Doskonale pieczywo do zup i salatek. Pyszne swieze, jak i lekko odgrzane pod grillem. U mnie w domu to ostatnio kolacyjny hit.
1 szkl letniej zrodlanej wody
2 lyzki mleka w proszku (lub pol na pol woda ze swiezym mlekiem)
1 lyzka oliwy extra virgin
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru
2 szkl maki pszennej
1/2 szkl maki pszennej razowej
1/2 szkl maki orkiszowej
1 lyzeczka suszonych drozdzy
3 lyzki parmezanu
4 polowki suszonych pomidorow, posiekane w bardzo drobna kostke
NADZIENIE:
100g utartej lub pokrojonej w plastry mozzarelli
100g pokruszonego sera roquefort
WIERZCH:
1 lyzka oliwy
1 lyzka gruboziarnistej soli morskiej lub flor de sal
Wrzucamy do maszyny wszystko oprocz parmezanu i suszonych pomidorow i wlaczamy program "Dough". Po 10 min dodajemy parmezan i pomidory. Zostawiamy w maszynie az do zakonczenia programu (czyli wyrabianie + ok. 1 godz. wyrastania).
Przekladamy ciasto na blat, zostawiamy na 5 min, aby odpoczelo. Walkujemy z niego prostokat ok. 35X25 cm (uwazajac, aby nie walkowac za cienko, bo w czasie pieczenia ciasto moze popekac, a nadzienie wyplynac). Rozkladamy na ciescie mozzarelle, a nastepnie posypujemy roquefortem, pozostawiajac ok. 2cm brzeg ciasta wolny od nadzienia. Zwijamy jak rolade, dokladnie sklejajac spojenie i podwijajac konce pod spod. Spojenie ma byc na spodzie strucli. Odstawiamy w cieplym miejscu przykryte do podwojenia objetosci (ok. 30 min). Gdy wyrosnie smarujemy wierzch lyzka oliwy i posypujemy sola morska.
Pieczemy spojeniem do dolu w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok.30 min.


1 szkl letniej zrodlanej wody
2 lyzki mleka w proszku (lub pol na pol woda ze swiezym mlekiem)
1 lyzka oliwy extra virgin
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru
2 szkl maki pszennej
1/2 szkl maki pszennej razowej
1/2 szkl maki orkiszowej
1 lyzeczka suszonych drozdzy
3 lyzki parmezanu
4 polowki suszonych pomidorow, posiekane w bardzo drobna kostke
NADZIENIE:
100g utartej lub pokrojonej w plastry mozzarelli
100g pokruszonego sera roquefort
WIERZCH:
1 lyzka oliwy
1 lyzka gruboziarnistej soli morskiej lub flor de sal
Wrzucamy do maszyny wszystko oprocz parmezanu i suszonych pomidorow i wlaczamy program "Dough". Po 10 min dodajemy parmezan i pomidory. Zostawiamy w maszynie az do zakonczenia programu (czyli wyrabianie + ok. 1 godz. wyrastania).
Przekladamy ciasto na blat, zostawiamy na 5 min, aby odpoczelo. Walkujemy z niego prostokat ok. 35X25 cm (uwazajac, aby nie walkowac za cienko, bo w czasie pieczenia ciasto moze popekac, a nadzienie wyplynac). Rozkladamy na ciescie mozzarelle, a nastepnie posypujemy roquefortem, pozostawiajac ok. 2cm brzeg ciasta wolny od nadzienia. Zwijamy jak rolade, dokladnie sklejajac spojenie i podwijajac konce pod spod. Spojenie ma byc na spodzie strucli. Odstawiamy w cieplym miejscu przykryte do podwojenia objetosci (ok. 30 min). Gdy wyrosnie smarujemy wierzch lyzka oliwy i posypujemy sola morska.
Pieczemy spojeniem do dolu w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok.30 min.