przez to wycieka. No bo nie wiem czemu :gruebel: :gruebel: :gruebel: :gruebel:
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Pyszny ten filet . Dzięki za przepis .
Radzę dosyć mocno przyprawić farsz , bo słabo doprawiony spowoduje , że po usmażeniu może nieco za mdłe wyjść.