IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Babka gotowana - idealna na Wielkanoc
Malinna
post 16 Feb 2005, 10:29
Post #1


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.819
Dołączył: 22-October 04
Skąd: Sopot
Użytkownik nr: 128



składniki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 jaj
1/2 szklanki mąki tortowej
1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
1/2 fiolki olejku migdałowego lub innego

sposób przygotowania
Wszystkie składniki miksujemy razem, wlewamy do natłuszczonej formy do babki gotowanej, zamykamy.
Formę wstawiamy do dużego garnka z wodą (wody powinno być tyle, żeby babka pewnie stała) i gotujemy na małym ogniu 1 godzinę 10 minut od czasu zagotowania wody (woda nie może bulgotać, jedynie "pyrkać" ).
Po ostygnięciu babkę lukrujemy lub polewamy polewą czekoladową.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Penia
post 15 Mar 2005, 00:24
Post #2


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 376
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 39



Foremkę nabyłam i babę zrobiłam, (tylko biłam pianę z białek coby puszysta była i dla wzmocnienia dostała jeszcze łyżkę spirytusu ). Trochę krzywa wyrosła, bo mi chłop zaglądał do gara sprawdzając co tam się tak długo gotuje. Polewy sie nie doczekała, bo na ciepło poszła do brzuszków moich chłopców - dużego i małego. Leciutka pychotka, będzie przebojem na Wielkanoc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
janie
post 15 Mar 2005, 07:36
Post #3


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 886
Dołączył: 23-October 04
Skąd: Wroclaw
Użytkownik nr: 131



Lecę po formę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 15 Mar 2005, 22:00
Post #4


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Od lat robie babke prawie identyczna, ma minimalnie inne proporcje:
1 szkl maki pszennej
1 szkl maki ziemniaczanej
i 6 jajek zamiast 5.

I zamiast polewy daje taka "gola" z truskawkami w plasterkach i sosem waniliowym z dodatkiem Advocaata.

My przepadamy za ta babka. Malinno dzieki za przypomnienie - dzieki tobie dzisiaj znowu ja upieklam, bo potrzebowalam czegos szybkiego i niezawodnego.

Aha, pisze , ze to cos szybkiego, bo ja gotuje te babke w szybkowarze i wtedy trwa to tylko 20-25 min. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 16 Mar 2005, 03:16
Post #5


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



A czy formy ponizej nadadza sie do zrobienia tej babki?
Sa wprawdzie do puddingow, ale maja przykrywke i mam cicha nadzieje, ze beda dobre...



Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malinna
post 16 Mar 2005, 09:06
Post #6


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.819
Dołączył: 22-October 04
Skąd: Sopot
Użytkownik nr: 128



Bajaderko, według mnie się nada. To nie jest gruba blacha, więc powinno się udać. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malinna
post 16 Mar 2005, 09:07
Post #7


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.819
Dołączył: 22-October 04
Skąd: Sopot
Użytkownik nr: 128



CYTAT(AgusiaH)
Od lat robie babke prawie identyczna, ma minimalnie inne proporcje:
1 szkl maki pszennej
1 szkl maki ziemniaczanej
i 6 jajek zamiast 5.

I zamiast polewy daje taka "gola" z truskawkami w plasterkach i sosem waniliowym z dodatkiem Advocaata.

My przepadamy za ta babka. Malinno dzieki za przypomnienie - dzieki tobie dzisiaj znowu ja upieklam, bo potrzebowalam czegos szybkiego i niezawodnego.

Aha, pisze , ze to cos szybkiego, bo ja gotuje te babke w szybkowarze i wtedy trwa to tylko 20-25 min. icon_smile.gif


AgusiaH, a jak robisz "gola"? icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Penia
post 16 Mar 2005, 09:58
Post #8


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 376
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 39



CYTAT(bajaderka)
A czy formy ponizej nadadza sie do zrobienia tej babki?
Sa wprawdzie do puddingow, ale maja przykrywke i mam cicha nadzieje, ze beda dobre...


Bajaderko ta forma do baby gotowanej to nic innego jak forma do gotowania budyniu vel puddingu. Mając formę wreszcie moge pomęczyć przepisy na budynie ze starej książki kucharskiej, gdzie właśnie potrzeba tej formeki do ich zrobienia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 16 Mar 2005, 15:19
Post #9


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



O, to super! icon_smile.gif

Teraz tylko musze sie zdecydowac, ktora kupic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iguana
post 18 Mar 2005, 10:30
Post #10


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.631
Dołączył: 13-September 04
Skąd: prawie Opole
Użytkownik nr: 11



Czy ktos kto juz te babeczke robił może sprawdzić pojemność swojej foremki? Nie ejstem pewna czy w mojej sie zmieści. Albo choc powiedzcie do jakiego poziomu siegało ciasto po nalaniu?

Jeszcze jedna sprawa: czy studzicie babeczke w foremce czy wyciagacie gorącą?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Penia
post 20 Mar 2005, 00:05
Post #11


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 376
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 39



CYTAT(Iguana)
Czy ktos kto juz te babeczke robił może sprawdzić pojemność swojej foremki? Nie ejstem pewna czy w mojej sie zmieści. Albo choc powiedzcie do jakiego poziomu siegało ciasto po nalaniu?

Jeszcze jedna sprawa: czy studzicie babeczke w foremce czy wyciagacie gorącą?


No wreszcie udało mi się tu dostać (internet coś mi wariuje )

Babkę robiłam już kilka razy, ostatnią dziś (tylko proszku dodaję 2 płaskie łyżeczki)
Ciasto wlane do foremki zajmuje ok 3/4 wysokości foremki..
Po ugotowaniu babka siega mi wieczka (nawet wzorek z niego odciska mi się na cieście).
Gotuję 90 minut (1,5 godziny), wody do garka wlewam tak ok. 3cm poniżej górnej krawędzi foremki, która nie może wypływać, tylko ma stać w garnku w trakcie gotowania. Woda ma pyrkać, ale tak zdecydowanie, nie anemicznie, ale i nie bulgotać gwałtownie, a garnek ma być przykryty.
Ładnie wychodzi z foremki, tylko trzeba pamiętać o dokładnym wysmarowaniu jej tłuszczem i wysypaniu bułką tartą.
Po ugotowaniu wyjmuję ciasto z foremki jak już trochę przestygnie , inaczej potrafi sie trochę "przykleić" do ścianek.

Pojemnośc foremki , nie wiem, idę sprawdzić ile ona ma....
.... do rantu-górnej krawędzi równe 2000ml czyli 2 litry. (To foremka rozmiaru mniejszego, nabyta ostatnio w Netto)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iguana
post 20 Mar 2005, 08:53
Post #12


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.631
Dołączył: 13-September 04
Skąd: prawie Opole
Użytkownik nr: 11



Peniu dzieki to mamy te same foremki
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ana_zet
post 20 Mar 2005, 10:23
Post #13





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 58
Dołączył: 6-November 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 176



A gdzie mogę taką formę kupić? Nigdzie jej nie widziałam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 29 Mar 2005, 12:00
Post #14


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



Robilam ta babke na swieta - cos rewelacyjnego ! puchata, leciutko tylko wilgotna - no po prostu rozplywa sie w ustach. Wchodzi na stale do menu, nie tylko swiatecznego Dzieki za superowy przepis i za foremke

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hiena
post 7 Apr 2007, 16:49
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.646
Dołączył: 6-May 05
Skąd: znikąd
Użytkownik nr: 506



Z braku czasu nie czytałam komentarzy i gotowałam tyle ile autorka zalecała.
Zdecydowanie za krótko. Po ostudzeniu i wyjęciu niestety okazało się, że ciasto jest w połowie surowe.
Robię je jeszcze raz z poprawką na dłuższe gotowanie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
wiktoresq
post 21 Apr 2011, 19:59
Post #16





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 1
Dołączył: 21-April 11
Użytkownik nr: 31.085



Witam, mam pytanie, bardzo pilne ;) gdzie w szczecinie mogę nabyć foremkę do babki gotowanej???? Pozdrawiam, liczę na szybką odpowiedź
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aniq
post 21 Apr 2011, 21:46
Post #17


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.734
Dołączył: 5-May 07
Użytkownik nr: 3.931



I pewnie nikt nie ma zdjęcia?? To ona wychodzi biała? Taka sama w środku, jak i na zewnątrz?
Tak sobie myślę, że to babka idealna dla mnie - a raczej alternatywa dla mojego zepsutego i szalonego piekarnika.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
roxanna1336
post 5 May 2011, 16:16
Post #18





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 6
Dołączył: 17-May 08
Użytkownik nr: 9.150



Ja robię taką babkę od dawna na moim blogu jest przepis i fotki babki .
http://roxannahcv.blogspot.com/2011/04/babka-gotowana.html



Ten post został edytowany przez roxanna1336: 5 May 2011, 16:16
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 18th October 2019 - 03:06