Bajgle z makiem lub sezamem

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Moj ulubiony przepis na bajgle. Najlepsze z kremowym bialym serkiem, miodem lub dzemem.

bajgle1cv.jpg


Ilosc: 12-15 sztuk

Skladniki podstawowe:
1 szkl letniej zrodlanej wody
3 lyzki stopionego masla
1 lyzka slodu jeczmiennego lub cukru
1 lyzeczka soli
3 szkl maki pszennej ( ja prawie zawsze 1/2 szkl z tej ilosci zastepuje maka pszenna razowa)
1 i 1/2 lyzeczki suszonych drozdzy

Dodatkowo:
1 lyzka slodu jeczmiennego lub cukru
1 zoltko ubite z 1 lyzka wody
mak i sezam do posypania.

Wyrabiamy wszystkie skladniki podstawowe w maszynie na progamie "Dough". Ciasto po wyrobieniu ma miec konsystencje sprezystej miekkiej kuli. Zostawiamy w maszynie do wyrosniecia za do zakonczenia programu ( ok. 1 godz ).

Wyjmujemy na posypany maka blat i formujemy dlugi walek, ktory dzielimy na 12-15 czesci w zaleznosci od zadanej wielkosci bajgli. Z kazdego toczymy kule, wciskamy w jej srodek kciuk, zeby zrobic dziurke i okrecamy w powietrzu na palcu wskazujacym, zeby dziurka sie troche poszerzyla. Inny sposob: uformowac male waleczki z kazdego kawalka ciasta i polaczyc ich konce ze soba.

Zostawic przykryte do wyrosniecia w cieple na 20-30min (az sie ladnie napusza). W tym czasie nagrzac piekarnik do 200 stopni i zagotowac duzy garnek wody, do ktorej dodac lyzke slodu lub cukru. Wrzucac do wrzatku po 3-4 wyrosniete bajgle i obgotowac ok. 1 min, przewrocic na druga strone i gotowac jeszcze z 30sekund. Wyjac lyzka cedzakowa, dobrze odsaczajac - to wazne.

Ulozyc obgotowane i lekko wystudzone bajgle na dobrze natluszczonym papierze do pieczenia, posmarowac zoltkiem z woda i posypac polowe buleczek sezamem, a polowe makiem. Piec w 200 stopniach, najlepiej na kamieniu az sie z wierzchu zezloca, ok. 20- 30 min . Dobrze im zrobi spryskanie woda w sprayu tuz po wlozeniu do piekarnika i w czasie pieczenia.

Uwaga:
Jesli pieczecie na kamieniu, to w tym wypadku upieralabym sie przy nalozeniu na niego papieru do pieczenia, bo balabym sie , ze to obgotowane ciasto przyklei sie do powierzchni kamienia.
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Nie jadam begels za czesto , ale jak juz to tylko z sezamem , tostowane i z kremowym serkiem zmieszanym z warzywami i przyprawami.

Zazwyczaj jest to posiekany szczypiorek, papryka , oregano ,bazylia i odrobina pieprzu - mniam :mrgreen:
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Orelio, przepraszam za mocno spozniona odpowiedz.

Oczywiscie, ze mozna zrobic je bez maszyny.
Proponowalabym wowczas zrobic zaczyn z 1/2 szkl wody, calej ilosci drozdzy i 3-4 lyzek maki. Odstawic go na 20min az zacznie pracowac. Nastepnie do reszty maki wlac zaczyn i pozostale skladniki, wraz z reszta wody. Wyrabiac ciasto, az bedzie gladkie i elastyczne (tak ze 20min chyba, juz nie pamietam bo wieki cale drozdzowego recznie nie wyrabialam
icon_wink.gif
). Odstawic w misce w cieple do mniej wiecej podwojenia objetosci. A pozniej juz postepowac zgodnie z przepisem.
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Alez apetyczne te bajgle! Nigdy czegos takiego nie jadlam i z checia bym wyprobowala Twoj przepis, Agusiu. Mam tylko pytanie: po co sie wrzuca bajgle do wody? To ma jakis wplyw na smak ciasta? A propos, w smaku to takie bardziej bulki czy obwarzanki? Miekkie czy trzeba przy nich uwazac na zeby? ;)
 

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
inga_xx @ 14 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=648095Alez apetyczne te bajgle! Nigdy czegos takiego nie jadlam i z checia bym wyprobowala Twoj przepis, Agusiu. Mam tylko pytanie: po co sie wrzuca bajgle do wody? To ma jakis wplyw na smak ciasta? A propos, w smaku to takie bardziej bulki czy obwarzanki? Miekkie czy trzeba przy nich uwazac na zeby? ;)
ponawiam pytanie
icon_smile.gif
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Ingo przepraszam za zwłokę.
Potraktowanie ciasta wrzątkiem z sodą zmienia konsystencję ciasta. Bajgle są miękkie, ale bardziej sprężyste od bułek. Nie przypominają twardych obwarzanków.
Zjada się jak bułki przekrajając na pół i smarując - tu już duża dowolność tak jak w kanapkach, ale kremowy twarożek i wędzony łosoś są dość klasyczne. Można też oczywiście na słodko.

Ja dumam już od dawna jak tu zrobić słodkie bajgle, które mają takie śliczne smugi cynamonu w cieście....
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Zrobilam!!!!
Przepis troszke lezakowal, ale w koncu sie za nie zabralam.
Agusiu, bajgle sa pyszne! Jakos nie moglam sobie wyobrazic jak smakuje ciasto wrzucone wczesniej do wody. No ale teraz juz wiem
icon_smile.gif
Faktycznie jest sprezyste, skorke ma troche taka jak w obwarzankach, ale jest zdecydowanie bardziej miekkie i puchate. Goraco polecam!
Dziekuje za przepis i napewno bede powtarzac, bo rodzina tez jest zachwycona
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Są pyszne
icon_smile.gif
Dziękuję za przepis
cvety.gif
 

Załączniki

  • nkk.jpg
    nkk.jpg
    132.4 KB · Wyświetleń: 0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy