- Wrz 13, 2004
- 11,874
- 0
- 0
Wiosenno-wielkanocne buleczki, lekko slodkie, pyszne na sniadanie z maselkiem i miodem lub dzemem
składniki
1 szklanka mleka
4 lyzki miodu
2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
4 lyzki rozpuszczonego masla
2 duze zoltka
4 szklanki maki
1 1/2 lyzeczki soli
Glazura:
2 lyzki miodu
4 lyzki masla
2/3 szklanki cukru
12 rodzynkow, przekrojonych na pol
sposób przygotowania
W rondelku podgrzac mleko z miodem az bedzie lekko cieplawe, zdjac z palnika dodac drozdze i zostawic na 5 minut. Dodac zoltka i maslo i dobrze wymieszac, przelac do duzej miski. Stopniowo dodawac make, dodac sol i wyrobiac ciasto az bedzie gladkie i lsniace, okolo 15-20 minut. Zostawic przykryte do wyrosniecia w cieplym miejscu na okolo 1 1/2 godziny, az podwoi objetosc. Mozna rowniez przykryte ciasto zostawic do wyrosniecia w lodowce na cala noc i ksztaltowac buleczki rano nastepnego dnia.
Glazura:
Wszystkie skladniki podgrzac lekko w rondelku, az maslo sie rozpusci, zdjac z palnika i utrzymywac ciepla pod przykryciem.
Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice, podzielic na rowne 12 czesci i kazda uformowac na kszalt jajka. Ukladac na posmarowanej maslem lub wylozonej pergaminem blasze. Teraz uzywajac czystych nozyczek nadac im ksztalt zajaczka. Trzymajac nozyczki prostopadle do blachy zrobic male naciecie w grubszym koncu buleczki - to bedzie ogonek.
Uszy uzyskamy robiac dwa 5cm naciecia nozyczkami z dwoch stron buleczki, zaczynajac od grubszej czesci i tnac w kierunku wezszej. Na oczy zrobic wglebienia patyczkiem w waskiej czesci wcisnac polowe rodzynki (dosc gleboko, by przy rosnieciu nie wypadly).
Posmarowac buleczki polowa cieplej glazury i zostawic do wyrosniecia luzno przykryte plastikowa folia na okolo 45 minut az podwoja swoja objetosc. Po wyrosnieciu posmarowac reszta cieplej glazury i piec w temperaturze 200ºC przez okolo 10 minut, moze nawet krocej. Poniewaz smarowane sa slodka glazura, moga wiec sie szybko przypalic, wiec trzeba zerknac do nich od czasu do czasu. Dobrze jest tez wlozyc na spod piekarnika pusta blache, a blache z buleczkami wsunac na srodkowa polke, wtedy nie przypala sie od spodu.
Fotoinstruktaż:

składniki
1 szklanka mleka
4 lyzki miodu
2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
4 lyzki rozpuszczonego masla
2 duze zoltka
4 szklanki maki
1 1/2 lyzeczki soli
Glazura:
2 lyzki miodu
4 lyzki masla
2/3 szklanki cukru
12 rodzynkow, przekrojonych na pol
sposób przygotowania
W rondelku podgrzac mleko z miodem az bedzie lekko cieplawe, zdjac z palnika dodac drozdze i zostawic na 5 minut. Dodac zoltka i maslo i dobrze wymieszac, przelac do duzej miski. Stopniowo dodawac make, dodac sol i wyrobiac ciasto az bedzie gladkie i lsniace, okolo 15-20 minut. Zostawic przykryte do wyrosniecia w cieplym miejscu na okolo 1 1/2 godziny, az podwoi objetosc. Mozna rowniez przykryte ciasto zostawic do wyrosniecia w lodowce na cala noc i ksztaltowac buleczki rano nastepnego dnia.
Glazura:
Wszystkie skladniki podgrzac lekko w rondelku, az maslo sie rozpusci, zdjac z palnika i utrzymywac ciepla pod przykryciem.
Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice, podzielic na rowne 12 czesci i kazda uformowac na kszalt jajka. Ukladac na posmarowanej maslem lub wylozonej pergaminem blasze. Teraz uzywajac czystych nozyczek nadac im ksztalt zajaczka. Trzymajac nozyczki prostopadle do blachy zrobic male naciecie w grubszym koncu buleczki - to bedzie ogonek.
Uszy uzyskamy robiac dwa 5cm naciecia nozyczkami z dwoch stron buleczki, zaczynajac od grubszej czesci i tnac w kierunku wezszej. Na oczy zrobic wglebienia patyczkiem w waskiej czesci wcisnac polowe rodzynki (dosc gleboko, by przy rosnieciu nie wypadly).
Posmarowac buleczki polowa cieplej glazury i zostawic do wyrosniecia luzno przykryte plastikowa folia na okolo 45 minut az podwoja swoja objetosc. Po wyrosnieciu posmarowac reszta cieplej glazury i piec w temperaturze 200ºC przez okolo 10 minut, moze nawet krocej. Poniewaz smarowane sa slodka glazura, moga wiec sie szybko przypalic, wiec trzeba zerknac do nich od czasu do czasu. Dobrze jest tez wlozyc na spod piekarnika pusta blache, a blache z buleczkami wsunac na srodkowa polke, wtedy nie przypala sie od spodu.
Fotoinstruktaż:

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: