Filety z kurczaka nadziewane szpinakiem i feta
Aromatyczna, lagodna potrawa w lekko cytrynowym sosie
250g mrozonego szpinaku
100g pokruszonego sera feta
3 lyzki startego parmezanu
1-2 zabki posiekanego czosnku
sol i pieprz do smaku
6 filetow z kurczaka
1 lyzka oliwki
2 lyzki masla
3 lyzki maki
sok z 1/2 cytryny (lub wiecej do smaku)
1 szklanka rosolu z kurczaka
1 szklanka wytrawnego bialego wina
2 lyzeczki suszonego oregano lub 1 lyzka swiezego
Szpinak rozmrozic i dobrze odcisnac, wymieszac z feta, parmezanem i czosnkiem, dosmaczyc sola i pieprzem. Filety naciac z boku, robiac dosc glebokie kieszonki (uwazac aby nie przeciac miesa na wylot), nadziac mieszanka szpinakowa i spiac naciecia wykalaczkami. Lekko posolic i posypac pieprzem, obsmazyc na oleju z obu stron na zloty kolor, przelozyc na talerz i trzymac w cieple. Do pateni dodac maslo, oproszyc maka i zrobic zlotawa zasmazke. Powoli dodac wino i rosol, ciagle mieszajac az utworzy sie gladki sos. Dodac sok z cytryny, sol i pieprz do smaku (mozna wcisnac kilka zabkow czosnku). Zagotowac i dodac filety do sosu. Przykryc i zmniejszyc ogien, dusic okolo 30 minut, przewracajac mieso w czasie duszenia.
Pyszne z ryzem lub orzo i duza miska zielonej salaty.
Aromatyczna, lagodna potrawa w lekko cytrynowym sosie
250g mrozonego szpinaku
100g pokruszonego sera feta
3 lyzki startego parmezanu
1-2 zabki posiekanego czosnku
sol i pieprz do smaku
6 filetow z kurczaka
1 lyzka oliwki
2 lyzki masla
3 lyzki maki
sok z 1/2 cytryny (lub wiecej do smaku)
1 szklanka rosolu z kurczaka
1 szklanka wytrawnego bialego wina
2 lyzeczki suszonego oregano lub 1 lyzka swiezego
Szpinak rozmrozic i dobrze odcisnac, wymieszac z feta, parmezanem i czosnkiem, dosmaczyc sola i pieprzem. Filety naciac z boku, robiac dosc glebokie kieszonki (uwazac aby nie przeciac miesa na wylot), nadziac mieszanka szpinakowa i spiac naciecia wykalaczkami. Lekko posolic i posypac pieprzem, obsmazyc na oleju z obu stron na zloty kolor, przelozyc na talerz i trzymac w cieple. Do pateni dodac maslo, oproszyc maka i zrobic zlotawa zasmazke. Powoli dodac wino i rosol, ciagle mieszajac az utworzy sie gladki sos. Dodac sok z cytryny, sol i pieprz do smaku (mozna wcisnac kilka zabkow czosnku). Zagotowac i dodac filety do sosu. Przykryc i zmniejszyc ogien, dusic okolo 30 minut, przewracajac mieso w czasie duszenia.
Pyszne z ryzem lub orzo i duza miska zielonej salaty.
Ostatnią edycję dokonał moderator: