- Wrz 18, 2004
- 1,287
- 0
- 0
W podziece za to, ze dostarczalyscie mi pasjonujacej lektury w watku maszynowo-chlebowym chcialabym choc troszke zrewanzowac sie i podac moj ulubiony chlebek, ktory wszedl na stale do naszego rodzinnego repertuaru
...
Nie jest to taki tradycyjny, ciezki i "mokry" pumpernikiel, ale raczej chlebek o smaku pumpernikielowym. Nam bardzo smakuje zarowno do wedlin i pasztetow, jak i do serkow a takze z niskoslodzonym dzemem...
Pumpernikiel
1 kubek (250ml) cieplej wody
1/4 kubka melasy
2 lyzki masla lub margaryny
1 lyzeczka od herbaty soli
1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 lyzki kakao (1 1/2 lyzeczki)
1 1/2 kubka maki zwyklej lub chlebowej
3/4 kubka maki pszennej razowej
3/4 kubka maki zytniej
1/2 lyzki (1 i 1/2 lyzeczki od herbaty) suchych drozdzy
Skladniki podaje w kolejnosci wkladania do maszyne (takiej ktora wymaga najpierw skladnikow plynnych – jesli ktos ma inna to musi postapic zgodnie z instrukcja).
Wychodzi z tego bochenek o wadze 1,5 funta czyli niecale 70 dkg.
Aha, ja najczesciej zastepuje nieco melasy miodem.
Smacznego

Nie jest to taki tradycyjny, ciezki i "mokry" pumpernikiel, ale raczej chlebek o smaku pumpernikielowym. Nam bardzo smakuje zarowno do wedlin i pasztetow, jak i do serkow a takze z niskoslodzonym dzemem...
Pumpernikiel
1 kubek (250ml) cieplej wody
1/4 kubka melasy
2 lyzki masla lub margaryny
1 lyzeczka od herbaty soli
1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 lyzki kakao (1 1/2 lyzeczki)
1 1/2 kubka maki zwyklej lub chlebowej
3/4 kubka maki pszennej razowej
3/4 kubka maki zytniej
1/2 lyzki (1 i 1/2 lyzeczki od herbaty) suchych drozdzy
Skladniki podaje w kolejnosci wkladania do maszyne (takiej ktora wymaga najpierw skladnikow plynnych – jesli ktos ma inna to musi postapic zgodnie z instrukcja).
Wychodzi z tego bochenek o wadze 1,5 funta czyli niecale 70 dkg.
Aha, ja najczesciej zastepuje nieco melasy miodem.
Smacznego


