IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Babka czekoladowa
Gusia
post 14 Mar 2005, 11:30
Post #1


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.907
Dołączył: 28-September 04
Użytkownik nr: 104



175g miękkiego masła
100g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki rumu (ja daję koniak i tez dobra)
szczypta soli
5 jaj
250g mąki pszennej
50g maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g sproszkowanej czekolady (takie jak do picia)
2 łyżki marmolady morelowej
polewa czekoladowa

Masło ucieram na puch i cały czas ucierając dodaję cukier, cukier waniliowy, alkohol, sól i po jednym jaju. Mąkę przesiewam razem z proszkiem, mieszam z czekoladą w proszku i połyże do masy jajecznej delikatnie mieszając łaczę. Nakładam do formy babkowej z kominkiem i piekę w 180 stopniach około 1 godziny, ale trzeba sprawdzac czy jest upieczona. Podgrzewam marmoladę i smaruje całą babkę nią. Potem oblewam polewą.
Ta babke można zrobic owocami również, najlepsza z wiśniami albo świeżymi albo takimi odsączonym z zalewy albo alkoholu (tylko wtedy nie dla dzieci )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gusia
post 14 Mar 2005, 11:36
Post #2


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.907
Dołączył: 28-September 04
Użytkownik nr: 104



Babka czekoladowa II

Ta jest ulubiona mojego męża bardziej wilgota i czekoladowa

120g maki pszennej
120g mąki ziemniaczanej
200g masła
200g cukru
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
100g orzechów włoskich
200g kremu orzechowo- czekoladowego (nutella jakiś inny)
cukier waniliowy

100g gorzkiej czekolady
20g masła


Masło ucieram na puch z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodaje po jednym jaju i ucieram dalej dokładnie. Maki mieszam ze sobą i proszkiem do pieczenia i po lyżce dodaje do masy, cały czas ucierając. Potem po kolei kakao, orzechy, można dodac kilka kropli alkoholu, krem czekoladowo- orzechowy. Dokładnie łącze ze soba wszystkie składniki. Pieke w formie na babkę, ale takie bez kominka około 50 minut w 180 stopniach. Wyciągam z formy studze. Czekolade topię kąpieli wodnej z masłem i dokładnie łączę, jeszcze gorącym polewam babkę. Nie jest tak dokładnie cała wysmarowana polewą tylko ma takie jakby spływające w dól stróżki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
borgia
post 14 Mar 2005, 12:02
Post #3


pomoc kuchenna
**

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 368
Dołączył: 22-September 04
Skąd: Tarnów
Użytkownik nr: 89



zrobię chyba losowanie... wsadzę kartki pod poduchę... niczym w andrzejkową noc...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
asika
post 24 Mar 2005, 15:28
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.897
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Wlochy Mediolan- Polska - Grudziadz
Użytkownik nr: 83



Gusiu robie to z nutella - na swieta - trzymaj kciuki, zeby wyszlo
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lidqa
post 24 Mar 2005, 15:55
Post #5


szef kuchni
*********

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 5.856
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Katowice - niestety :(
Użytkownik nr: 51



CYTAT(borgia)
zrobię chyba losowanie... wsadzę kartki pod poduchę... niczym w andrzejkową noc...


ja t samo juz eni moge. Przestancie wklejac baby!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gusia
post 25 Mar 2005, 10:45
Post #6


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.907
Dołączył: 28-September 04
Użytkownik nr: 104



CYTAT(asika)
Gusiu robie to z nutella - na swieta - trzymaj kciuki, zeby wyszlo


asika trzymam kciuki mocno, mocno, mocno
Go to the top of the page
 
+Quote Post
borgia
post 25 Mar 2005, 12:08
Post #7


pomoc kuchenna
**

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 368
Dołączył: 22-September 04
Skąd: Tarnów
Użytkownik nr: 89





Oto babka z czekoladą w proszku, czyli bez nutelli w całej okazałości, tuż przed zjedzeniem. Wyrosła pięknie, nawet zdążyła uciec deczko z formy. A to z winy stosunkowo małej formy do ilości użytego ciasta. Wylało się niewiele i po wyrównaniu nożem wyglądało super. Oblana czekoladą z kawałkami migdałów, bo rodzynki będące tam również, zostały skrzętnie wydłubane i pochłonięte same.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
asika
post 25 Mar 2005, 19:54
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.897
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Wlochy Mediolan- Polska - Grudziadz
Użytkownik nr: 83



[quote=borgia]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kajorek
post 25 Mar 2005, 21:49
Post #9


pomoc kuchenna
**

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 370
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 31



pienkna
tak równomiernia ją oblałaś
mnie się tak nie udaje
ślicznie Ci wyszła
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 25 Mar 2005, 21:59
Post #10


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



Babka pierwsza klasa, wygląda niezwykle apetycznie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
syso
post 26 Mar 2005, 10:08
Post #11


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.156
Dołączył: 22-December 04
Użytkownik nr: 233



Gusia, a ile tego cukru w babce z nutella? Wlasnie zaczelam ucierac maslo i nie widze ile cukru 150 gram dam wystarczy chyba co? Nutella i tak slodka jest. icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
borgia
post 26 Mar 2005, 12:22
Post #12


pomoc kuchenna
**

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 368
Dołączył: 22-September 04
Skąd: Tarnów
Użytkownik nr: 89



CYTAT(kajorek)
pienkna
tak równomiernia ją oblałaś
mnie się tak nie udaje
ślicznie Ci wyszła


Równo... ale jest prosty sposób, żeby to zrobić. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę - ta była z migdałami i rodzynkami - ilość w zasadzie dowolna. Do tego troszeczkę masła, tak z łyżeczkę czubatą na 1 czekoladę. Jak czekolada jest miękka, ściągam z ognia i mieszam trzepaczką rózgową na jednolitą masę. Potem dodaję po łyżce mleko. Jest moment, kiedy czekolada twardnieje i robi się brzydka... ale nic się nie dzieje, po dodaniu dalszym mleka - bo nie wiem ile go tam wejdzie - i mieszaniu cały czas, w końcu bardzo łatwo i szybko powstanie idealna polewa, którą za pomocą pędzelka można rozsmarować. Oto cała tajemnica... fajnej polewy. Orzechy lub migdały nie przeszkadzają w tym jak widać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 26 Mar 2005, 14:26
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Alle baby ! Pikne, pikne...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 26 Mar 2005, 17:14
Post #14


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57






Wykonalam. Pozmienilam duzo rzeczy. Z niezrozumienia przepisu kupilam Nesquicka, traktując go jako czekolade do picia dodalam kakao, dodalam coli, i wyszla pyszna baba, pyszusta, taka miekka i mocno czekoladowa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
syso
post 26 Mar 2005, 17:15
Post #15


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.156
Dołączył: 22-December 04
Użytkownik nr: 233



Zrobilam babke z nutella i jest pysznosciowa!!!Troszke ja za dlugo trzymalam w piekarniku ale mam nowa keksowke z silikonem i jakos musze sie przestawic, ze w niej szybciej sie piecze icon_biggrin.gif No i pieklam w keksowce, bo w formie babowej rosla baba drozdzowa. A w formie silikonowej z Allegro balam sie piec, po moich z nia przygodach icon_biggrin.gif

Gusia babka jest pyszna, dzieki za przepis i tylko dopisz ile cukru ma byc. icon_biggrin.gif Ja dalam 150 gram i jest super!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gusia
post 28 Mar 2005, 18:59
Post #16


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.907
Dołączył: 28-September 04
Użytkownik nr: 104



syso już dopisałam, cukru ma być 200g. Bardzo sie cieszę, że babka się udała i wyszła pycha
Go to the top of the page
 
+Quote Post
syso
post 29 Mar 2005, 08:21
Post #17


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.156
Dołączył: 22-December 04
Użytkownik nr: 233



CYTAT(Gusia)
syso już dopisałam, cukru ma być 200g. Bardzo sie cieszę, że babka się udała i wyszła pycha

Gusia, dzieki!! Babka jest rzeczywiscie pyszna, bardzo miekka i rozplywa sie w ustach. Troszke ja przetrzymalam za dlugo w piekarniku, ale ja tak zawsze mam z nowym ciastem. Kupilam specjalnie duzy sloik Nutelli, zeby bylo na nastepny raz, ale niestety moje dzieci pozarly icon_biggrin.gif Jeszcze mamy swiateczna resztke, ale jak tylko skonczymy wszystkie swiateczne ciasta pieke te babke. A do polewy dodalam uprazonych na patelni orzechow wloskich. Mniam. Dzieki za przepis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MoTyLeK
post 29 Mar 2005, 14:10
Post #18


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 170
Dołączył: 26-November 04
Skąd: Białystok
Użytkownik nr: 202



nie kuscie mnie tak!!!(chyba przestane tu przychodzic bo zwariuje!!!!)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
asika
post 6 Apr 2005, 22:28
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.897
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Wlochy Mediolan- Polska - Grudziadz
Użytkownik nr: 83



Gusiu ... icon_sad.gif Gusiu upieklam na swieta babke z nutella i mi sie tak kruszyla - ze szok zamiast mokrej babki sucha jak wior - czy to znaczy ze ja ja poprostu za dlugo pieklam, czy cos innego sknocilam?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
syso
post 7 Apr 2005, 06:17
Post #20


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.156
Dołączył: 22-December 04
Użytkownik nr: 233



CYTAT(asika)
Gusiu ...  :( Gusiu upieklam na swieta babke z nutella i mi sie tak kruszyla - ze szok zamiast mokrej babki sucha jak wior - czy to znaczy ze ja ja poprostu za dlugo pieklam, czy cos innego sknocilam?
Ja nie Gusia, ale tez robilam te babke dwa razy. Chyba za dlugo pieklas:-( Pierwszy raz tez u mnie byla bardziej sucha, ale zwarta i nie kruszyla sie. Nastepnym razem pieklam krocej i pilnowalam, zeby sie nie wysuszyla i byla doskonala. icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 18th October 2019 - 02:41