chleb tiramisu

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Iguana, to jest przepis niesprawdzony, dlatego nie w przepisach

Tiramisu Bread

1/2 szklanki mascarpone albo serka kremowego
1 szklanka mocnej kawy w temp pokojowej
2 3/4 szklanek maki
2 lyzki mleka w proszku
2 lyzki cukru
1 1/4 lyzeczki soli
1 1/4 lyzeczki dorzdzy
1/3 szklanki kawowych pastylek w czekoladzie (takie w ksztalcie kawy)

i jak myslicie, dobry bylby z tego chleb? Jets to przepis do maszyny - pastylki dodaje sie po sygnale

ło matko, ajkei dziwaczne te przepisy! chleb z marshmalowsami? bananowy z kawalkami czekolady? wow! :mrgreen:
http://www.razzledazzlerecipes.com/bread-m...achine-recipes/
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Wszystkie przepisy mają byc w przepisach. jak nie sprawdzony to po prostu dopisek i załatwione. Moze ktoś zrobi i juz bedzie sprawdzony.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ale tak to nikt nie bedzi ena jego temat chcial podyskutowac! Iguanaaaa! A ja chcialam znac opinie, czy watro, co myslcie.. no weź...
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Powiem szczerze, ze ten chlebcio mnie kusi.... i chyba go w sobote zrobie...

Mam tylko pytanko..... czym by mozna zastapic mleko w proszku???:denknach:
Macie jakies pomysly? Bo tutaj (tzn. w Niemcach) jakos nigdzie sie nie spotkalam z takim mlekiem....
Tak se mysle...:denknach: ....moze zamiast tego mleka, moznaby dac smietanke do kawy w proszku? :dump: jak myslicie?
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Aha, jeszcze jedno.... jak to jest z tymi lyzeczkami....
cyt. " 1 1/4 lyzeczki soli
1 1/4 lyzeczki dorzdzy"
........................................................
czyli 1 i 1/4 lyzeczek?
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Aha, jeszcze jedno.... jak to jest z tymi lyzeczkami....
cyt. " 1 1/4 lyzeczki soli
1 1/4 lyzeczki dorzdzy"
........................................................
czyli 1 i 1/4 lyzeczek?
Hehehe, a jak niedawno napisałam posta na temat takiego pisania ułamków, to mi wytknięto, że się czepiam!
icon_razz.gif

1,25 wygląda gorzej, czy co? :roll: :mrgreen:

Ciasto bananowe z kawałkami gorzkiej czekolady to ulubione ciacho mojej córci. Może niedługo do niego wrócimy, bo na razie z powodu diety niezatykającej trzeba było zrezygnować...
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Caritko, mozna to przeliczyc
http://cincin.cc/index.php?showtopic=2105
i wychodzi tak:

250 ml wody ( bo trzeba dac szklankę kawy)
2 łyzki mleka w proszku to około 20 g

20 g mleka w proszku to 200 g (ml) mleka pełnego
w sumie miało być 270 g (bo 250 ml wody+ 20g mleka w proszku)

od tych 270 ml odejmujemy 200 ml mleka pełnego (wyszlo nam że tyle mamy go dać zamiast 2 łyżek sproszkowanego) i wychodzi 70 ml
i tyle wlasnie damy wody

innymi slowy trzeba zaprzyc tę kawę na 70 ml wody i 200 ml mleka.


jesli chodzi o ulamki to ma byc
1 1/4 łyzeczki soli czyli 1,25 łyżeczki
1 1/4 łyzeczki drożdży czyli 1,25 łyżeczki
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Caritko, mozna to przeliczyc
http://cincin.cc/index.php?showtopic=2105
i wychodzi tak:

250 ml wody ( bo trzeba dac szklankę kawy)
2 łyzki mleka w proszku to około 20 g

20 g mleka w proszku to 200 g (ml) mleka pełnego
w sumie miało być 270 g (bo 250 ml wody+ 20g mleka w proszku)

od tych 270 ml odejmujemy 200 ml mleka pełnego (wyszlo nam że tyle mamy go dać zamiast 2 łyżek sproszkowanego) i wychodzi 70 ml
i tyle wlasnie damy wody

innymi slowy trzeba zaprzyc tę kawę na 70 ml wody i 200 ml mleka.

jesli chodzi o ulamki to ma byc
1 1/4 łyzeczki soli czyli 1,25 łyżeczki
1 1/4 łyzeczki drożdży czyli 1,25 łyżeczki
Kurcze, dzieki Malgosimi..... przez pierwsze 10 min. patrzylam na to, jak wryta :mrgreen: za nic nie moglam pojac...... :dump:
ale po dluzszym przyjrzeniu i oswojeniu sie z liczbami, zaskoczylam w koncu o co chodzi.... :mrgreen:

Ale i tak dziekuje, ze napisalas mi to " innymi slowy"... :mrgreen:

No to pieczemy w sobote chlebcio........ :banana: zobaczymy co wyjdzie...
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
A chlebcio juz dzisiaj sie piecze...... nie wytrzymalam do soboty.... Za ok. 1,5 godziny bedzie upieczony....
To bedzie chleb kawowy, bo pachnie w domu "swiezo zaparzona kawa"...
Jestem kawoszem, wiec ten chleb juz mi smakuje no, ale tak powaznie, to zobaczymy co z tego wyjdzie..... :dump:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
i co wyszło... jejku az się boję...
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Nic sie nie bojjjjjjj........ :banana: wyrosl slicznie, pachnie na chleb ( nie na kawe ;) ) ..... :banana:
a jak smakuje, to napisze jutro... bo tyle co go wyciagnelam z maszyny i jest jeszcze goracy........ chyba przed spaniem ugryze kawalek - bo nie zasne :roll:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
:mrgreen: ufff... to moze zostaw na rano, chleb i kawa w jednym! :mrgreen: Jaka oszczędność czasu i miejsca w brzuszku!

ale jak tu się oprzeć świeżemu chlebusiowi... :roll: :mrgreen:
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
No wlasnie... jak???? :cry:


Ale chyba masz racje.... zostawie go na rano, a do kuchni juz dzisiaj nie wchodze... :cry:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
tak tak, jak dzis nie nadkroisz, to rano bedzie świeższy i bedzie sie lepiej kroil, mi nawet lekko letni chleb ,,idzie za nozem" i ma potem gorsza strukture.

pomysl, ze Mirabbelka piecze chleby w piatki na caly tydzien i ich nei nadkrawa! Ja bym tak nie mogla
icon_smile.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Dzielna z Niej kobitka....... ja bym nie dala rady tyle czasu wytrzymac, zeby nie dziabnac tego swiezego chlebka...... czekac do rana, to juz dla mnie meka.... i kara.... :cry:
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Mniam... chlebus pycha....<!--emoid:lol:--><!--endemo--> Jestem zachwycona. Za nim sprobowalam, to bylam pewna, ze bedzie smakowal bardziej kawowo,
bo nie wiedzialam, jak bardzo mocna kawe mam zrobic, balam sie, ze przesadzilam, dajac na 70 ml wody, dwie i pol lyzeczki kawy.....
Jednak kawy nie bylo czuc, noo, moze byl taki malutki kawowy posmak... Poza tym nie bylo rowniez czuc w smaku serka mascarpone...
Wydaje mi sie, ze serek tylko sprawil, aby chlebus byl wilgotny i za bardzo sie nie kruszyl....
Ogolnie mowiac, chleb jest lekko slodki, z akcentem kawowym.....
Moim zdaniem, przepis jest bardzo ciekawy, dlatego postanowilam wyprobowac ten chleb.... Wcale nie zaluje i moge go smialo polecic...
Dzieki za ten przepis, na pewno ten chleb zrobie jeszcze nie raz....

A tak mi wyszedl...

1060.jpg
 

Załączniki

  • 1060.jpg
    1060.jpg
    67.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ciesze sie, że smakował! Wygląda ślicznie i ma wspanialy kolor - pewnie dzięki kawie, prawda?