Maslany chleb tostowy

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Maslany chleb tostowy

Proporcje dla automatu na 1000-1300g

250ml mleka
75g miekkiego masla
1 jajko
1 plaska lyzeczka soli morskiej
1 lyzeczka plynnego miodu
250g maki pszennej typ 405
250g maki pszennej typ 550
1 opakowanie suchych drozdzy
1 plaska lyzeczka cukru

Wlozyc do maszyny produkty wg odp. kolejnosci. Jesli najpierw plyny to:
Mleko, maslo, miod, jajko i sol, nastepnie make, drozdze i cukier.

Dr. Oetker: Brot backen
 

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
Upiekłam ten chlebek - pycha jest! - tylko zamiast suchych drożdży dałam żywe - 5 g. Piekłam na programie dla chlebów białych (3,5 godziny)- pięknie wyrósł, ma cudną złotą skórkę.
Dzieki za przepis
icon_biggrin.gif
 

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Alko, ciesze sie bardzo.
Wlasnie sie zastanwialam , ktory tostowy polecic znajomej, co to wlasnie kupila sobie maszyne do chleba i narzekala, ze dzieciom tostowy jej wyrobu nie smakowal, teraz juz wiem.
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
Zrobiłam w sobotę! Dla gości! Był pyszny, sam w sobie bez zapiekania i zapiekany w tosterze.
Dziękuję za przepis
icon_smile.gif
 

Ancia

Member
Gru 25, 2005
13
0
0
Chlebek pięknie wyrośnięty, z chrupiącą skóreczką...
mniam...
Z przepisu skorzystam jeszcze nie raz, na pewno!
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Co to za maka 405 ? Chyba, ze to palcowka 450-tki

Chce robic... wymiarowo bedzie wlasnie taki do tostera i sandwitha ?
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Jotha, ale skoro Ci nei wyszedł ten pizzowy - to właśnei tamten przepis był na bazie tego (i jeszcze jakiegoś) wymyślony...
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
W tamtym, to ja cos spieprzylam... bo mi nie urosl
icon_sad.gif

Nie znalam takiej maki
icon_sad.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
jest jeszcze 350 królowa kuchni