175g miękkiego masła
100g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki rumu (ja daję koniak i tez dobra)
szczypta soli
5 jaj
250g mąki pszennej
50g maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g sproszkowanej czekolady (takie jak do picia)
2 łyżki marmolady morelowej
polewa czekoladowa
Masło ucieram na puch i cały czas ucierając dodaję cukier, cukier waniliowy, alkohol, sól i po jednym jaju. Mąkę przesiewam razem z proszkiem, mieszam z czekoladą w proszku i połyże do masy jajecznej delikatnie mieszając łaczę. Nakładam do formy babkowej z kominkiem i piekę w 180 stopniach około 1 godziny, ale trzeba sprawdzac czy jest upieczona. Podgrzewam marmoladę i smaruje całą babkę nią. Potem oblewam polewą.
Ta babke można zrobic owocami również, najlepsza z wiśniami albo świeżymi albo takimi odsączonym z zalewy albo alkoholu (tylko wtedy nie dla dzieci )
100g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki rumu (ja daję koniak i tez dobra)
szczypta soli
5 jaj
250g mąki pszennej
50g maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g sproszkowanej czekolady (takie jak do picia)
2 łyżki marmolady morelowej
polewa czekoladowa
Masło ucieram na puch i cały czas ucierając dodaję cukier, cukier waniliowy, alkohol, sól i po jednym jaju. Mąkę przesiewam razem z proszkiem, mieszam z czekoladą w proszku i połyże do masy jajecznej delikatnie mieszając łaczę. Nakładam do formy babkowej z kominkiem i piekę w 180 stopniach około 1 godziny, ale trzeba sprawdzac czy jest upieczona. Podgrzewam marmoladę i smaruje całą babkę nią. Potem oblewam polewą.
Ta babke można zrobic owocami również, najlepsza z wiśniami albo świeżymi albo takimi odsączonym z zalewy albo alkoholu (tylko wtedy nie dla dzieci )