Libanski Shish Taouk*

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Shish Taouk


500g piersi z kurczaka pokrojone w kostke
2 zabki czosnku
1/2 l-czki mieszanki przypraw-cynamon, gozdziki, ziele angielskie, galka muszkatalowa,pieprz i imbir
1/4 l-czki kminku
1/4 l-czki papryki
1/4 l-czki curry
2 lyzki keczupu
2 lyzki soku z cytryny
2 lyzki oleju
3 lyzki wody

Wszystkie skladniki(oprocz kurczaka) wymieszac
Maynowac kurczaka przez conajmniej godzine

Piec na brytfance z marynata w ktorej sie moczyl przez 30 minut .Najlepiej zeby byl pieczony w folii
Piec przez kolejne 5-10 minut bez folii

.Serwowac z salata, chipsami lub frytkami i sosem TOUM

Sos toum: 1 cala glowka czosnku zmiazdzona 1/2 - 2/3 szkl oleju 3 lyzki majonezu sok z 1 /2 cytryny sol,pieprz

sol, czosnek i sok z cytryny wlozyc do miseczki.Dodac odrobine oleju,wymieszac.Nastepnie dodawac olej caly czas mieszajac,na koncu dodac majonez-wszysko dobrze polaczyc, doprawic sola i pieprzem


Shish touk normalnie nie naklada sie na pitte ale u mnie w domu sie je wlasnie z nia:)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Nam tez bardzo smakowalo
icon_smile.gif

Troszke pozmienialam przyprawy - zamiast kminku uzylam cuminu, zeby bardziej autentyczne bylo
icon_smile.gif
I curry tez mi tu nie pasowalo wiec zamienilam na ostra papryke chili.
Sosik pyszny! I tez podalam z pita i taka salatka arabska z ciecierzycy, pomidora, ogorka i fety, ktora normalnie nadziewam pite - ale tym razem podalam obok i bardzo pasowalo nam smakiem do tego mieska
icon_smile.gif


Dzieki za pyszny przepis!
icon_smile.gif
 

dorka

Member
Wrz 17, 2004
1,305
0
0
A te pierwsze pół łyżeczki to te wymienione wymieszać i z tego wziąść pół łyżeczki? Tak?
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Ja tez dzis robiła, ja też! I tez pozmieniałam oczywiście (zawsze zmieniam, tak juz mam) - nie upiekłam, bo nie miałam na to czasu - teść głodny czekał :mrgreen: tylko usmażyłam. Pyszne, choc wiem, że pieczone na pewno lepsiejsze. Dzięki.
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Paula, wszystko zrobiłam tak jak w przepisie - z małymi odstepstwami, bo np. czegoś nie miałam, a potem po prostu na patelnię. Ze wszystkim.
 

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
JAdlam to z frytkami. ten sos wydal mi sie za ostry na poczatku ale swietnie pausje i wogole super jedzonko. JA zamiast tej mieszanki przypraw dalam ... przyprawe do piernika
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Dzis była powtórka z rozrywki - robiłam dla sześciu osób i poszło bagatela - 2 kilo piersi :mrgreen: Faceci pochłoneli po trzy pity z mięskiem i sałatą. Pycha!!! Dzieki paula :lol:
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Pycha wyszlo
mniam.gif

Ketchupu nie lubie i nawet nie mam go w domu, wiec zamiast niego, dalam przecier pomidorowy i dolozylam ciut wiecej przypraw.
No i kminek wywalilam, i dalam w zamian tak, jak Bajaderka cumin.
Pieklam w zaroodpornej formie bez zadnych folii
icon_wink.gif

Sos, ktory sie wytworzyl zagescilam maka ziemniaczana i przyprawilam przyprawami z marynaty- ale juz bez oleju.
Podalam z ryzem.
Wyszlo super i danie wchodzi na stale.
Polecam
icon_mrgreen.gif

Aha!
Na sprobowanie, zrobilam rowniez sos Toum, wyszedl super.
Poczatkowo przerazala mnie ilosc tluszczu ( majonez plus olej
icon_wink.gif
) - ale w efekcie koncowym, okazal sie pycha i na pewno bedzie do powtorki.
Jedyny moj grzeszek
icon_mrgreen.gif
to to, ze pol glowki wycisnelam przez praske, a pol pokroilam w plasterki i podsmazylam na odrobinie oleju.
lecker.gif

- Nastepnym razem, bedzie z pita
icon_lol.gif

Przepis zapisuje.
Paula- bardzo dziekuje za przepis
bussi.gif
cvety.gif


libanski_shish_taouk.JPG

I sos Toum
icon_biggrin.gif


libanski_shish_taouk__sos_touk.JPG
 

Załączniki

  • libanski_shish_taouk.JPG
    libanski_shish_taouk.JPG
    76.4 KB · Wyświetleń: 3
  • libanski_shish_taouk__sos_touk.JPG
    libanski_shish_taouk__sos_touk.JPG
    76.5 KB · Wyświetleń: 3

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ha, wypatrzyłam ten przepis na blogu Malty, nie wiedziałam, ze jest on od dawna u nas. Robiłam, jest pyszne. Świetna kompozycja przypraw. Zamiast keczupu dałam koncentrat pomidorowy, jak radzi Malta.
Na pewno nie raz powtórzę
daumen.gif


S4022352.JPG
 

Załączniki

  • S4022352.JPG
    S4022352.JPG
    37.1 KB · Wyświetleń: 2